BIST’te kâr satışlarına karşı temkinli olunmalı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

İrem DIŞPINAR-FİNANSİNVEST

Küresel piyasalar bu yılın başından Şubat’ın ortasına kadar küresel büyümeye yönelik endişeler ve petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin etkisiyle satış baskısı altında bir seyir izledi. Şubat’ın ortasından bu yana ise enerji fiyatlarının toparlanması, Avrupa MB’den daha fazla ek gevşeme adım beklentilerinin de desteği ile risk alma iştahı artış gösterdi. Bu süre zarfında ise BIST 100 Endeksi arka arkaya arada 11 günlük yükseliş ile yaklaşık olarak %14 oranında yükseldi, TL dolar karşısında %4 değer kazanırken, 10 yıllık tahvil faizimiz 80 baz puan gevşeme gösterdi. İçeride jeopolitik riskler ve güvenlik endişelerine rağmen TL, BIST ve tahvil-bono piyasalarımız zaman zaman gelişmekte olan ülke varlıklarına görece olumlu performans sergiliyor. 

Diğer yandan 2016 yılı için ABD, Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya olmak üzere gelişmiş ülke enflasyon oranlarına yönelik beklentiler aşağıya geliyor. Buna ek olarak, küresel büyümede aşağı yönlü risklerin etkisiyle önemli merkez bankalarının düşük faizli para politikası uygulamaları likidite ile beslenen piyasaların seyri açısından olumlu. ECB’nin beklentilerin ötesinde ek gevşeme adımları makro ekonomik dinamiklere katkı sağlayacaktır. Ancak geçmişte de tecrübe edildiği gibi gevşemeci para politikası makro ekonomik iyileşme için tek başına yeterli değil. Fed’in ise Çarşamba akşamki toplantısında yıl sonu faiz oranı tahminini aşağı yönde revize etmesi ve bu yıl faiz artırım öngörüsünü dörtten ikiye indirmesi faiz artırımı için aceleci olmayacağına işaret ediyor.

Sonuç olarak, küresel çapta düşük enflasyon ve buna bağlı olarak düşük faiz ortamı 2016’da da bizimle birlikte olacak. Bu görünümü bozacak enerji fiyatlarındaki sert bir yükseliş ise, şu aşamada mümkün görünmüyor. BIST 100 Endeksi’nin düzeltme yaşanmadan gösterdiği yükseliş hareketi teknik olarak sağlıklı görünmüyor. Bu nedenle 80 bin seviyesi üzerinde kâr satışlarına karşı temkinli olunmalı. USD/TL’de kısa vadede 2,85’in altındaki aşağı yönlü hareketler hız kesebilir. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017