Altın, yükseliş yönünde daha istekli

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

Önceki hafta; aşağı yönlü trendi, haftanın son iş günü ABD tarafından gelen istihdam verisiyle kıran ve yönünü yukarıya çeviren altın, geçen haftaya da bu trendi taşıdı. Ağırlıklı olarak, 1610-1620.dolar/ons bandında dalgalanan altın, yine Cuma günü ABD tarafından gelen ve Merkez Bankalarının yeni teşviklere gidebileceği beklentisini güçlendiren verilerle, 1626.60 dolar/ons'a kadar yükseldi. Kapanış öncesi gelen kar satışları ile bir miktar gevşeyen altın, 1619.60 dolar/ons'luk son işlem fiyatıyla  haftalık bazda %1 değer kazanırken Dolar, euro karşısında %0.72, Orta Doğu'nun yükselen tansiyonu ile birlikte ham petrol fiyatları, %3' e varan yükselişler kaydetti.

Geçen haftanın ilk işlem fiyatını,1602.80 dolar/ons'la kaydeden altın, Asya'dan gelen alımlarla desteklendi.

Avrupa tarafında ise olumlu Sentix yatırımcı güven endeksi ile desteklenen Euro, piyasanın alım duyarlılığını da etkileyerek altın'ı 1615 dolar/ons'a kadar taşıdı. Salı günü, 1618.50 dolar/ons'a ulaşan altın, bu seviyeden kar satışlarına maruz kaldı. Çarşamba günü, Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'nın sanayi üretimi, imalat sanayi ve inşaat üretimi gibi kritik verilerinin beklentilerin altında kalması pariteyi, 1.2440'dan 1.2320 seviyelerine doğru çekerken altın, 1603.40 dolar/ons'a kadar satış baskısı yedi. ABD'de zilin çalmasıyla alıma geçen yatırımcılar, ülkenin tarım dışı verimlilik rakamlarının oldukça iyi gelmesiyle moral buldu. Perşembe günü sabah saatlerinde Asya tarafından gelen alımlarla 1618.dolar/ons'a kadar yükselen altın, Avrupa piyasalarının açılışıyla birlikte parite desteğini de kaybederek irtifa kaybetmeye başladı. Özellikle; ABD'nin Haziran ayı ticaret açığı ve işsizlik başvurularındaki gerileme, pariteyi 1.2260 seviyelerine doğru çekerken altın ve diğer madenlerin üstündeki satış baskısı da arttı. Ancak; Çin'in fabrika verimlilik rakamlarının son üç yılın en kötü seviyesinde açıklanması, yatırımcıların gözünü, teşvik beklentisiyle bu ülkeye çevirmesi, altın ve diğer maden fiyatlarının düşmesini engelledi. Cuma günü; altın, gevşek bir seyir izlerken, ABD'den açıklanan Philadelpiha FED anketi sonuçları, cari çeyrek için işsizlik oranlarını yüksek, tarım dışı istihdam oranlarını düşük gösterirken, ülkenin büyüme rakamlarını, önceki tahmininin oldukça altında göstermesi, yatırımcılarda teşvik umutlarını canlandırdı. Açıklama sonrası altın, 1610-1620.dolar/ons bandını yukarı yönde kırarak 1626.dolar/ons'a kadar tırmandı. Euro, daha zayıf bir yükselişle pariteyi, 1.2317 seviyesine kadar taşıya bildi. Akşam saatlerinde gelen kar satışları, fiyatlarda gevşemelere neden olsa da  altın, haftanın son işlem fiyatını 1619.60 dolar/ons'tan gerçekleştirerek haftalık bazda %1, takipçisi gümüş ise %1.11 değer kazandı. Orta Doğu'da Suriye ile yükselen tansiyon, ham petrol fiyatlarını yukarı yönde desteklerken Nymex türü %1.65, Brent türü ham petrol fiyatı %3.03, dolar ise euro karşısında, %0.72 oranında değer kazandı.ABD'nin 10 yıl vadeli hazine bonoları, kan kaybetmeye devam ederken, küresel vadeli borsa endekslerinde yükselişler yaşandı.

Yatırımcıların, merkez bankalarının teşvik politikasına ilişkin endişeleri, zaman zaman satışlara neden olsa da, kararsız yatırımcıların piyasadan uzaklaşmasıyla altın, yön konusunda daha istikrarlı bir grafik çizmeye başladı. Yatırımcıların, gelen her kötü veriyle, Merkez Bankalarının ekonomilerini desteklemeye yönelik teşviklere yöneleceği beklentisinin güşlenmesi ve Orta Doğu' da yaşanan gerginliğin yükselttiği jeopolitik riskler, altın'ı yükseliş yönünde destekliyor. Bu hafta altın,1630.dolar/ons direncini kırarak yerini sağlamlaştırmaya ve yatırımcıların güvenini kazanmaya çalışacaktır. Aksi takdirde, 1600.dolar/ons'a kadar geri çekilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar