ATSO Başkanı Çetin: Antalya’daki işletmelerin yüzde 88’i turizmden etkileniyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Antalya Ticaret Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, kentteki 1038 iş yerinde düzenledikleri “2017 değerlendirme, 2018 beklenti ve piyasa anketi” konusunda açıklamalarda bulundu. Arkadaşımız Batur İlhan’ın haberinden Çetin’in, “Turizm sektöründen doğrudan ya da dolaylı etkilendiğini beyan eden işyeri oranı yüzde 88’e çıkmış durumda” olduğunu açıkladığını öğreniyoruz. Turizm sektöründe 2016 yılında yaşanan kriz, durgunluğa neden olup, yeni şirket girişlerini yavaşlatırken, ankete katılan turizmle doğrudan ya da dolaylı etkilenen kentteki 913 şirketi de olumsuz etkilemiş.

Çetin, anket sonuçlarıyla ilgili bilgi verirken şu açıklamaları yapıyor:

“Düzenlediğimiz anketle Antalya’da ticaretin fotoğrafını çekerken, resmi ortaya koyacak bir dağılımı öngördük. İlk sırada market ve gıda satan iş yerleri, ikinci sırada yeme-içme sektörü, üçüncü sırada giyim gelmekte. İşyerlerinin yüzde 92’si kirada, yüzde 8’i mülk sahibi. Kiracı oranında önceki yıllara göre artış var. İşyerlerinin yüzde 71’i tek işletme, yüzde 11’i bayi, diğerleri şube. Önceki yıla göre tek işletmeler azalırken özellikle bayi oranı artmış. İşletmelerin yüzde 76’sında ortaklık yok, yüzde 24’ü ise ortaklı. Sektörde faaliyet yılı 3 yıldan az olan işyeri sayısı sert bir düşüşle yüzde 17’ye gerilemiş. 2016 krizi kent merkezine yeni şirketlerin girişini yavaşlatmış. Turizm sektöründen doğrudan ve dolaylı olarak etkilendiğini beyan eden işyeri oranı yüzde 88’e çıkmış.”

Bu tablo, Antalya’nın turizme bağlı yapısının bu sektörde kriz yaşanırken ne denli etkilendiğini ortaya koyuyor. Kentlerin sektörel yapısının fotoğrafının bu tür anketlerle sürekli izlenmesi, muhtemel sektörel olumsuzlukların önceden hissedilerek pro-aktif davranılarak önlemler alınmasını sağlayacaktır.

2016 krizi sırasında Antalya için, 20 yılın en zor döneminin yaşandığı turizm sektörü, Çetin'in ifadesine göre, 10 yıl gerileyerek 2006 yılı değerlerine inmiş. 2017 yılında ise toparlanarak Türkiye ekonomisine göre daha iyi performans göstermiş.

Davut Çetin, 2018, yılında turizmin daha iyi olacağına inanan işyerleinin sayısında ciddi artış olduğunu belirtiyor. Çetin, yeni dönemden söz ederken, “(Sanayi 4.0)ın yanı sıra, (Tarım 4.0), (Ticaret 4.0), (Turizm 4.0) konularını içeren (Antalya 4.0) projelerini başlatacağız. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından (Akıllı Trafik), (Akıllı Sağlık) gibi projeler başlatıldı. (Akıllı Antegrasyon Otomasyonu) bütün sektörleri ilgilendiren bir konu. Bu konuda ilerlemek gerekir. ATSO olarak 2018 yılını (Antalya 4.0) ilan ettik. Atalya’nın (Tarım 4.0)ı, (Sanayi 4.0)ı, (Turizm 4.0)ı için çalışacağız. Bu konuda herkese çok iş düşüyor” değerlendirmesini yapıyor.

Kentlerin kendi durumlarını ortaya koyan araştırmalar yapması, kent envanterleri çıkartmaları, merkezi yönetimin Ankara’da bürokratların değerlendirmeleriyle, sektörleri masa başında ele almalarını sonlandıracaktır.

Antalya turizmi ve tarımı konusunda ATSO’nun 1038 firmadan görüş alarak yaptığı çalışmanın sonuçları, bana göre bakanlık bürokratlarının yaptığı çalışmalara önemli katkı yapacak ve doğru karar alınmasını, doğru teşvikler verilmesini sağlayacak niteliktedir. Bütün kentlere de kendilerinin ekonmimizdeki yerlerini konumlamaları açısından örnektir.

Bir Gönül Hikayesi...

1960 yılından bu yana önemli yol ve baraj inşaatlarında görev yapmış yüksek mühendis Gönül Talu’nun yaşam öyküsü ve anılarını kaleme aldığı “Bir Gönül Hikayesi” kitabı yayınlandı. Talu, kitabını şu alt başlıkla sunuyor: Her bilgi, paylaştıkça güzelleşir, büyür, yeşerir, inişleriyle, çıkışlarıyla, hatıralarıyla...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar