Piyasalar Fed’in güvencinvari duruşundan destek buldu

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Fed Başkanı Powell, Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştirdiği yarıyıl sunumunda küresel ekonomideki aşağı yönlü risklere ve ticari ilişkilerdeki gerginliğe vurgu yaparken, Temmuz ayı için faiz indirimine gidebileceklerine yönelik sinyal verdi. Başkan Powell’ın güvercinvari açıklamalarının yanı sıra toplantı tutanaklarında diğer üyelerin de benzer bir ton kullandığını gördük.

Fed’in faiz indirim sinyali ile birlikte küresel piyasalar destek buldu ve S&P 500 Endeksi 3000 seviyesinin üzeri ile rekor tazeledi. Jeopolitik riskler nedeniyle değer kaybeden TL varlıklar ise gelişmekte olan ülke piyasalarına paralel olarak bu durumdan olumlu etkilendi. Yurtdışındaki pozitif hava yurtiçi piyasaların seyri açısından olumlu. Ancak ABD ve AB tarafından ani gelebilecek olası haber akışına ve dolayısıyla da artabilecek jeopolitik risklere karşı temkinli olunmalı. Olası bu durumda yurtiçi varlıklar yurtdışı piyasaların gerisinde hareket edebilir. Fed ve ECB gibi majör merkez bankalarının gevşeme yanlısı duruş sergilemesi kısa vadede küresel piyasalarda risk alma iştahının devamı açısından öne çıkıyor. Ancak orta-uzun vadede bakıldığında, piyasa oyuncuları ilgili ülkelerin makro ekonomilerindeki aşağı yönlü riskler nedeniyle merkez bankalarının gevşeme yanlısı para politikası adımları ile halen destek sağlamak durumunda kaldığına odaklanabilir.

Ekonomilerde yeterli iyileşmenin gerçekleşmediğine odaklanılması halinde bu durum orta-uzun vadede risk iştahını sınırlayabilir. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 98.300 destek konumunda iken, bu seviyenin üzeri kısa vadeli görünüm açısından önemli. 100 bin ilk planda direnç olarak öne çıkarken, bu seviyenin aşılması halinde 100.600 direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. USD/TL kurunda ise 5,65 desteğinin kalıcı olarak aşağı geçilmesi halinde 5,50 desteğine doğru geri çekilme yaşanabilir. 5,72 ve 5,82 ise direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019