Adıyaman’dan notlar..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli’nin daveti üzerine geçtiğimiz cuma günü Adıyaman‘da gerçekleştirilen şube açılış törenine katılmıştım.
Uzun yıllar sonra gittiğim şehirde ciddi gelişmeleri görünce bu şehri seven bir kişi olarak keyiflendim. Yeni yapılan havaalanı terminal binasıyla uçak sayısının dolayısıyla yolcu artışı, şehre giden duble yol, Üniversitenin varlığı, yeni yerleşim alanları, yol boyunca açılan yeni oteller şehre hareketlilik getirmiş, değer katmış.

Gerek iş insanları gerekse kaldığımız otelin sahibi şehirde terör olmamakla birlikte Güneydoğu’da ve Suriye’de yaşanılan sorunlar nedeniyle şehre yabancı turistlerin gelişinde önceki yıllara göre azalma olduğunu dile getiriyorlar.

KGF Şube ve TSE il Temsilciliği açılışı sonrası, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Adıyaman İş Adamları Bilgilendirme Toplantısı”na; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ve iş insanları katıldı. Program, önce katılımcıların konuşmaları ardından soru-cevaplar olarak düzenlenmişti. Bakan Tüfenkçi konuşmasındaki “Özellikle Başbakanımızın Diyarbakır’da açıkladığı ‘23 cazibe merkezi’ içerisinde Adıyaman’ında yer alması önemli. Önümüzdeki yıllarda Adıyaman’ın ekonomik ve kültürel anlamda geleceğinin parlayan bir yıldız olacak illerin başında gelmektedir.

Dolaysıyla biz buralarda daha nasıl yatırımı çekebiliriz veya buradaki ticareti nasıl geliştirebiliriz onun çabası ve gayreti içerisinde olacağız. Adıyaman OSB’de de yer sıkıntısı olduğunu biliyorum. 2. bir OSB’nin kurulması için de valiliğimizle birlikte çalışmalar yürütüyoruz” sözleriyle konuşmasını sürdürürken iş insanlarınca, banka kredilerindeki faizlerin yüksekliği nedeniyle ne işletme nede yatırım kredilerini kullanamıyoruz şikayetlerin TOBB tarafından KOBİ’lere 9.90 faiz oranlı düşük kredi kullandırılma çalışmalarında sonuçlanma aşamasına gelindi.” bilgisi iş insanlarını umutlandırdı.

Bu konuda söz alan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,”Kamu ve özel den oluşan birkaç banka ile anlaşma geçtiğimiz hafta sağlandı. TOBB olarak ilk aşamada projeye 500 milyon lira kaynak aktaracağız. Anlaşmalı bankaların desteğiyle kredi hacmi yine ilk aşamada 5 milyar liraya çıkacak. Her şehirde bulunan ticaret ve sanayi odalarımız anlaşacağımız bankalara kaynak aktarımında bulunacak. Odalarımız tarafından aktarılan kaynağın 10 katını da anlaşmalı bankalar ek kaynak olarak aktaracak ve kullandırılacak kredinin limiti belirlenmiş olacak.

Krediler, Kredi Garanti Fonu’nun vereceği garanti ile kullandırılacağı için bankaların risk primleri de sıfırlanmış olacak. Bu süreç bankalar arası rekabet nedeniyle faizlerin düşmesine de olanak sağlayacak” sözleriyle düşük oranlı faiz projesini detaylandırdı. Adıyaman Milletvekili, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’nın şehirdeki yatırımlara ilişkin verdiği bilgiler sonunda tda oplantı sonlandırıldı.

Akşam yemeğinde birlikte olduğumuz KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, “çalışmalarınızda Doğu ve Güneydoğuya önem veren politikalar geliştirdiğinizi bölge şehirlerine açtığınız şubelerle görülüyor. Bu konuda kısaca bir değerlendirme yaparmısınız” sorumu, “Bölgeler arası gelişmişlik farkını en aza indirme konusunda hükümetimizin geliştirdiği ve uygulamaya koyduğu bu projelerin bir parçası olarak bölgede, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Adana, Gaziantep’te hizmet verirken bu projenin gereği olarak ta Adıyaman’daki girişimcilerimize, reel sektörümüze, KOBİ’lerimize hizmet vermek, onların finansmana erişimlerine kolaylık getirmek amacıyla burada şubemizi açıyoruz. 39. şubemizi Adıyaman’da açmamızın yanı sıra son 9 ayda, bütün süreçleri sistem üzerine taşımaya dönük çok ciddi teknoloji yatırımı yaptık. Daha önce bir firmanın talebi ortalama 35-40 günde sonuçlanırken, bu yatırımlarla bu süreyi 7 güne indirdik. Hedefimiz bu süreyi 2 güne kadar düşürmek” diye cevapladı. Gergerli, değrelendirmesine şöyle devam etti, “Bulunduğum görevin gereği olarak ülkeme elbette hizmet emek kutsal bir duygu, Adıyaman’da doğan büyüyen, yetişen bir bürokrat olarak bu kadim şehre hizmet etmek bir onur, ayrı bir mutluluk kaynağı benim için” sözleriyle bitirdi.

Adıyaman’da düzenlen açılış ve İş Adamları Bilgilendirme Toplantısından aktarabildiğim notlar özetle bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar