ABD ve Çin takip ediliyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi 

Kısa vadede Çin piyasaları, emtialar ve genel dolar fonlama piyasalarında baş gösteren stresler ön planda kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Çin hisse senetlerindeki sert satışlar öncülüğünde global piyasalarda riskten kaçış eğiliminin etkili olduğunu, riskli varlıkların, hisse senetleri, emtialar ve gelişmekte olan ülke piyasaların satış baskısı altında kaldığını gördük. Örneğin haftalık bazda yüzde 6 civarı geri çekilen S&P 500 endeksi geçmişe baktığımızda yeni yılın en kötü açılışını yaptı. Kredi spreadleri genişledi, ABD 10 yıllık tahvil faizi 15 baz puan geriledi.

Emtialar satış baskısı altında kalırken, örneğin petrol fiyatları yüzde 10 geriledi, altın güvenli liman algılaması ile yüzde 4 yükseldi. MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksi, ülke kurlarındaki değer kayıpları öncülüğünde dolar bazında yüzde 6.81, MSCI Dünya endeksi ise geçtiğimiz haftayı yüzde 6 ekside tamamladı.  Yurtiçi piyasalarda ise TL değer kaybederken sert satış baskısı altında kalan hisse senetlerinde tepki denemeleri etkiliydi.

2016 yılında Çin ekonomisindeki gelişmeler ve global merkez bankaları para politikaları arasındaki ayrışma, bazı ülke ve sektörlerdeki artan dolar fonlama sorunları ve artan jeopolitik riskler gibi konular global piyasaları şekillendiren ana makro risk olayları olmaya devam edecek gibi duruyor. Özellikle ABD’de enflasyonun yükselme potansiyelinin 2016 yılı için en önemli risklerden biri olduğunu ve bunun gerçekleşmesi durumunda da tüm piyasalar için riskli bir sürecin başlayabileceğini, güçlü dolar, yüksek faiz temasının öne çıkabileceğini düşünüyoruz.

2015 yılında da etkili olan Çin, emtialar ve dolar fonlama piyasalarında baş gösteren stresler kısa vadede ön planda kalmaya devam edebilir. Ancak aşırı satım seviyelerine gerileyen piyasalarda bir katalizatör gelmesi durumunda tepki yükselişleri görülebilir.

Bu doğrultuda bu hafta başta Cuma günü para politikası hakkında konuşması beklenen New York FED başkanı Dudley olmak üzere FED'den gelecek açıklamaların, ABD'de bu hafta açıklanmaya başlayacak JP Morgan, Intel, Citigroup, Wells Fargo dördüncü çeyrek bilançolarının, ABD perakende satışlarının, Çin ihracat ve ithalat verilerinin piyasaları şekillendirebilecek ana makro gündem maddeleri olabileceğini belirtelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017