Bir KOBİ’nin “K” Fuarı değerlendirmesi..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

19-26 Ekim 2016 tarihleri arasında Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen International Trade Fair Plastics Rubber’a Düsseldorf “K” fuarı hiç şüphesiz plastik sektörünün dünyadaki en iyi, en büyük fuarı. Dünya’da yapılan hiçbir fuara Türkiye Plastik sektörü böylesine yoğun ilgi göstermiyor. Fuarın sayılarına baktığımızda; 61 ülkeden 3 bin 285’i katılımcı, 230 bin ziyaretçi.

Ziyaretçilerin yaklaşık %70’i Avrupa dışı ülkelerden katılım göstermiş. Bunlar arasındaki en büyük grup 30 bin ziyaretçi ile Güneydoğu ve Orta Asya ülkeleri.
Avrupa’lı ziyaretçiler arasından ilk sıradaki İtalya’yı sırasıyla Hollanda, Fransa, Belçika, İspanya, Polonya, Türkiye, Macaristan ve Yunanistan takip etmiş. Ülkemizden katılım da hiç yabana atılacak cinsten değil, 45’i milli katılım olmak üzere toplamda 131 Türk firması fuara katıldı. Fuara katılan firmalarımızdan ŞENMAK AŞ, İkitelli OSB’den kendi alanında Avrupa liginde ilk beşte oynayan başarılı bir KOBİ.

Şirket ortağı ve Genel Müdürü Hüseyin Semerci’den bu fuarı değerlendirmesini rica ettim. Hüseyin Bey, “Firma olarak bu yıl dördüncü kez katılışımız. Fuarın giriş biletlerinin hem davetiye hem online olarak bedava dağıtıldığı bizim ihtisas fuarları ile kıyaslandığında fuarın giriş biletlerinin 50 euro civarı olması niteliği gerçekten pozitif yönde etkiliyor. Ne istediğini bilen gerçek ihtiyaç sahibi ziyaretçiler ile içi dolu görüşmeler yapıyorsunuz. Yorulmuyor, keyif alıyorsunuz. Katılımcı tarafına ise diyecek hiç bir şey yok çünkü dünyanın en iyi markaları devasa standları ile adeta stand değil birer fabrika kuruyorlar.

Fuar organizasyonunu, hem katılımcı hem ziyaretçi niteliği açısından görülmeye değer, özellikle yerel fuar şirketlerimiz bu başarının sırrını ciddi analiz etmeliler. Uzun yıllardan bu yana ihracat yapan bir firmayız. Üretimimizin %60’ını ihraç ediyoruz, bu %60’ın ise yaklaşık %90’ınını başta Almanya olmak üzere, İsviçre, Avusturya ve Fransa’ya ihraç ediyoruz.

Bu pazardaki marka bilinirliğimizi ve pazardaki payımızı arttırmak önceliğimiz. Şu an pazarda makine üreticilerine yönelik tedarik sağlıyoruz ama önceliklerimizin içine son kullanıcıları da dahil ettik ve bu yönde bir organizasyon için çalışıyor, görüşmeler yapıyoruz. Bu senenin en çarpıcı özelliğini tek kelime ile söylemem gerekirse “nitelik” diyebilirim.

Tüm misafirlerimiz ne istediğini bilen, gerçek ihtiyaç sahipleriydi.

ŞENMAK, plastik ve kauçuk işleme makineleri için vida-kovan yani plastikleştirme ünitelerini üretir. Fuarda üretimimiz olan ürünleri sergiledik. Kalitemizi yansıtmaya çalıştık ve bunda da başarılı olduğumuz gördük, hem uzun yıllardan bu yana çalıştığımız müşterilerimizden, hem yeni yeni çalışmaya başladığımız müşterilerimizden kalite ve terminlere sadakat konusunda teşekkürler aldık, yeni kontaklarımızın uzun süreden bu yana bizi takip ettikleri, izledikleri bilgisini aldık.

Açıkcası gururlandık, onurlandık.

Fuara, Türkiye plastik sektörünün de yarı mamul, mamul üreten büyük firmaları da yoğun ilgi gösteriyorlar, onlara da sanıyorum ki batılı meslektaşlarımız ile bizleri kıyaslama şansı verdik. Biz iyi olduğumuz biliyoruz, bizim bildiğimizi onların görmesini istedik, umarım bunda da başarılı olmuşuzdur. Plastik sektöründe tanıtım grupları arasında anlamsız tartışmaların yapıldığı bu günlerde başarı hikayesi yazmış Makine Tanıtım Grubu (PTG) verdiği reklam desteği ile Türkiye plastik işleme makineleri sektörünü fuarın tüm ziyaretçilerinin ilgi odağı konumuna getirdi.

Örneğin; Fuarın en prestijli, görsel yanı en güçlü alanlarında hatta taksilerin üzerinde yer alan “Turkish Machinery” ve “ The Power to Prosper” reklamları, farkındalık sebebi oldu. Bizleri bu fuarda da yalnız bırakmadıkları, destekledikleri için plastik işleme makinaları ailesinin bir ferdi olarak ailemiz adına tüm PTG yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum.

Bir teşekkürümde İstanbul Kimyevi Maddeler İhracatçılar Birliği (İKMİB) ve Plastik Sanayicileri Derneği’ne (PAGDER).” sözleriyle değerlendirmesinde bulundu.
Büyük ve güçlü bir Türkiye’mizin her yönüyle başarıyı yakalamış firmaları bu platformlarda mutlaka yer almalı. Özellikle iç ve dış politikada ülkemizi zora sokmaya çalışan girişimlerin olduğu bir dönemde; ülke, ürün ve markalarımızın algısına yatırım yapmalı, devletimiz de desteğini arttırmalıdır. Bu bağlamda; Fuara katılan tüm firmalarımıza, Plastik sektörünün ihracat hedeflerini destekleyen İKMİB ve PAGDER’e benden de teşekkürler ..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar