BIST 100 Endeksi’nde 95.100 seviyesi önemli

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

TCMB Para Politikası Kurulu beklendiği gibi politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %24 seviyesinde sabit bırakmış, diğer faiz oranlarında da bir değişikliğe gitmemişti. TCMB toplantı metninde iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlemlendiğini ancak gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyrin fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini gösterdiğini belirtmişti. Diğer yandan toplantı metninde “enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verildi” ifadesi korundu.

Ancak ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik cümlenin toplantı metninden çıkarılması TCMB’nin olası faiz indirimi öncesinde ifade değişikliğine gittiğine dair beklentilere neden oldu. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ise bu haftaki enflasyon raporu sunumunda bu ifadenin çıkarılmasına yönelik olarak kısa vadeden ziyade yapısal yaklaşımı yansıttığını belitti. Dolayısıyla da Murat Çetinkaya açıklaması ile bu durumun para politikasına yönelik kısa vadeli bir sinyal olmadığının mesajını verdi.

Bunun yanı sıra TCMB enflasyonu düşürmeye odaklı olarak sıkı para politikası duruşu altında enflasyonun bu yıl için %14,6 olan hedefe yakınsayacağını öngörmektedir. Önümüzdeki dönemde küresel ekonomik gelişmeler, enflasyonun seyri, finansal koşullar, arz-talep gelişmeleri gibi konular yurtiçi para politikasının seyri açısından belirleyici olmaya devam edecektir. İçeride Nisan ayı enflasyonunda işlenmemiş gıda fiyatları, enerji fiyatlarında yaşanan artış, tütün fiyatları kaynaklı olmak üzere yükseliş görebiliriz.

Öte yandan yurtiçi piyasalara bakıldığında, teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 96.100 seviyesinin üzeri kısa vadeli görünüm ve yukarı tepki açısından öne çıkıyor. 95.100’ün altında ise 94 bin ana destek seviyesi olarak takip edilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019