Koreli sinema devi 200 milyon dolar yatırımla, Türkiye’yi üs yapacak

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Korelilerin Türkiye’ye en büyük yatırımı CJ CGV Grup’un 800 milyon dolarlık Mars sinemaları satın alması oldu. İş burada da bitmedi. 2 sene önce yapılan bu yatırımdan sonra, grup Türkiye operasyonlarını büyütmeye başladı. Anadolu’yu tekrar sinema ile barıştırdı, 6 yeni ile sinema götürdü. Mevcut alt yapıları da iyileştirdi. Ama asıl hedef hem teknik hem insan kaynağını geliştirerek, üretimi artırarak Avrupa’ya Türkiye’den açılmak. Bunun için yapım sektörü dahil önümüzdeki 5 yılda 200 milyon dolar yatırım hedefi var. CGV Mars Cinema Goup Türkiye CEO’su Dong Won Kwak ile sohbet ettik.

CGV Mars Cinema Goup Türkiye CEO’su Dong Won Kwak Türkiye’de ilk defa hedeflerini anlattı. Açıkçası sinema endüstrisinde Türkiye pazarına bu kadar ilgi duyan üstelik Avrupa’ya buradan açılmaya hedefleyen grup beni de şaşırttı. Kwak “Sinemaya gitmek bir yaşam deneyimi… Dijital çıksa da hiçbir zaman bitmeyecek. Hatta deneyimi geliştirdikçe daha da büyüyecek” diyor. Geçtiğimiz aylarda Cinemaximum salonlarında faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk donmuş yoğurt markası Yoort’u bünyesine katan CGV Mars Entertainment Group, misafirlerine sunduğu deneyimi daha zenginleştirme stratejisi kapsamında bu satın alımını gerçekleştirmiş. Evet bu sektörün dünyadaki geleceğine de bu kadar inanıyorlar. Türkiye pazarına da öyle… Burada endüstriye ve insan kaynağını geliştirerek uluslararası operasyonları desteklemeyi düşünüyorlar. Üstelik sinema koltuğu gibi alt yapı ürünlerini de Türkiye’den almaya başlamışlar.

Dünyanın 5. büyük zinciri

Önce biraz CJ CGV grubu tanıyalım aslında Kore’de gıdadan perakendeye, teknolojiye kadar pek çok işi olan bir gruba bağlılar. Sinema bu alanlardan ve dünya rekabetinde önemli bir yerdeler… Bundan sonrasını CGV Mars Cinema Goup Türkiye CEO’su Dong Won Kwak’dan dinleyelim: “Dünyanın 5. büyük sinema zinciriyiz CJ CGV olarak… Mars sinemalarını 2 sene önce satın aldık. 800 milyon dolar değerinde olan bu yatırım Koreli bir şirketin Türkiye’ye bugüne kadar yaptığı en büyük yatırım olarak dikkatleri çektik. Asya’da pazar lideri olan CJ CGV, Güney Kore’nin en büyük sinema zinciridir. Güney Kore’nin yanı sıra ABD, Çin, Vietnam, Endonezya, Myanmar, Rusya ve Türkiye olmak toplam 8 ülkede de faaliyet gösteriyoruz. CJ CGV’nin küresel büyüme hedefleri ve özellikle Avrupa pazarına Türkiye üzerinden açılma planları çerçevesinde Mars Entertainment Group stratejik bir yatırım olma özelliğini taşıyor. Bu satın alma işlemi aynı zamanda Türkiye ve Güney Kore arasındaki dostluğun gelişmesine katkıda bulundu”.

Anadoluyu sinema ile barıştırdı

Koreli CEO Kwak Anadolu’daki yatırımlara dikkat çekerek şunları anlatıyor: “Türkiye’nin her yerine dünya standartlarında sinema hizmeti götürmeyi amaçlıyoruz. CGV Mars Entertainment Group yatırımlarında rotasını Anadolu ve Doğu illerine çevirerek daha önce sinema olmayan illerde de açılışlar yaptı. Erzurum, Şanlıurfa, Adıyaman, Çorum, Yozgat gibi birçok şehirde Cinemaximum markası ile yer almaya başladık. Son olarak, 2018 Eylül ayında Bingöl’de ilk Mardin’de ikinci sinemamızı açarak bölgeye yatırımlarını sürdürüyoruz. Bu illerde açılan sinemalar kâr amacı gütmeden, CGV Mars Entertainment Group’un kültürel gelişmişliğin bir göstergesi olan sinema izleme kültürünü Türkiye’nin her iline yaymayı ilkesi ile yapıldı”.

200 milyon dolar yatarım

Gelecek planlarını da anlatan Kwak, iddialı hedefleri de ortaya koyuyor. Bunlar arasında geniş bir alanı kapsayacak yatırımlar var. Şöyle diyor: “Bugün Cinemaximum markası ile 38 ile yaygınlaşmış durumdayız ve 99 sinema 884 salon ve 121.348 koltuk ile sinemaseverlere hizmet veriyoruz. 2 yıl gibi kısa sürede mevcut illerinin yanı sıra 6 yeni ile markamızı götürerek, 16 yeni sinema açarak pazarı büyüttük. Sinemaların yüzde 48’i Anadolu ve doğu illerinde. 2017 yılında 10 yeni lokasyonda 124 milyon TL üzerinde harcama yaptık. 2018’de yapılan toplam yatırım ise 100 milyon TL’yi buldu. 2018’in devamında da yeni açılışlar devam edecek. CGV Mars Entertainment Group önümüzdeki 5 yıl içerisinde 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor”.

Yapımcılara destek olacak

Sadece sinema, salonlar değil hedefte aslında yapımcılara ve film endüstrisine destek de var. CEO Dong Won Kwak şöyle diyor: “CGV Mars Entertainment Group Türkiye’de sinemalarda daha kaliteli filmlerin izlenebilmesi, çeşitliliğin artırılması ve de sezonsallık sorunun çözümü için de yapımcılara finansal destek vererek sinemaseverlere daha konforlu sinema keyfinin yanında daha keyifli ve kaliteli filmler sunmak istiyor. Çünkü örneğin Türkiye’ye baktığınızda genelde kış sezonu ağırlığı görülüyor. Dünyada böyle mevsimsellikler kalmadı. Bu kapsamda şirketin yapımcılara verdiği destek 30 milyon TL. Önümüzdeki dönemde bunları da ileriye taşımayı hedefliyoruz. 4DX, Starium, ScreenX, IMAX gibi ileri düzey film teknolojilerini Türkiye ile ilk buluşturan şirket olan CGV Mars Entertainment Group, konforlu, özelleştirilmiş koltuklarının yer aldığı Gold Class ve Tempur salonları ile de farkını ortaya koymaktadır”.

Çok sinema, çok yerli film

Yatırımların nasıl yapılacağını CGV Mars Entertainment Group CEO’su Kwak şöyle anlatıyor: “CGV Mars Entertainment Group’un öncelikli amacı mümkün olduğunca çok sinema açılışı yaparak, daha fazla yerli filmi izleyiciler ile buluşturmaktır. Böylece daha fazla yapımcının daha fazla yerli film projesini hayata geçirmesi ve daha çok izleyici ile buluşmasına imkân sağlanmaktadır. Türkiye genelinde 38 ilde 1.500’e yakın çalışanı ile önemli bir istihdam kaynağı olan CGV Mars Entertainment Group açılışını yaptığı her yeni lokasyon ile yerel istihdama destek sağlıyor”.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar