Abbas yolcu bu kez Kayseri-Hamburg cevelanındaydı…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntıları ise Ehlikeyf kategorimizde...

✔ Kayseri mutfağına yolculuk…

Kayseri’nin geleneksel lezzetlerini tattığım üç gün boyunca şehrin gastronomiye gönül vermiş insanlarıyla kentin mutfağında gelenekseli, çağdaşı ve geleceği konuşma fırsatı buldum… Başyazıcı Et Ürünleri, Ommer Hotel, Mix Kayseri, Çemen’s Gurme, Çemen’s Mutfak, Hacı Steakhouse ve Vanilin Chocolate ev sahipliğindeki yolculuğum, Anadolu’nun farklı yörelerinden ürünleri bir araya getiren kahvaltıyla başladı, Germir Kasabası, Bezirhane-Ağırnas Mimar Sinan Evi ziyareti ile devam etti. Öğle yemeğinde pöç kebabı deneyiminden sonra Selçuklu Müzesi ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi ziyaretiyle süren gün, Erciyes Dağı’nın zirvesinde sona erdi…

Ertesi sabah, Talas Amerikan Koleji ziyareti ile başlayan kültür yolculuğumda bir kaşığa kırktan fazlası sığan Kayseri mantısı yapmanın inceliklerine; katmer, kete gibi lezzetlerin nasıl hazırlandığına bizzat çalışarak tanık oldum. Yağ mantısı, tepsi mantısı, yağlama, yaprak sarma ve aside tatlısı gibi lezzetleri tattığım öğle yemeği sonrasında sucuk içi, çemen, pastırma, artizan çikolata yapımı work shoplarına katıldım. Steak tarzı lezzetlerin yer aldığı akşam yemeğinin ardından ikinci gece, Kayseri’nin geleneksel bağ evi kültürü ile tanıştığım yörenin mutfak kültürü üzerine uzun sohbetlerle sona erdi. Yöresel ürünlerin yer aldığı kahvaltı ile başlayan lezzet peşindeki üçüncü günüm, yine Erciyes’te bu kez mangalda sucuk ekmek ile sürdü…

✔ Hamburg Elbphilarmonie’de konser dinlemenin keyfi!

108 metre yüksekliği ile Hamburg’un içinde yaşanılan en yüksek yapısının görkemli salonunda konser dinlemenin keyfini yaşadım. Baselli mimarlar Herzorg & de Meuron tarafından tasarlanan binanın yapım çalışmalarını yıllardır izliyor, Elbe Nehri’ni seyrettiğim rıhtımında hatıra fotoğrafl arı çektiriyordum.

1960’lardan kalan Kaispeicher deposunun üzerine inşa edilen ve ocak ayı ortalarında resmi açılışı gerçekleştirilen Elbphilarmonie’nin mimarisi tuğladan yapılmış dev binanın üzerindeki dalgalı yapısıyla çok etkileyici. Maliyeti 1 milyar Avro’yu bulan binanın gerek dış görünüşünde gerek iç mimarisinde her türlü detay düşünülmüş.

Orkestranın 2 bin 150 kişilik salonun ortasında konuşlandığı bir alanda konser dinlemek ise mutlaka yaşanması gereken bir deneyim. Biletler mi? Üç ay sonrası için satılıyor. Müthiş de bir karaborsası var!

✔ “Dünyayı yiyerek tüketiyoruz!”

Management Centre Türkiye (MCT) tarafından 22’ncisi gerçekleştirilen İnsan Kaynakları Zirvesi, “DNA - Decoding The New Age” - “Yönetim, Yeni Çağın Kodları ile Yeniden Yazılıyor” temasıyla gerçekleştirildi. 17’si yabancı 86 konuşmacının yönetim ve insan kaynakları alanındaki en güncel uygulamaları, sorunları ve fırsatları katılımcılara aktardığı zirvenin dikkat çeken konuklarından biri Birleşmiş Milletler Çevre Programı İyi Niyet Elçisi Yann Arthus- Bertrand oldu. Bertrand, “İklim değişikliği ile başımıza ne geleceğini biliyoruz fakat inkâr ediyoruz. Dünyada 7 milyar insan var ömürler arttı, eğitim iyileşti ama yine de dünyayı mahvetmeye devam ediyoruz” dedi.

✔ Çiğ sütte kalite arayışları!

Antalya’da düzenlenen “Akdeniz ve Sütçülük Paneli’nde konuşan TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, “Kayıt dışı, ama daha da önemlisi sağlıksız bu sütü sağlıklı bulduğumuz sürece işleri çözemeyiz. Çiğ süt kalitesi yükselmedikçe, Ayşe teyze gibi binlercesi az kazanmaya mahkûm. Üretici ancak kalite artışıyla kazanır” dedi. ASÜD Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu da, çiğ sütte kalitenin artırılması için sektörün tüm tarafl arına birlikte çalışma çağrısında bulundu.

✔ Karayoluyla uçak konforlu seyahat!

Normal otobüslerde 46 olan koltuk kapasitesinin 31’e düşürüldüğü, içinde tuvaleti ve hizmet mutfağı bulunan Vivalines otobüsleri ekspres seferleri ile hiçbir yerde durmayarak İstanbul - Ankara arasını 4 saat 15 dakikaya indiriyor. Sıcak yemek ikramının yapıldığı seyahatlerde her yolcuya özel tablet bilgisayar ile kesintisiz internet sağlanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar