Bayiye ‘danışmanlık’ yaparak zor dönemde büyüme yakaladı

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

SPK’da 18 senenin ardından en genç başkan yardımcı olarak kendi isteğiyle ayrılan Baymak Türkiye Yönetimi Kurulu Üyesi ve CEO’su Ender Çolak kariyerinin bu yönünü bana anlatırken, “Yeni işler ve yeni projeler gerçekleştirmek istedim. BES, Mortgage, kurumsal yönetim gibi projelerde çalıştık. Sonra İstanbul’a geldim. Önce Anel Grup’ta yenilenebilir enerji ve çevre yatırımları alanında başkan yardımcılığı yaptım. BDR Thermea’nın Baymak’ı satın almasıyla beraber, 7 yıldır Baymak’ta görevdeyim” diyor. Çolak, Baymak’ın bu satın almadan sonra grup içinde hızla yükseldiğine dikkat çekiyor. BDR Thermea bütün grubun kombi üretiminin Türkiye’ye kaydırılması noktasına gelmiş, bu de istihdam ve yeni yatırım demek. Ender Çolak, “Bu yıl ilk 8 ayda adetsel bazda kombide yüzde 31, klimada yüzde 37 civarında büyüme sağladık. Cirosal bazda da yüzde 38 büyümedeyiz. Geçen yıla göre oldukça iddialı bu nedenle cezbediyor. Bu büyüme devam ettiği sürece yatırımlar da devam edecek” diyor.

Bire bir finans danışmanlığı

CEO Ender Çolak ile sohbet ederken, kariyerinde de iyi bir dönüşüm yaptığını düşündüm. Çünkü finansçılar biraz az konuşuruz, meslekleri gereği de biraz ‘ketum’ olur. Çolak ise çok dışa dönük, iletişimi seven bir yapıda… Gelelim pazarda yaptıklarına, şöyle anlatıyor: “2016 zor bir seneydi, 2017 ise belirsizliklerle doluydu ama iyi gidiyor. Kredi Garanti Fonu, büyümeyi etkiledi. Orta ve küçük işletmenin can suyu oldu. Devamlılığının olup olmaması çok önemli. Makro ekonomik destekler var ama firmalar kendi kanallarına bunu ne kadar uygulayabiliyor önemli olan bu. Biz bu sene ‘proaktif’ davrandık. Bayilere finansal destekleri angaje edip yönlendirmelerde bulunduk. Finansal stratejilerine destek verdik. “Nasıl büyüyebilirsiniz, hangi kaynakları kullanabilirsiniz?” onları anlattık. Bunun sonucunda da bu sene en büyük ilk 20 bayimizin cirosal büyümesi yaklaşık yüzde 90 boyutuna ulaştı. Orta ve büyük bayilerimiz bundan ciddi anlamda faydalandı. Diğer küçük bayileri de desteklemeye devam ediyoruz. Özellikle banka desteği, kredi çıkarmaları ve kredi kartı ile ödeme çıkartmaları konusunda destek verdik.”

Tesisatçılarla biraraya geliyor

Baymak da bu ‘danışmanlık’ fonksiyonu yanında tesisatçıya kadar inen bir iletişim boyutu oluşturmuş. Geçen hafta hatırlarsanız Kalebodur Başkanı Zeynep Bodur’u anlatırken de bunun önemine işaret etmiştim. Ender Çolak’tan dinleyelim: “Enflasyonist dönemler, birkaç yönlü etki yaratıyor. Özellikle ticaret tarafına baktığımızda; bu durum al-sat yapan bütün sektörler için geçerli, ciddi anlamda bir anda stok yönetimi konusu ortaya çıkıyor. Biz özellikle bu konuda da destek verdik. Yönetebilecekleri stoklarla tuttuk. Onlara da her kademede onlara fayda sağlayan tüketicilerin de ulaşabileceği fiyatla sunmaya çalıştık. Tesisatçı buluşmaları yapıyoruz. Sahadaki tesisatçılarla buluşuyorum. Bayiler değil sahadaki tesisatçıyla… 20 kişi beraber yemek yeriz, sohbet ederiz. Onları dinliyorum, anlıyorum, onlardan da çok yaratıcı fikirler çıkıyor. Birbirimize faydamız oluyor. Fikirler veya yeni sistemler çıkıyor. Öğreniyorum örneğin; Elazığ’da yoğuşmalı kombiden başkası satılmaz diyorlar, nedenini anlıyorum. Oradan aldığım bilgiler bir sonraki adımları belirliyor. Saha araştırması yaptırmamıza karşın bu birebir iletişim çok önemli. Biz apartman toplantıları yapıyoruz. Kayseri’de pilot bir proje yaptık. Yöneticiler ile toplantı yaptık ve burada pazar payımız yüzde 70’ler civarına yükseldi. Aslında Kayseri Belediyesi örnek bir proje yaptı. Sanıyorum İstanbul’da da başlayacak. Şehirdeki hava kirliliğini azaltmak için bütün apartmanlara doğalgaz kullanımını zorunlu hale getirdi.”

Çolak, bunun sonuçlarını aldıklarını söylüyor: “Kombi sektöründe de pazarın üzerinde büyüdük. Pazar bu yıl DOSİDER rakamlarına göre, adetsel yüzde 5 büyüyecek. 90 tane bayi kazandık bu yıl. Yeni bayiler yeni pazar kazandırdı. Yeni gaz gelen bölgeler, bize pazar kazandırıyor. Isıtmada rakipten alarak büyüyoruz. Isıtmada teknolojiler hep birbirine yakın burada fark yaratacağınız en önemli nokta servis. Nihayetinde satıcı müşteri memnun olduğu sürece satmaya devam ediyor"

Dünyada ilk 10 hedefi

Baymak CEO’su gelecekle ilgili hedeflerini de şöyle açıklıyor: “Şimdi grubun, yeni kombi projesine talip olduk. Grubun Ar-Ge’si ile beraber çalışıyoruz. 2019’a BDR Thermea’nın tüm ülkelerine satılacak, Türkiye’de geliştirilen ve üretilecek bir ürün için çalışıyoruz. Bu bir ilk olacak. Daha önce onların teknolojisini burada üretiyorduk şimdi biz üreteceğiz ve tüm dünyaya göndereceğiz. Mevcut üretim hatlarımız devam ediyoruz ama 2 milyon euro civarında, Ar-Ge dahil, toplam proje yatırımı olacak. Bu projenin en önemli tarafı bütün grubun kombi üretiminin Türkiye’ye kaydırılması bu istihdam ve yeni yatırım demek.

Türkiye'ye gelmesinin önemli sebebi yatırımlar; iç pazar burada 1 milyon 100 bin adede sahip ve çok ciddi bir ihracat potansiyeli var. Hammaddeye yakınlık ve maliyetler; işçilik bir yana, yan sanayi ve hammadde de önemli. Türkiye Avrupa’nın kombi merkezi olma yolunda ilerliyor. BDR Thermea ise Avrupa’da ilk 3’te ben de Baymak olarak ilk 10’da olmak istiyorum dünyada… Bunu yapmak için ihracat pazarında büyümek lazım. En önemli fırsat bu…”

Ertelemeden negatif etkileniriz

Isıtma sektörü için 2018 yılında üretim ve satış standartları değişiyor. Enerji verimliliğinde yeni kriterler geliyor. Bir kere ertelenen bu düzenleme için Ender Çolak şunu söylüyor: “Yeni teknolojileri, yeni bir ülkeye adapte edebilen bir firmayız. Bayiyi ve tüketiciyi bilgilendirmek ve pazarı yaratıp geliştirmek burada yaptığımız önemli işlerdi. Üretimi de burada yapıyoruz. Kombi ve yoğuşmalı kazanlar Türkiye’de üretiliyor. 2018’in nisan ayında ısıtma sektörü değişiyor. Üreticiler ciddi anlamda planlama yaptı, DOSİDER’de de bunu çokça gündeme getirdik. Son anda bir erteleme söz konusu olursa negatif etkileniriz.

Tüm üreticiler için geçerli bir durum. AB düzenlemesi şunu söylüyor: ‘O tarihte elinizdekileri de stoktan çıkartıp satacaksınız ve yeni üretim yapmayacaksınız, artık eskisini satmayacaksınız’. 2015’de İtalya ve İspanya’da da bu şekilde oldu. Üretici firmalar bayi stoklarına öncelik verdi sonrasında da yoğuşmalıyla devam etti. Eski ürünler için ciddi bir stok çalışması yaptık. 2018 Nisan ile ilgili planlar umarım değişmez. Biz başından bu yana destekledik. Hava temizliği, yüzde 25-30 enerji verimliliği var. Türkiye’nin olmaz olmazı bu… İzolasyon önemli tabii ama ısının çıkış noktasını verimli hale getirmezseniz bunun bir önemi olmaz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar