Biga’da kahvecilikten mobilyada dünya markası olmaya...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kültür Üniversitesi'nde geçen hafta sonu yapılan, ”KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi”nde “Sürdürülebilir Büyüme” temasının işlendiği panele Rüştü Bozkurt, ben ve Davut Doğan konuşmacı olarak katıldık. Talip Aktaş’ın yönettiği paneldeki konuşmasında Davut Doğan, Biga’da 1972’de kahvecilik yapan babasının yanında girdikleri ticaret hayatında, babasının sonra mobilya ticaretine başladığını belirtti. Ardından 1988’de kanepe üreten bir küçük üretici KOBİ’den uluslararası özellikler taşıyan bir firma olmalarının öyküsünü anlattı. 

Kendisinin babasının yanında çalışmadan önce bürokrat olduğunu, işe girdikten sonra Halk Bankası’nın kredilerinden yararlanarak büyümelerine ilk ivmeyi kattıklarını anlattı. Kısa sürede 40 şubeleri olduktan sonra, aldıkları bayilik taleplerine olumlu yanıt verdiklerini, büyümelerinde bunun yeni bir adım olduğunu belirtti. 

1994’te ilk ihracatlarını Arnavutluk'a gerçekleştirmişler. Hemen ardından Albania Davut, ALBA firmasını kurmuşlar. Onu Makedonya’da SADO ve Doğtaş Bulgaristan’ın kurulması izlemiş... 

Kısa bir sürede yurdumuzun mobilya ihracatı toplamının yüzde 10’unu gerçekleştiren büyümeye ulaşınca, 2001’de kapasite artırımına gitmişler. 2005’te yeni bir kapasite artırımından sonra, 2008’de Turqualiti belgesi alarak yola devam etmişler. İkinci büyük sektör ihracatçısı olmuşlar. 

2012'de yüzde 40’lık büyümeleri yabancı yatırımcıların ilgisini çekmiş. Hisselerinin yüzde 50’sini yabancılara satarken, Kelebek Mobilya'yı satın alıp bünyelerine katmışlar. Sektörün ikinci yatırımcısı olmuşlar. 

Son 5 yıldır sektörde ikinci büyük olma özelliğini sürdürüyorlar. ISO 500 içersindeler. 

2008’de Doğtaş Exqulizimi kurup atılım yaparak, üst sekmente üretime başlamışlar. 8-10 mm’lik sunta yerine, özel ürettirdikleri 50 mm’lik sunta ile “evladiyelik ürün” üretimine geçip fiyat artırmışlar. Yurtdışında satışlarında önemli artış olmuş. Doğan, şimdi 2020 yılında sektör liderliğini amaçladıklarını belirtiyor. 

Davut Doğan, 21 kişilik ailelerinde 6 kardeşin uyum içinde çalışmaları için hazırladıkları “Aile Anayasasının” uyumlu çalışmalarında önemli rol oynadığını, bütün kararları, tartışarak açıklıkla aldıklarını, karar alındıktan sonra tartışmasız yola devam ettiklerini söylüyor. 

Ekonomik trendleri izleyerek inşaat, gıda ve enerji sektörlerine yatırım yaparak ilgilendikleri sektörleri 4’e çıkardıklarını açıklıyor. Biga’da geçen yüzyılın son çeyreğinde kurulu küçük KOBİ’den, bugün dünya markası olma yolunda ilerleyen Doğtaş’ın gelişmesi konusunda Davut Doğan’ın anlattıkları benim ilgimi çekti. O yüzden sizlerle paylaşmak istedim. 

İlginizi çekeceğini umuyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar