Bu yıl 50 bin K0Bİ’ye 7.5 milyar lira Nefes Kredisi verilecek

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Geçen yıl gündeme gelen KOBİ’lere Nefes Kredisi, bu yıl genişleyerek ve artarak bugünden başlayarak hayata geçiyor. Geçen yıl 30 bin KOBİ’nin kullandığı 3 milyar lira tutarındaki Nefes Kredisi'nden bu yıl 7.5 milyar lira olarak 50 bin KOBİ’nin yararlanması bekleniyor.

TOBB öncülüğünde oda ve borsaların katkılarıyla gerçekleştirilen ve geçen yıl yaklaşık 30 bin KOBİ’ye verilen 3 milyar liralık "Nefes Kredisi”nde bu yılki hedef, bugünden itibaren alınan başvurular sonucu 50 bin KOBİ’ye 7.5 milyar lira kullandırmak olacak. Başbakan Yıldırım, ilgili bakanlar, TOBB yöneticileri ve 6 banka temsilcisinin katıldığı hafta sonunda düzenlenen basın toplantısında, aylık 0.99 faiz oranı ile 200 bin liraya kadar kredinin, 50 bin KOBİ’ye toplam 7.5 milyar lira kullandırılacağı açıklaması yapıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıkılıoğlu, “KOBİ’ler yüzde 18-20 arasında faizle kredi kullanabiliyorlar. KOBİ’lere uygun maliyetli kredi kullandırmaya devam etmeliyiz dedik. TOBB ile 365 oda ve borsa olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazine ve KGF devreye girdi. Başbakanımızın talimatıyla Hazine destekli yüzde 85 KGF kefaleti devreye girdi. Bankalarımız, zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Böylece KOBİ’lere taze kredi sağlayacak Nefes Kredisi tekrar gündeme geldi. Bu proje ile KOBİ’ler yüksek faiz baskısından bir nebze kurtularak, nefes alabilecekler”açıklamasını yapıyor.

Bu projeden yararlanmak isteyen KOBİ’ler TOBB’a bağlı oda ve borsalardan faaliyet belgesi alarak, projeye destek olan dört banka ve iki katılım bankasına kredi başvurularını yapacaklar. Başbakan Yıldırım’ın yüzde 50 artırmasıyla 7.5 milyar liraya yükselen krediden yararlanan KOBİ’ler 6 ayı yalnız faiz, 12 ay geri ödeme süresi ile 18 ayda yararlanacaklar. Bu yıl 2-3 ayda yapılacak başvurularla 50 bin KOBİ’nin yararlanacağı tahmini yapılan Nefes Kredisi’nin 7.5 milyar lira hacme ulaşması ve geçen yılın 3 milyarlık hacminin 4.5 milyar lira üzerine çıkması bekleniyor. Kullanıcı sayısının da geçen yılın 30 bin sayısının 20 bin üzerine 50 bine çıkacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl, aylık 0.83 faiz uygulamasıyla kullandırılan Nefes Kredisi'nin aylık faizi bu yıl, 0.16 puan artırılarak 0.99 puan olarak belirlenmiş durumda. Buna rağmen yıllık yüzde 11.88 faiz oranıyla kullandırılacak kredi KOBİ’lerin kullanmakta olduğu banka kredilerinden yüzde 6-8 oranında daha düşük olması nedeniyle 'Can Suyu' ya da 'Nefes Kredisi' olarak isimlendiriliyor.
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Geçen yıl ‘Hayat nefesle başlar’ diyerek devrim niteliğinde başlatılan projede reel sektör ve finans sektörü el ele verdik. Bu başarılı projede bu yıl da yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diyerek, projenin kazan kazan niteliği taşıdığını ortaya koyuyor.

KOBİ’ler ve bankalar arasındaki ilişkiler son yıllarda gelişti. KOBİ’lerin toplam kredi içindeki payları yüzde 20’lerin üzerine yükseldi. Bunda KOBİ kredilerindeki batık oranının düşük olması, KOBİ’lerin borçlarına sadık olmaları önlemli rol oynadı. Geçen yılın Nefes Kredisi projesinin doğru işlemesinin de bu yıl büyüyerek, genişletilerek yenilenmesine neden olduğu düşüncesindeyim. Nefes Kredisi'nin hem KOBİ’lere hem projede yer alan bankalara ve hem de ekonomimize fayda getirmesini dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar