Altın dolara baskın çıktı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Geçtiğimiz hafta altın, kar satışlarının çelme takmasına aldırmadan yükselen bir grafik çizdi. Sarı maden 1190 dolar/ ons’a ulaşarak yatırımcılarını heyecanlandırırken, ABD’den açıklanan pozitif enfl asyon verisi altının belini büktü. Haftayı 1176.84 dolar/ons’tan kapatabilen altın yine de yüzde 3.3’lük kazancı hanesine yazdı. Gümüş yüzde 2.21, platin yüzde 6.36 kazandırırken, paladyum ise yüzde 0.84 kırmızıda kaldı. 

Altın haftaya 1155 dolar/ons seviyesinden yukarı yönde istekli başladı. Pazartesi, Fed yetkililerinden özellikle görüşleri farklılık gösteren iki üye bu kez hemfikir olarak, ekonomik verilerin hayal kırıklığına uğratmaması halinde Aralık’ta bir faiz artışını kuvvetle destekleyebileceklerini belirttiler. Altın gelişmelerle 1170 dolar/ ons’u test etti. Sonraki gün ise önce Asya’dan gelen haberlerle ardından Almanya’dan açıklanan, ZEW endeksi sonuçlarıyla altın bu defa haftanın en kötü seviyesini 1151.95 dolar/ons’u gördü. Altını, ABD’den gelen veriler düzlüğe çıkardı. ABD’nin büyümesine işaret eden perakende satış verileri, analistlerin beklentilerini boşa çıkardı. Bir de üstüne FED Bej Kitap raporunda, ülkenin zayıfl ayan imalatı gözler önüne serilince, altın ve euro/dolar paritesi hızla tırmanışa geçti. Altın 1190 dolar/ons’u test ederken parite de 1.15’i test etti. Perşembe gününe gelindiğinde altın son 3.5 haftanın zirvesini 1191.65 dolar/ons ile kaydetti. ABD’den açıklanan enfl asyon verileri beklentiler paralelinde açıklanarak sarı madeni 1.175 dolar/ons’a sürüklerken, doların elini güçlendirerek paritenin 1.36 seviyesine itti. Neyse ki, haftalık işsizlik başvuruları altının kaybını hızla geri kazanmasını sağladı. Haftayı 1176.80 dolar/ ons’tan kapatan altın yüzde 3.30 değerlenirken, gümüş 2.21 platin yüzde 6.36 değer kazandı. Ancak paladyum yüzde 0.84 kırmızıda kalarak takımdan ayrıştı. 

Doların sahneye çıkmasıyla altın bir miktar itibar kaybına uğradı. Hafta içinde 1190 dolar/ons’a ulaşması güzel bir gelişmeydi ancak kapanış itibariyle bu seviyelerde kalabilirse o zaman bir sonraki adımların geleceğini düşünebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017