Antrepo yatırımı yapacaklar dikkat!

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü yeni bir düzenleme yaptı. Gümrük Yönetmeliği’nin antrepolara ilişkin maddelerine açıklık getirdi. Usullerden bazılarını değiştirdi. Yeni duruma göre antrepo açacakların takip edeceği usuller şöyle belirtiliyor;

Antrepo yatırım izni veya antrepo açma ve işletme izin taleplerinin ilgili gümrük müdürlüğüne yapılması, Gümrük Müdürlüğü’nce yapılacak değerlendirme sonucuna göre talep, izni vermeye yetkili bölge müdürlüğüne görüş bildirilerek gönderilmesi, akaryakıt antrepolarında ise talep, buna ilaveten bölge müdürlüğünce de görüş bildirilerek Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne (Genel Müdürlük) intikal ettirilmesi isteniyor.

Öncelikle, antrepo yatırım izni veya antrepo açma ve işletme izin belgesi başvurularının yetkili kişilerce yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor. İmza veya temsil yetkisi olmayan kişilerce yapılacak başvurular işleme konulmadan reddediliyor.

Gümrük Yönetmeliği’nin 518’inci maddesi çerçevesinde yatırım izni verilen başvuru sahiplerine yapılacak bildirimden itibaren 6 (altı) ay içerisinde antrepo olarak açılmak istenen tesisin/yerin Gümrük Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazır hale getirilerek ilgili gümrük müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.

Bu süre içerisinde açılıp işletilmek istenen tesisin/yerin hazırlanamaması veya gerekli belgelerin sunulamaması halinde söz konusu süre içerisinde ilgili gümrük müdürlüğü aracılığıyla bölge müdürlüğünden (akaryakıt antrepoları hariç) ek süre talebinde bulunulması isteniyor

İlgililerce süresi içerisinde başvuru yapılmaması veya ek süre talebinde bulunulmaması halinde verilen yatırım izni iptal edilmiş sayılıyor. Akaryakıt antrepoları için ek süre talepleri bölge müdürlükleri aracılığıyla Genel Müdürlükten istenebiliyor.

Gümrük antreposu açıp işletmek isteyen kişilere ilişkin geçerli (başvuru tarihi itibariyle son altı ay içerisinde alınmış olan) adli sicil belgelerinin eksiksiz alınması ile söz konusu belgelerde “adli sicil kaydı yoktur” ve “adli sicil arşiv kaydı yoktur” ibarelerinin bulunması özellikle aranıyor.

Adli sicil kaydı veya adli sicil arşiv kaydının bulunması halinde buna dair resmi makamlarca onaylı mahkeme karar örneğinin adli sicil belgelerine eklenmesi isteniyor.

Antrepo açılış dosyaları incelenirken yetkilendirilmiş gümrük müşaviri (YGM) raporunda yer alan tespitlerin antrepodaki mevcut durum ve Gümrük Yönetmeliği’nde aranan şartlara uygun olup olmadığı kontrol ediliyor..

Antrepoya ilişkin künyenin, antreponun bağlı olduğu gümrük müdürlüğünce düzenlemesi son-rasında bu künyenin antrepoda kolaylıkla görülebilecek bir yere asılması gerekiyor.

YGM’lerce antrepo stok kayıtlarının altışar aylık dönemler itibariyle yapılan tespitlerine gümrük idaresinden en az bir personelin hazirun olarak katılması gerekiyor.

Antrepo açacaklardan o kadar çok belge ve koşul aranıyor ki iş sahipleri usanma aşamasına gelebiliyor. Aynı mevcut yapı, bir kez ilgili idarece bir kez YGM tarafından bir kez de gümrük ve ticaret müfettişleri tarafından incelemeye tabi tutuluyor. Hal böyle olunca, yatırım yapanlar aylarca tesislerinin açılmasını beklemek durumunda kalıyorlar. Esasen, gümrük ve ticaret müfettişlerinin rutin görevleri arasından bu görevi çıkarmak gerekiyor. Zaten muayyen zamanlarda yapılan denetimlerde bu tesisler görülüyor.

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar