Bir toplantıdan notlar..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Pazartesi günü Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı’nın (TOSYÖV) çeşitli illerde (22 İlde) konuşlanmış destekleme dernek başkan ve temsilcilerinin katılımı ile genişletilmiş yönetim kurulu toplantısına Denetim Kurulu üyesi olarak katıldım.

Başkan Nezih Kuleyin’nin ve Destekleme Derneklerinden illerinin ekonomisine, KOBİ’lerin güncel durumlarına ilişkin anlattıkları bilgileri size sunmak istiyorum.

Nezih Bey, “Kadın ve genç girişimcilerin yolunu açmak, üretim ve rekabet gücünü artırmak, sağlıklı bir kalkınma için KOBİ’lerin büyümesini sağlamak TOSYÖV’ün amaçlarını oluşturmaktadır.

TOSYÖV olarak, KOBİ ve paydaşları arasındaki etkileşim alanı oluşmasını sağlayarak onlara çözüm ortağı olarak dünya ile uyumu ve girişim özgürlüğü ilkesini gözeterek; KOBİ’lerin rekabet güçlerini, KOBİ ve Paydaşlarının potansiyellerini harekete geçirerek artırmaktır” sözleriyle başladığı konuşmasına şu sözleriyle devam etti.

“Girişimcilik Eğitimleri, KOBİ’lere sağlanan destekler ve finans olanakları, Sanayi 4.0’dan Toplum 5.0’a Toplantıları, KOBİ Zirveleri, Endüstri 4.0 Kümelenme Çalışmaları” başlıklarıyla bir dizi çalışmalarımızı sizlerin, KOBİ’lerin, paydaşlarımızın en geniş katılımıyla aralıksız sürdürmekteyiz. Bildiğiniz gibi, sanayi devrimi olarak adlandırılan buhar makinesi ile elde edilen enerjinin insan gücü yerine kullanılması tarımdan sanayi ye geçen toplumlar yarattı. Bilginin doğrudan endüstride kullanılması bilişim toplumu olgusunun ortaya çıkmasına neden oldu. Her iki devrimde tek yönlü ve aşağıdan yukarıya bir yol izlediler şimdi çok disiplinli ve çok yönlü bir dönüşümle karşı karşıyayız. Bu dönüşümle beraber bakım maliyetleri yüzde 10-40 azalacak.

Pazara sürüm süreleri yüzde 20 ile yüzde 50 oranında azalacak. Öngörü duyarlılığı yüzde 85 oranında artacak. Kalite maliyetleri yüzde 10 ile yüzde 20 arasında azalacak. Makinelerin çalışmadığı zaman yüzde 30ile yüzde 50 arasında azalacak. Teknik personelin verimliliğinde yüzde 45 ile yüzde 55 arasında bir artış olacaktır.

Bu çok disiplinli dönüşümün öğeleri,’ Nesnelerin interneti, otonom robotlar, benzetim teknikleri arttırılmış gerçeklik, eklemeli imalat, büyük veri, bulut bilişim, siber güvenlik’ olarak sıralanmakta. KOBİ’lerimiz, bilim ve teknolojideki hızla ortaya çıkan değişiklikleri takip edememektedirler. Nitelikli insan gücü çalıştıracak kadar finansal kaynağa sahip değiller. Var olan altyapıyı değiştirmek için gerekli olan bilgiyi satın alma güçleri yok. İşbirliği kültürü gelişmiş değildir şirketler arası ortaklıkların büyük bölümü sorunludur.

Finansman derinliği az hatalı yatırımın neredeyse geri dönüşü yok, piyasaya duyarlılık çok yüksek.

KOBİ’lerimizin yaşayacakları bu sorunları aşmaları için, Teknokentler, KOBİ Dostu Projeler (BİLGE-İŞ) finansal destekler, sivil toplum kuruluşları, KOBi Dostu Yayınlar (DÜNYA Gazetesi, KOBİ Efor ve diğer gazeteleri KOBİ Sayfaları), üniversite sanayi işbirliği ve oluşturulan platformlar çalışmalarını eksiksiz sürdürmeliler” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Özellikle KOBİ’lerin fidanlığı olarak tanımladığımız” Bursa, Denizli, Kayseri, Çorum, Gaziantep illerimiz ile, Ankara, Kocaeli, İzmir, Mersin, Afyonkarahisar, Burdur, Malatya, Antakya, Bartın-Karabük ve Safranbolu Destekleme Dernekleri’nin başkanları ve temsilcileri illerinde yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

Neler mi derseniz?

Ülkemiz gündeminde ekonomi ilk sırada yer almalı, üretimde ise katma değerli yüksek üst teknolojik üretim temel şiarımız olmalıdır. Hükümetimizin, girişimcilik, yatırım ve üretim ortamını iyileştirici bir çok kararlar alınmasını sevinçle karşılamakla birlikte bu alanlarda hala sorunlarımız yeterince çözülememiş olması bizleri üzüyor. Bürokraside sıkıntılar girişimcilik ruhumuzu, enerjimizi olumsuz etkiliyor.

Örneğin, Burdur’dan yılların sanayicisi Ali bey sorunu şöyle anlatıyor; “Bölgemizde 200 civarında mermer ocağı var. Bunu işleyecek fabrika sayımız ise bir elin parmakları kadar. İşçilik, elektrik, akaryakıt , vergiler , yüksek faiz , bürokratik engeller nedeniyle arkadaşlarımızın çoğu mermeri işlemek yerine ocaktan blok mermer satmayı tercih etmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar.”

Sorunlar şöyle devam ediyordu:

Kalifiye eleman için mesleki eğitime önem verilmeli, üniversite- sanayi işbirlikleri sözde- lafta kalmamalı mutlaka uygulamalar sonuç odaklı olmalıdır.

KGF’yi başta Genel Müdür İsmet Gergerli ve çalışma arkadaşlarını başarılı çalışmaları nedeniyle kutluyoruz.

Ar-Ge desteklerinde hükümetimizin, TÜBİTAK’ın KOSGEB’in çabalarını takdirle karşılıyoruz.

KOSGEB çok önemli bir kuruluşumuz. Bugünkü mevzuatıyla imalatçı KOBİ’lerin hizmet almaları çok zor.

KOSGEB katma değerli ihracat odaklı üretim modelinin desteklendiği imalat sanayine dönük destek anlayışının öncelik verildiği bir kuruluş olmalı.

Ar-Ge pojesi sonunda geliştirilen ürün ticarileşerek piyasada desteklerle yerli ve milli üretim tanımı ile kamu kurumlarında belediyelerde kullanılması yönünde destekler verilmeli.”

Sorunlar ve çözüm önerilerinin dile getirildiği toplantıdan aktarabildiklerim özetle bunlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar