Türkiye 250 firmayla “The Big 5“ rekoru kırdı

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Gulf ya da Basra Körfezi olarak adlandırılan bölgede halen 23 bin yapı-inşaat projesi gündemde bunların yaratacağı iş hacminin 2.3 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor. İşte bu ivmenin eşiğinde bölgede düzenlenen en büyük fuar olma özelliği taşıyan Dubai The Big 5 Yapı – İnşaat Fuarı'na bu yıl Türkiye’den rekor bir katılım oldu. İhracatta alternatifler arayan Türk şirketleri adeta bu fuara çıkarma yaptı. 250’ye yakın katılımcı şirketin yer aldığı fuarda böylece bir rekor kırılmış oldu. En yüksek katılımın gerçekleştiği bu yıl fuarı ben de ziyaret etme fırsatı buldum. Türkiye’den katılan tek gazeteci olarak fuardan bazı notları sizlerle paylaşıyorum.

Ortadoğu’nun en büyük inşaat-yapı fuarı “Dubai The Big 5”da bu yıl Türkiye, 250 şirketle Batılı firmalar içinde en büyük katılımı gerçekleştirirken, kendi rekorunu da kırdı. Türkiye fuarın ana sponsorları arasında da yer aldı ve Türk firmaların olduğu her yerde ‘Turkey Discover The Potential’ panoları yer aldı.

Bu yıl ana teması “Shaping the Future of Construction- Geleceğin Yapı Sektörüne Şekil Vermek” olan konferansa 2 bin 500 katılımcı firma katılırken, 65 ülkeden 70 bine yakın ziyaretçi katılımı gerçekleşti. Dubai Wold Trade Center’da Londra merkezli DMG Events tarafından gerçekleştirilen fuarda bu yıl daha önce görülmemiş teknoloji ve inovasyon çözümlerine odaklı yaklaşımlar anons edildi. Fuar kapsamında 6 etkinlik ve 5 zirve, 100’de ‘work shop’ organizasyonu yapıldı. Fuarın “The Big 5” olarak tanımlanan adı aslında daha önce ayrı ayrı yapılan 5-6 farklı yapı-ürün kategorisini içinde barındırmasından ve bunların birleştirilerek tek fuara dönüşmesinden kaynaklanıyor. Fuarın kapsadığı alanlar havalandırma-ısıtma-soğutma, iş makineleri, beton teknolojileri, iç dizayn malzemeleri, banyo mutfak seramik, yapı kimyasalları, su teknolojileri-pompalar-vanalar, kapı pencere-alüminyum gibi pek çok alanı kapsıyor ve bu bölümler ayrı ayrı organize ediliyor. Fuarda bu ayrıca bu yıl “startup city”, “inovation zone” gibi özel bölümler de yer aldı.

2.3 trilyon dolarlık potansiyel

Fuarın açılışı bizzat Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi Seikh Hamdan bin Rashid Al Maktoum tarafından yapıldı. Fuarın açılışı sırasında bölgedeki potansiyele dikkat çekildi. Buna göre Dubai ve çevresinde oluşturulan körfez bölgesinde (GCC- Gulf Cooperation Council) halen 23 bin yapı-inşaat projesi devam ediyor. Bunların toplam tutarı da 2.3 trilyon doları buluyor. Bu projelerin hepsi katılımcı firmalar için önemli potansiyel yaratıyor. Fuar sırasında görüştüğüm Türkiye Büyük Elçisi Can Dizdar Türkiye’nin bölgeye 15 milyar dolarlık bir ihracatı olduğunu belirtirken, “Bölgede oldukça fazla proje var. Bu potansiyel daha da yukarı çıkarılabilir. Burada biz de gelen firmalara destek olmaya çalışıyoruz. Fuarda da şirketlerimizi ziyarete ederek, ihtiyaçlarını, düşüncelerini soruyoruz” diye konuşuyor.

Tarihindeki en büyük katılım

Fuard bu 250 firmayı getiren Expotim Fuar Organizasyon Genel Müdürü Çağatay Erşahin ile de sohbet etme imkânım oldu. Yıllardır The Big 5’da DMG Events’in Türkyie partneri olan Expotim, yıllar itibariyle gelişmelerin de yakın takipçisi. Çağatay Erşahin fuarı şöyle değerlendiriyor: “Bu yıl 250 firma ile geldik. Bu son yıllardaki en büyük rakam, Türkiye’de aslında iç piyasada bazı zorluklar olması nedeniyle şirketler dışarı açılmaya çalışıyor. Bu yüzden belki de Türkiye’den katılan firma sayısı açısından “The Big 5” rekoru oldu. Biz normalde uluslararası katılımda alınan stant yerleri açısından İtalya’nın gerisinde kalıyorduk. İtalya bizden fazla oluyordu 3’üncü oluyorduk genelde. Bu sene İtalya’yı geçtik, İtalya bu sefer 200 firma ile katılıyor. Her zaman Çin en fazla katılımı yapıyor ama dikkat çekmeden, Çinli firmaları fuar içinde dağıtıyorlar. Yani aslında birinciyiz… Avrupa ağırlıklı bir fuar olduğu düşünülürse Çin’i bir kenara bırakırsak Avrupa katılımı açısından birinciyiz. Aslında Türkiye tarihindeki en büyük katılım oldu”.

100’e yakın firma ilk defa

Expotim Fuar Organizasyon Genel Müdürü Çağatay Erşahin bu yıl yeni gelen firma sayısındaki artışa da dikkat çekiyor. Erşahin şunları anlatıyor: “bu yıl yeni gelen firmamız çok fazla var. Yaklaşık 100’e yakın firma var. Bunun yanında 7-8 yıldır her yıl gelen en az 50-60 firmamız var. Niye geliyorlar? Buradan ne alıyorlar? Aslında ihracat rakamlarına baktığınızda Dubai’ye açık vermiyoruz. 15 milyar dolar ihracatımız var bu bölgeye… Fakat buraya gelen mallar aslında Afrika başta olmak üzere tüm dünyaya dağılıyor. Hem bölgeye hem dünyaya dağılıyor. Örneğin burada şu anda Irak’tan 50 alıcı firma var. Onlar Türk ürünlerini burada görüyor, tanıyorlar. Katar’dan çok fazla katılım oluyordu bu yıl biraz az… Suudi Arabistan gibi Afrika ülkeleri gibi pek çok alıcının ortak noktası aslında burası… Ortadoğu ve Afrika başta olmak üzere Dubai The Big 5’a bu firmaları ziyaret etmek için geliyor. Örneğin bazı Afrika ülkeleri, bazı Arap ülkeleri Avrupa’ya vize alırken bile zorlanıyorlar. Onlar ürünlerini bu fuarlarda seçiyorlar”.

Dubai bölgede bir hub noktası

İhracata yeni başlayan, ya da geliştirenler için bu sektörler için en iyi yer Dubai aslında… O yüzden tek atım yapayım, ben bir ihracata bakayım diyenlerin en iyi adreslerinden biri The Big 5 burada hiç yorulmadan 40-50 ülkeden alıcı bulabiliyor tek başına… Fiyatlar biraz yukarda bu fuarda ama 5 fuar gücünde bir fuar bu aslında… 5 tane ufak fuara gideceğine insanlar bu fuara gidiyor işi tamamlıyor o yüzden bu kadar yüksek katılım mümkün oluyor.

Tabii burada birçok etkinlik de oluyor. Örneğin Türkiye Dubai Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Dubai’de nasıl iş yapılır, nelere dikkat etmek gerekli konusunda bir toplandı yapıldı. Bu güzel bir bilgilendirme toplantısı oldu. Burada hem biz hem elçilik yetkililerimiz firmalara yol göstermeye çalışıyoruz. Buna tabii herkes katılabiliyor ama ağırlıklı yeni gelen firmalar için bir bilgilendirme toplantısı niteliği taşıyor. Burası aslında Asya’da Singapur nasıl bir HUB noktasıysa Ortadoğu’da da Dubai bir HUB noktası…”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar