Başkan Namık Ekinci, çelik sektörünü anlatıyor... (I)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Ekinciler Holding Yönetim Kurulu eş başkanı ve Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ile geçtiğimiz hafta cuma günü öğle yemeğinde buluştuk.

Gerek yemek öncesi gerekse sonrası çelik sektörünün durumunu uzun uzun konuştuk..

KOSGEB Başkanlığı dönemimde Türkmenistan Başkanı Saparmurat Niyazov’un baş danışmanı olarak görev yaptığı dönemde tanımıştım Namık beyi ..

1986 yılında kurulan Ekinciler Holding aile şirketlerinden oluşuyor.

Baba Ali Ekinci, ticari yaşamına 60'lı yılların başlarında başladığı ticari faaliyete, 1970’lerde Karabük’te haddecilik faaliyetlerini de katarak dış ticaret ve uluslararası taşımacılık alanlarında da atılımlar gerçekleştirmiş.

1974 yılında aile şirketinde işe başlayan Namık bey, özellikle ihracat ve şirketlerin uluslar arası piyasalarda yer edinmesinde başarılı çalışmalarıyla sektörde duayen isimler arasında sayılıyor.

Namık beyin sohbete, iki uzmanı ve bol doküman ile gelmiş olmasına deyim yerindeyse hayran kaldım..

Edindiğim bilgileri, “Dünyada ve Türkiye’de Çelik Sektörü” başlıklı oluşturduğum dosyayı

- Ülkemizde çelik sektöründe güncel bilgiler,

- Çelik İhracatçıları Birliği’nin çalışmaları,

- Section 232’nin çelik ithalatına yönelik kısıtlamaya yönelik uygulama,

Başlıklarıyla sizlere sunacağım.

İlk başlığım;

- Ülkemizde çelik sektöründe güncel durum

Türk çelik sektöründe halen 3 entegre, 25 ark ocaklı, 4 indüksiyon ocaklı tesisi ve 100 civarında haddehane ile üretim yapıyor. Ağırlıklı üretimin yapıldığı elektrik ark ocağına dayalı tesislerde; hurdalar ark ocaklarında ergitilerek istenilen kimyasal bileşimde çelik elde ediyor. Entegre üretim kullanılan teknoloji ve sunduğu avantajlar nedeniyle şuan Türkiye’de artırılması hedeflenen yatırımların başında geliyor.

Türk çelik sektörü, 2016 yılında 33.2 milyon ton ham çelik üretimi ile dünyanın en büyük 8’inci üreticisi konumuna yükselmiştir. Avrupa’nın ise ikinci büyük üreticisi olma konumunu korumuştur. 2016 yılı çelik ihracatı ise değer bazında 9.1 milyar dolar, miktar bazında 16.5 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.

Buna göre Türk çelik sektörü dünya çelik ihracat sıralamasında 9'unculuğa yükselirken; inşaat çeliği ihracatında da dünya ikinciliğini sürdürdü. 2016 yılında çelik sektörü miktar bazında en fazla ihracatı 5.3 milyon ton ile Ortadoğu Bölgesi’ne yaptı. Ortadoğu’yu yüzde 29 artışla 3.6 milyon tona ulaşan AB ülkeleri, yüzde 1 artışla 2.5 milyon tona yükselen Kuzey Amerika ülkeleri ve yüzde 2.3 artışla 2.3 milyon tona yükselen Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

- Çelik üretimimiz ve ihracatımız

2017 yılının ilk yarısında Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi yüzde 11.4 oranında artışla 2016 yılının aynı dönemindeki 16.4 milyon tondan 18.2 milyon tona yükseldi.

- Sektörün 2017 yılı Ocak-Haziran ihracatı

Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 9.7 milyon tona ulaşırken sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 31 artışla 5.8 milyar dolara yükseldi. Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2017 yılının ilk yarısındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 10.1 milyon ton, değer bazında ise 6.8 milyar dolar oldu. 2017 yılının Ocak-Haziran dönemi rakamlarına göre; AB’ne ihracat yüzde 85 artış ile 3 milyon tona ulaştı.

AB bu dönemde, bölgeler arasındaki liderliğini sürdürürken, onu 2.2 milyon tonla Ortadoğu, 1.4 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 770 bin tonla Uzakdoğu ülkeleri izledi.

Türk çelik sektörünün en önemli pazarları arasında yer alan Kuzey Afrika ülkelerine ihracat ise 700 bin ton olarak gerçekleşti. Ocak-haziran döneminde en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında ilk sırayı yüzde 15’lik azalışla 3.2 milyon tona düşen inşaat çeliği aldı.

İnşaat çeliği ihracatındaki düşüşte, referandum sonrası ertelenen talebe yetişmek için firmaların ürünlerini iç piyasaya yönlendirmeleri etkili oldu. İlk yarıda inşaat çeliği ihracatını; 1.4 milyon tonla yassı sıcak, 951 bin tonla dikişli boru, 780 bin ton ile filmaşin ve 737 bin tonla profil izledi.

Haziran ayı ihracatı, birliğimizin verilerine göre; 2017 yılı Haziran ayı ihracatı miktar bazında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.8 düşüş ile 1.4 milyon ton oldu. Değerde ise geçen yılki seviyesini koruyarak 904 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar