Altın ve euro birlikte kazandırdı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta, kendi aleyhinde açıklanan güçlü ABD verilerinin çelmesine takılmadan kademeli olarak yükselişini sürdürdü. Cuma günü açıklanan Tarım dışı istihdam verisi bile altının yükselişine engel olamadı. Kıymetlimiz, seansı 1219 dolar/ons’tan yüzde 2,42 getiriyle kapatırken, gümüş yüzde 2,30 ile onu takip etti.

Altın yeni haftaya 1191.50 dolar/ ons seviyesinden adım attı. Başkan Trump, hızla kararlar almaya devam ederken, Cuma günü geç saatlerde imzaladığı göç yasasıyla yine protestocuları sokaklara dökmüştü; İçlerinde Irak ve İran’ın da olduğu, çoğunluğu müslümanların oluşturduğu 7 ülkeden göç alımını geçici olarak durdurma kararını imzaladı. Bazı Federal yargıçlar ise, halihazırda vizesini almış olanlar için kararı reddederken, hem ABD hem de Avrupa borsalarında satış ağırlıklı işlemler gerçekleşti. Altın, sıkıntılı zamanlarda her zaman yatırımcılarına kucak açtığından fiyat bandını 1195 - 1200 dolar/ons’a taşıdı. Salı günü altın, Euro/dolar paritesindeki sert yükseliş hareketinden pozitif etkilenip, teknik satışların da yardımıyla yükselerek 1215 dolar/ons’a ulaştı. Hafta ortasında ABD’nin güçlü gelen ekonomik verileriyle sarsıntı geçiren altın çabuk toparladı. Ülkenin ISM imalat endeksi, beklentileri aşan bir yükselişle 2014’ten bu yana ki en yüksek noktasına ulaşırken, fiyat endeksi ve üretim endeksinde de rakamlar beklentilerin yukarısında açıklandı. özel sektör istihdamında 168,000 beklenen veri 246,000 yani Haziran 2016’dan bu yana ki en yüksek seviyesinde geldi. Altın bu güçlü verilerin güdümünde kalarak 15 dolar satış yese de 1198 dolar/ons’tan yüzünü tekrar yukarı döndü. Çarşamba günü sona eren FED toplantısında, 0,50-0,75 seviyesindeki faizlerde bir değişiklik yapılmadığı açıklandı. Ekonominin orta şekerli büyüme kaydettiği belirtilirken gelişmeler altının günlük kaybının azalmasını sağladı. Perşembe günü altın ivme kazanarak son 12 haftanın en yüksek seviyesi olan 1225.35 dolar /ons’u kaydetti. Ve son gün merakla beklenen ABD’nin Tarım dışı istihdam rakamları, 175,000 beklentiye karşılık 227,000 olarak açıklansa dahi altını pek etkilemedi. Haftalık seansı 1219.65 dolar/ons’tan kapatan altın yüzde 2.42 getiri elde etti. Gümüş yüzde 2.30, platin yüzde 1.65 ve paladyum yüzde 1.57 kazandırdılar. Euro/dolar paritesi de yüzde 0.6 Euro lehine dengelendi.

Altındaki bu yükseliş trendi henüz garanti altına alınmış değil. Trump’ın yeni hamlesi İran’a yeni ambargolar açıklama şeklinde olacak. Bu durum hisse senedi piyasaları oyuncularını tedirgin ederken, altıncılar hemen devreye giriyor. Ancak yine de gerçek bir jeopolitik tansiyonun varlığından bahsetmek doğru olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018