ABD-Çin ticaret savaşı volatilite yaratmaya devam ediyor

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı küresel piyasalarda volatilite yaratmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Çin ile ticaret görüşmelerinin olumlu geçtiğini açıklayan ABD, söylem değişikliğine giderken 200 milyar dolar değerindeki Çin ürünlerine uygulanan gümrük vergisini %10’dan %25 oranına artırma kararı verdi.

Çin ise buna karşılık Haziran itibariyle 60 milyar dolar değerindeki ABD mallarına yönelik gümrük tarifesi uygulama kararı aldı. Görüşmelerin olumlu çerçevede geçerken, sekteye uğraması küresel risk iştahının azalmasına ve piyasalarda sert satış dalgasının başlamasına neden oldu.

Buna paralel bu ayın başından itibaren ABD borsaları başta olmak üzere küresel borsalar satış baskısı altında kaldı. Gelişmekte olan ülke borsaları ve BIST 100 Endeksi yaklaşık bir aydır aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Aynı dönemde dolar bazında MSCI gelişmekte olan ülke (GOÜ) endeksi %7 oranında gerilerken, BIST 100 Endeksi %15 oranında düşüş gösterdi.

Böylece MSCI GOÜ Endeksi son dört, dolar bazında BIST 100 Endeksi ise yaklaşık olarak son sekiz ayın en düşük seviyelerine geriledi. İçeride siyasi belirsizlik BIST 100 Endeksi’nin gelişmekte olan ülke borsalarına görece olumsuz performans göstermesinde etkili oldu.

Son duruma bakıldığında, bu hafta ABD-Çin arasındaki ticaret konusuna dair olumlu açıklamalar küresel borsalarda toparlanma sağladı. Ancak her ülkeye yönelik olarak ticaret endişeleri devam ettiği sürece kısa vadede küresel borsalarda risk iştahı limitli kalabilir.

Piyasalarda son günlerde yaşanan toparlanmanın yükselen trenddeki bir harekete dönüşmesi için ticaret endişelerinin azalması önemli. İçeride ise seçim öncesinde siyasi belirsizlik yurtiçi piyasalarda yükseliş hareketinin daha sınırlı olmasına neden olabilir.

Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nin 87.400 destek seviyesinin üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde 86.600 destek seviyesi olarak izlenebilir. 87.400 seviyesinin üzeri ise yükselişin 89.600 ve 90.600 dirençlerine devamı açısından öne çıkıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019