“5G yeni teknoloji devrimi yaratacak”

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Bu yıl dokuzuncusu yapılan ve Çinli telekom devi Huawei tarafından düzenlenen “Global Mobile Broadband Forum”un ana odağı 5G teknolojisiydi. Büyük bir paradigma değişimi yaratacak olan 5G teknolojileri ile ilgili konuşan Huawei Dönüşümlü Başkanı Ken Hu da şunları söylüyordu: “5G büyük bir teknoloji devrimi yaratacak. Pek çok teknoloji için yeni olanaklar çıkarken pek çok endüstride de şimdiye kadar görülmeyen fırsatlar doğacak”.

Geçtiğimiz hafta İngiltere Londra’da bu yıl 9’uncusu yapılan, “Global Mobile Broadband Forum”una katıldım. Endüstrilerden analistlere 2 bin kişinin katıldığı forumun konusu, “5G, Geleceğe İlham Vermek”di... Son yıllarda çokça yazmaya çalışıyorum 5G büyük bir paradigma değişimi getirecek… Forumun da düzenleyicisi olan Çinli teknoloji devi Huawei bu konuda hem teknolojinin hem de oluşan ekosistemin liderliğini yapıyor. Forumda Almanya, Deutche Telekom’dan, İngiliz BT Group’a dünyanın önde gelen operatörleri de hedeflerini ve 5G ile ilgili planlarını açıkladı. Geleceğin teknolojilerinin neler getireceğini anlattı. 2020’de başlayacak süreçle birlikte tüm telekom operatörlerinin 2023’de 5G’ye hazır olacağı görünüyor. Çoğunun alt yapısı da belki hazır ancak öncelikle regülasyonlar konusunda da ilerleme bekleniyor.

5G ile gelen yeni teknoloji devrimi

Huawei Forum sırasında 10 bin 5G baz istasyonunun sevkiyatını gerçekleştirildiğini açıkladı. Huawei Dönüşümlü Başkanı Ken Hu ise yaklaşan gelecekle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “5G büyük bir teknoloji devrimi başlatacak. Bu teknoloji bütün bilişim sektörüne yeni bir güç kazandıracak. İş dünyasında ise önemi değişim ve dönüşümleri tetikleyecek. 5G bugüne kadar hiçbir yerde görmediğimiz fırsatları da ortaya çıkaracak. Endüstride yeni ortaklıklar ortaya çıkacak ve yeni bir zihniyeti oluşturarak, yeni cihazlar, uygulamalar ve deneyimler yaratmaya da teşvik ediyor. Bu iş birlikleri ve yeni çalışmalar 5G’nin değerini de maksimuma çıkarıyor”.

Temel değişiklikler neler olacak?

Huawei Başkanı Ken Hu yaptığı açıklamalarda 5G’nin getireceği temel değişiklikleri de şu şekilde anlattı: “5G ile birlikte ‘bağlantı’ bir platforma dönüşüyor. Böylece 5G ile kablosuz ağlar bir boru hattının ötesinde kolay sunulabilen, her yerde bulunabilen, herkesin ve her şeyin limitsiz bağlı olduğu bir platforma dönüşüyor. Bununla birlikte her şey sürekli online haline geçiyor. Bugün pek çok sürekli offline durumunda ve pek çok cihaz da bağlı olarak çalışmıyor. Fakat 5G ile birlikte her şey ve herkes sürekli online konumunda bulunacak”.

Her şey buluttan çalışacak!

Huawei Dönüşümlü CEO Ken Hu’nun dikkat çektiği tüm bu yenilikler aslında geleceğin ne kadar farklı olacağı ve gerçekten nasıl pek çok fırsata açık olduğunu da gösteriyor. Hu konuşmanın diğer bölümünde buluttaki gelişmelere de şöyle değiniyordu: “Tüm dünya aslında tamamıyla bulut üzerinden çalışıyor olacak. 5G’nin sağladığı süper hızla artık sorunsuz ve kesintisiz her yerden bulut bilgilerine erişmek mümkün olacak. Bu her şey için ve herkes için geçerli olacak. Üstelik bu akıllı bir bağlantılarla mümkün olacak. Cloud X artık cihaz odaklı çalışmaktan bulut odaklı kaynaklarla çalışma biçimi başlamış olacak”.

Siz sadece işe odaklanın

Ken Hu artık kesintisizlik veya gecikmeli erişim gibi bir konunun 5G ile mobil iletişimde söz konusu olmayacağını söylerken şunlar dikkat çekiyordu: “Artık 5G ile birlikte her şey online ve bulut odaklı olacak. Ve siz istediğiniz senaryoları istediğiniz teknoloji altında yapabilirsiniz ve bu deneyimleri kesintisiz, hızlı bir biçimde gerçekleşeceğinden emin olacaksınız. Ayrıca bu süreci için tüm cihazlar değişiyor olacak hepsi ‘Yapay Zeka’yı destekleyen yeni networklerle uyumlu hale gelecek ve iletişim yeni cihazlarla en doğal haliyle gerçekleşecek. Akıllı cihazlarla artık, “Tak çalıştır” konseptinden, “tak düşün” konseptine geçiş yapmış olacağız”. Ken Hu 5G’nin hükümetler için topluma sunulan hizmetler, iletişim gibi pek çok alanda da fırsatlar yaratacağına dikkat çekiyordu. Ayrıca 5G’nin yarattığı hız ve kesintisizlikle maliyetleri de aşağıya çekeceğini söylüyordu. Hu, “Biz Huawei olarak 5G networklerinin daha güçlü, daha basit, daha zeki ve güvenli olması için çalışıyoruz” diyor.

Huawei ve Turkcell örnek proje oldu

Londra’da gerçekleşen ve özellikle operatörler, çözüm sağlayıcıların, BtoB proje geliştiricilerin birlikte olduğu “Global Mobile Broadband Forum” da özel bölümde yeni proje ve işbirlikleri anlatıldı. İşte bu “örnek” projelerden biri Huawei’nin Turkcell ile birlikte gerçekleştirdiği 5G’ye dayalı Yeni İstanbul Havalimanı alt yapı projesi oldu. Dünyanın en büyük havalimanında önemli işbirliği olarak duyurulan toplantıda Huawei Wriless Ürünler Başkan Yardımcısı Ritchie Peng ve Turkcell Core Network Ürünleri Direktörü Özgür Genç katılımcılara yeni havaalanında gerçekleşen projenin teknik ayrıntılarını aktardı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar