Batı Karadeniz, Başbakan'dan Filyos müjdesi bekliyor

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

 

Batı Karadeniz denince akla  ilk gelen şeylerden birisi göz alabildiğine yeşil ormanları ve doğasıdır.
Bölge turizm açısından oldukça zengin. Bolu'da oksijen deposu Abant Gölü, Düzce'de mavi bayraklı sahili ile Akçakoca, Karadeniz Ereğlisi'nde 500 yılık çınar ağaçları, Bartın Amasra'nın  çeşm-i cihanı olan İnkum, Karabük'te Safranbolu'evleri ile Yenice ormanları hemen sıralayacağımız değerler. Turizmin yakın gelecekte bölge kalkınmasının lokomotif sektörlerinden biri olması bekleniyor. Ancak en önemli beklenti ise Filyos Projesi ile birlikte Batı  Karadeniz'in bir enerji üssüne dönüşmesi. Bu nedenle yöre halkı biran önce Filyos Projesi'nin gerçekleştirilmesini istiyor. Bilindiği gibi Batı Karadeniz küresel kriz sürecinden olumsuz etkilendi. Karadeniz Ereğli'de 5 bin 200 kişinin çalıştığı tersaneler kapandı.  Batı Karadeniz halkı Filyos Projesi ile iş ve aşa kavuşmayı amaçlıyor. Bu nedenle durmaksızın Filyos Projesi için çeşitli toplantılar düzenleniyor, ziyaretler yapılıyor. Bu projenin Batı Karadeniz için zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Soçi'ye, Rusya'ya yakın olan bölgeyi  Batı Karadeniz'i ihracatta öne çıkarmayı hedefleyen proje kapsamında bölgeye 25 milyon ton/ yıl kapasiteli dev bir liman yapılacak. Proje bölgesel açıdan işsizliğe de çare olacak.
Başbakan Erdoğan genel seçimlerden önce Zonguldak mitinginde, Zonguldak'ın çılgın projesi olarak nitelediği Filyos Projesi'ni hayata geçireceklerini ifade etmişti.  Ancak proje ile ilgili ayrıntı ve tarih vermemişti. Şimdi Batı Karadeniz halkı Başbakan'ın yeni bir müjde vermesini bekliyor. Filyos Projesi tamam demesini bekliyorlar. Filyos Beldesi'nde  turizme yönelik kazı çalışmaların hızlandırılması,bölgenin geleceğe yönelik altyapı ve konut ihtiyacının da şimdiden planlanması gerekiyor.  Bu bölgelerde yayla turizmine yönelik yatırımlar da yapılabileceğini düşünüyorum. Batı Karadeniz'deki ticaret ve sanayi odalarının başkanları gerekirse işadamlarıyla birlikte Başbakan ve Cumhurbaşkanı'na çıkmayı düşünüyorlar. Tabi ki 32 yıldır konuşulan fakat bir türlü  yol alınmayan bu projenin başladığı görmek onların hakkı.
Planlanan tersane, liman, demir-çelik yatırımları gerçekleştiği takdirde 8 bin  kişiye doğrudan, 22 bin kişiye de dolaylı olarak iş imkanı sağlayacak Filyos için güçlerini birleştirmeye çalışan bölge iş çevreleri, karşılıklı ziyaretleri de sıklaştırdı. Geçtiğimiz günlerde  Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve meclis üyelerinin Bartın'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında duygusal anlar yaşandı. Mescier Demir Çelik fabrikasını gezen, aralarında  Bartın Valisi İsa Küçük ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan'ın da bulunduğu heyet, Mescier Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Mescier'e, babası Karabük Ticaret ve Sanayi Odası kurucusu Mehmet Mescier'in tablosunu hediye ettiler. Sanayici Sabri Mescier, babasının resmini görünce gözyaşlarını tutamadı. Pehlivan Baylan da benzer bir duygusal an yaşadı. Bu gözyaşları bir işadamının mutluluk gözyaşları idi. Çünkü baba Mescier'in kurmuş olduğu işletmede, onun izinden giden oğul Mescier yüzlerce insanı istihdam ediyor, ülke ekonomisine katkı sunuyor. Batı Karadeniz halkı Mehmet Mescier gibi öncü işadamlarının hiç unutulmamasını, Filyos Projesi kapsamında  oğul Sabri Mescier gibi yüzlerce işadamının daha bölgeye yatırım için gelmesini istiyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar