Başbakan Yıldırım’ın YOİKK toplantısında ilgimi çekenler...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

17 yıl önce gündemimize giren 'yatırım ortamının iyileştirilmesi' konusuyla ilgili olarak dünkü basın toplantısında Başbakan Yıldırım, Meclis’e gelecek 67 maddelik yeni bir paket olduğunu belirterek bazı bilgiler verdi, "Bürokrasi tuş olacak” iddiasını ortaya koydu.

Başbakan Yıldırım dün Beştepe’de bakanlar, iş dünyası temsilcilerjnin katılımıyla düzenlediği Yatırım Ortamını İyileştirme Koordanisyon Kurulu (YOİKK) toplantısında ilgimi en çok çeken söylemi e-devlet üzerinden iş yapma oranının yüzde 57’e çıktığı, yıl sonunda vatadaşın her türlü işlemi e-devlet üzerinden yapabileceği bilgisiydi. Başbakan,”e-devlet üzerinden tuşa basıp bürokrasiyle yüz yüze gelmeden işlerinizi göreceksiniz.Tuşa basarak bürokrasiyi tuşa getireceksiniz” dedi.

Başbakan, YOİKK’le ilgili iyileştirmeleri içeren 67 maddelik paketin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacağı bilgisini de verdi ve içeriğinde yer alan bazı konulara değindi. Bu paketin hazırlanması çalışmasını özel sektör ve bakanlık temsilcileriyle yürüten Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, paketin 500 saatlik bir çalışma ile hazırlandığını, bakanların ikili-üçlü 17 koplantıda çalışmayı sonlandırdıklarını belirtti. Hedeflerinin iki yıl içersinde yatırım kolaylığında dünyada ilk 20 arasında yer almak olduğunu açıkladı.

YOİKK yaşamımıza 2001 yılında Ecevit Hükümeti döneminde girdi, 17 yıldır çeşitli düzenlemelerle yatırım ortamının düzeltilmesi ve bürokrasinin azaltılması konusunda kararlar alındı. Ancak, bürokrasi konusundaki şikayetler azalsa da sürüyor.

Başbakan, dünkü toplantıda 67 maddelik paketin hazırlandığını belirtmenin yanı sıra, yatırım ortamını düzeltme konusunda bazı bilgiler de vedi.

- Şirket kurma için Ticaret Sicili'ne gitmek yeterli olacak. Noter işlemleri devre dışına çıkarılacak. Şirket kuruluşu 2 bin 250 liradan 650 liraya düşecek.

- İnşaatta 18 evrak sayısı 6’ya inecek, bürokrasi azaltılacak. Evraklarını belediyeye teslim edip tek imza atacak. Tek tek diğer kurumları dolaşmayacak. Bir pencereden ya da tek kapıdan hizmet alma hayata geçecek.

- Vatandaş yıl sonuna kadar her türlü işini e-devlet üzerinden bürokratla ve bürokrasiyle karşılaşmadan bitirebilecek.

- Bankaların piyasaları rahatlatması ve krediye erişimde prosüdürü kolaylaştırması için adımlar atılacak. Kredi talebinin artması sağlanacak.

Tabii yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunun neler getirdiğini ve nasıl işleyeceğini esas olarak 67 maddelik paketin Meclis'e gelmesiyle öğreneceğiz.

Bakalım, bekleyip görelim, yatırım ortamı ne kadar iyileşecek, bürokrasi ne denli azaltılacak. Başbakan'ın dünkü basın toplantısındaki ”Bürokrasi tuş oluyor” söylemi ne sürede, ne denli hayate geçecek?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar