Bahçeli açıklamalarıyla siyasal tartışmalarda öncelik aldı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

MHP Lideri Devlet Bahçeli gazetelerin Ankara temsilcilerinin katıldığı dünkü sohbette, partisinin cumhurbaşkanlığı için aday göstermeyeceğini, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı. Seçim ittifakı konusunda ise yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Abdullah Gül’ün aday olmamasını da önerdi.

Devlet Bahçeli dün gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında siyasal tartışmalarda öncelik aldı. MHP'nin cumhurbaşkanı adayı göstermeyerek, ancak Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı. Seçim ittifakı konusunda ise yasal düzenleme önerisinde bulundu.

Bahçeli, “Akşam 5 tane televizyoncu programa başlıyor. Bahçeli ne demek istedi? AKP’nin içersinde şöyle olur. Bunlara benim aklım ermez. Benim aklım hep Türkiye’dir arkadaşlar. MHP’nin cumhurbaşkanı adayı yoktur. Genel başkan aday olmayacaktır. MHP ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak seçimlere girer. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alır. Bu da nettir” açıklamasını yaptı.

Abdullah Gül konusuna değinirken de onun öneminden söz ettikten sonra, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi'ne geçişinin sağlıklı olmasında herhangi bir engelleyici yanlışı yaşamamasında yarar vardır. Abdullah Gülün ‘Ben adayım’ diye ortaya çıkması izah edilemez. Sağın solun dolduruşuna gelmemesinde yarar vardır” değerlendirmesini yaptı.

Erken seçim konusuna değinirken ihtiyaç olmadığını vurgulayan Bahçeli, “Türkiye’yi normalleşme süreci içerisinde, demokratikleşmeye katkı sağlayabilecek yolu bulmamız lazım. Erken seçim zaten doğru değil. İran karışıyor, Suriye şu, Türkiye bu. Böyle bir ortamda kim hangi erken seçimi düşünüyor? Hangi maksatla düşünüyor onun da tartışılması lazım” açıklamasını yaptı.

Seçim baraji ve ittifaklar konusuna değinirken geçmişten örneklerle bir değerlendirme yaptı. “Yüzde 10 barajı ağır barajdır, dendiğinde MHP baraj endişesine sahiptir, deniliyor. Bizim baraj sorunumuz yok” dedikten sonra, tartışmalara son vermek için yüzde 12 olsun diye şaka yollu bir oran ortaya koydu.

İttifaklar konusunda daha önceki dönemlerde yaptıkları ittifaklara değindi ve “Önümüzdeki yılları da göz önüne aldığımız taktirde MHP bir ittifak olacaksa bu yasal olmalıdır diyor. Uyum yasallarından seçim ve siyasi partiler milletvekilliği seçimi, cumhurbaşkanlığı seçimi gibi kanunlar olacak ise o zaman siyasi partilere ittifak yapma imkanı, seçim sistemine de bu ittifakın nasıl gerçekleşeceğine dair maddelerin konulması gerekir” açıklamasını yaptı.

Bahçeli, MHP’nin PKK ve FETÖ terörüyle kesintisiz ve kararlı mücadelenin gerçekleştirilmesi için bugünkü siyasal iktidara tam destek verdiğini belirtti. ABD konusuna değinirken, Fethullah Gülen'in Türkiye’ye gönderilmesi gerektiğini belirterek, “Bunun haricinde ABD’nin takip ettiği yol, yol değildir. Nereye kadar varırlar bilmem, ama Amerika’nın da bu davranışından huzur bulacağını zannetmiyorum. Suriye’yi, Iran’ı, FETÖ’yü teröre karıştıran Amerika, böyle bir gerçeklik konusunda nasıl dost ve müttefik ise buna karar vermelidir. Amerika Türkiye’yi dost ve müttefik görüyorsa o zaman Ortadoğu politikasında diğer politikalarda Türkiye ile samimi ve dürüst iş birliği içinde olmasında yarar vardır” değerlendirmesini yaptı.

Devlet Bahçeli medyayla dünkü sohbet toplantısındaki açıklamalarıyla hem bazı konulara açıklık getirdi, beklentilerini ortaya koydu hem de siyasal tartışmalarda öncelik aldı...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar