Altının gardı, son işlem günü düştü

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

 

Geçen haftanın son günü, ABD’den gelen ve beklentilerin çok üstünde açıklanan tarım dışı istihdam raporu ile son 2 ayın en düşük seviyelerine kadar gerileyen altın, 1677.50 dolar/ons kapanışla yatırımcısını vurdu. Cuma günü istihdam verisi sonrası gelen satışlar, ons’ da yaklaşık 30 dolarlık erimeye, haftalık bazda ise %1.96’lık değer kaybına neden oldu. ABD'nin doğu kıyılarını ve aynı zamanda ekonomik başkentlerini vuran Sandy kasırgasının yarattığı moralsizliğin gölgede kaldığı cuma günü dolar, Avrupa tarafından başlayan ve istihdam verisi sonrası tüm piyasalardan gelen alım desteği ile euro karşısında haftalık bazda %81 değer kazandı.

Haftaya, 1711.40 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, ABD’ de piyasaların kapanmasına neden olan Sandy kasırgasının gölgesinde, 1705-1715 dolar/ons dar bandında, hacimsiz dalgalandı. Euro/dolar paritesi, Avrupa Bölgesi'nde ekonomik hassasiyetin beklenilenden daha fazla düşmesi, perakende sektöründe küçük de olsa kendini gösteren iyimserlikle dengelenirken, hisse senedi piyasalarında yükseliş, parite de 1.2983’e uzanan güç kaybı gözlendi. Çarşamba günü, Almanya’dan açıklanan perakende satış rakamlarında ciddi yükseliş kaydedilmesi, Euro’yu pozitif etkilemeye devam ederken altın, yükseliş yönünde desteklendi. İlerleyen saatlerde açıklanan Avrupa Bölgesi işsizlik oranı % 11.5 ile rekor seviyeye yükselmesi, paritenin 1.3021'den sert bir şekilde dönmesine neden olurken altın 1720.dolar/ons’da tutunmayı başardı. Perşembe günü ise haftanın en iyi seviyesi olan 1727.14 dolar/ons'a ulaştı. Ancak; aynı gün ABD'nin kritik ekonomik verilerinde ciddi yükselişler kaydedilmesi sarı madende satışların başlangıcı oldu. Ülkenin özel sektör istihdam rakamları, beklentileri oldukça aşarken, öne çıkan diğer bir veri, Conference Board tüketici güven endeksi oldu. Ekim 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarken, inşaat harcamalarında 3 senenin en yüksek seviyesine ulaşılması ve ISM imalat sektöründe yükseliş kaydedilmesi, risk iştahını kabartarak hisse senedi tarafını hareketlendirdi, ABD’de, S&P 500 son bir hafta içindeki en iyi işlem gününü kaydederken altın, 1713.dolar/ons’a geriledi.

ABD’nin doğu kıyılarını vuran Sandy kasırgasının yarattığı üzüntü, pozitif verilerle aşılmaya çalışılırken yatırımcılar, tercihlerini hisse senedi ve dolardan yana kullandı. Haftanın son işlem günü ABD’ den gelen veriler, altın’a son darbeyi vurdu. ABD’nin, tarım dışı istihdam verisi 171,000 kişi artışla beklentilerin çok üstünde gelmesi, % 7.9'a yükselen işsizlik oranını gölgede bırakarak, yatırımcıların dolar ve 10 yıl vadeli hazine kağıtlarına yönelmesine neden oldu. ABD'nin cansız ekonomisinde bir ışık olarak algılanan bu veriler, altın ve Euro'yu aşağıya çekti.

Sarı maden hızlı satışlarla son iki ayın en düşük seviyesi olan 1674.60 dolar/ons’u test ederken parite, doların hakimiyetiyle 1.2821 seviyesine geriledi. Seans sonunda 1677.50 dolar/ons'ta dengelenen altın haftalık bazda %1.96 değer kaybederken, euro/dolar paritesi dolar lehine % 0.81 geriledi. Kıymetli madenlerden yalnız paladyum %0.27, temel metaller arasında da kurşun % 4.43, çinko %1.74 oranında değer kazanırken, Brent türü ham petrol fiyatı %3.51 düşerek, 105.70 dolar/varil fiyata geriledi. Bu hafta altın, cazip fiyat seviyeleri ile yatırımcıları alım yönünde hareketlendirerek, 1700.dolar/ons’a tekrar dönebilir ancak; ABD'deki seçim trafiğine ve sonuçlarına odaklanan yatırımcıların temkinli davranışı, bu alımları geciktirebilir. Yatırımcıların alım yönünde isteksiz kalması, yeni satışları da körükleyebilir. Altında yeni bant aralığının genişleyerek 1.650-1.720 dolar/ons seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar