Altının hareket alanı daraldı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın son dönemde ağırlıklı olarak 1260- 1290 dolar/ons bandına sıkıştı. Trend diyebileceğimiz bir hareket tam anlamıyla oluşmazken, altın yine de sadık yatırımcısının alımlarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Ne fiziki alım desteği, ne jeopolitik gerilimler ne de finansal bunalımların getirdiği güvenli liman alımları var. Altın, bir nevi karanlıkta yol bulmaya çalıştığı geçtiğimiz haftayı yüzde 1.19 kayıpla tamamladı. Diğer kıymetli madenlerin de maalesef yalnız bırakmadığı haftada dolar, yüzde 0.8, NYMEX türü ham petrol yüzde 3.50 kazandırdı.

Altın haftaya 1288 dolar/ons seviyesinden satışlarla başladı. Kötü gelen ABD’nin tarım dışı istihdam rakamlarının etkisi çok kısa sürdü. Bir kısmı kar satışları, bir kısmı daha riskli piyasalara geçmek isteyen hırslı yatırımcıların pozisyon kapamalarından kaynaklanan işlemlerle altın ilk günden 1260 dolar/ons seviyesine geri çekildi. Küresel hisse senedi piyasaları yükselişe geçerken dolar istikrarını korudu. Sonraki gün 1260- 1270 dolar/ons bandında soluklanan altın, hafta ortasında yönünü yukarı doğru belirleyerek Euro/dolar paritesinin de desteğiyle 1279.13 dolar/ons’a ulaştı. Perşembe günü yine satış baskısını ensesinde hisseden altın, ABD'nin işsizlik başvurularında beklenenden 30K daha fazla açıklanan rakamlarla hızla 1280.97 dolar/ons’a ulaştı. Ancak bu suni bir yukarı hareket oldu. Cuma günü ABD'nin perakende satışlarının yüzde 1,3 yükseldiği kaydedilirken altında bir kez daha satış kaydedildi. Ardından tepki alımlarıyla tekrar 1270 dolar/ons üzerinde tutunmayı başaran altın haftayı yüzde 1.19 kayıpla tamamlamak zorunda kaldı. Gümüş yüzde 2.1, platin yüzde 3 ve paladyum yüzde 2.8 değer kaybetti. 

Geçtiğimiz hafta, Dünya Altın Konseyi raporunu yayınladı. Birinci çeyrek rakamlarına göre altın talebinde yüzde 21 artış gözlenirken, ETF’lere geçişler neredeyse rekor seviyeye olan 363.7 yaklaştı. Talepteki artış, mücevher piyasasındaki hareketlilikten değil yatırım bazlı işlemlerden kaynaklanıyor. En büyük altın ithalatçıları olan Çin ve Hindistan’ın yanı sıra Orta Doğuda bile mücevher talebi 86.9 tondan 79.3 tona geri çekildi.

Bu hafta içerisinda dolar yakından takip edilecektir. Son dönemde kazandığı momentumun devamı sorgulanabilir. Altının da dolaylı olarak baskı altında kalması muhtemel. Ayrıca bu hafta içinde toplanacak FED yetkililerinin açıklamaları da piyasa oyuncuları tarafından takip edilecek. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018