BIST ve Dolar/TL için beklentilerimiz

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Üzeyir DOĞAN - GEDİK YATIRIM

Her ayın ilk haftası olduğu gibi bu hafta da yoğun bir veri akışı var. Yurtdışında ABD’de gelen verilerin Dolar ve dolayısıyla diğer piyasalar üzerinde etkisinin yeniden arttığı bir dönem yaşıyoruz. Bu hafta istihdam verileri başta olmak üzere ABD’den gelecek verileri daha yakından takip edeceğiz. Geçtiğimiz ay ağustos toplantısını işaret eden İngiltere Merkez Bankası’nın Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda 25 baz puanlık faiz indiriminin yanında ek önlem paketi açıklaması da muhtemel. Bu iki adım birlikte atılmazsa piyasalar atılan adımı yeterli bulmayabilir. İçeride ise makro verilerden ziyade normalleşme sürecinde ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar takip edilecek. 
 
BIST 100’ün geçmiş çarpanlarının oluşturduğu trende ve bu çarpanların gelişmekte olan ülkelerin ortalamalarına göre ıskontosuna baktığımızda, BIST 100 Endeksi için 75-80 bin aralığında ucuzluktan, 70 bine yaklaşıldıkça ve altında da aşırı ucuzluktan bahsetmek mümkün. Endeksin bahsettiğimiz bu çarpanlarını göz önünde bulundurduğumuzda 80-90 bin aralığındaki rakamların orta vadede çok uzak olmayan rakamlar olduğunu düşünüyoruz.  BIST 100’ün Fiyat/Kazanç oranı ve Piyasa Değeri/Defter Değeri oranlarının tarihi gelişimi göz önüne alındığında son dönemdeki sert düşlerle birlikte bu çarpanlar 2008 krizi dönemindeki istisnai dönemi göz ardı edersek 2004’ten sonraki en düşük seviyelerine yaklaşmış durumda. Bu nedenle Türkiye’nin orta ve uzun vadeli perspektifinde önemli bir kırılma beklentisi olmayanlar için 75 bin ve altındaki bölge cazip alım fırsatı olarak ortaya çıkıyor. Endekste geçtiğimiz haftalarda 70 bin civarından gelen güçlü tepki de kısa vadede sıkıntılar olsa bile Türkiye’nin orta ve uzun vadeli ekonomik performansına güvenin hala yüksek olduğunu gösteriyor.   
 
Dolar/TL’de ise uzunca bir süredir hareket edilen 2,80-3,05 bandı, yaşanan bu son süreçte yukarı yönlü ihlal edilmiş oldu. Son durumda yeniden bu bandın içine dönülmüş olsa da, biz bu bandın bir miktar yukarıya kaydığını düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında doların uluslararası piyasadaki değer kazancı beklentimiz paralelinde Dolar/TL’de de hareketin ana hatlarıyla 2,90-3,25 bandında hareket etmesini bekliyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017