Bugün de CHP, İYİ Parti, HDP , SAADET ve Vatan Partisi kampanyaları

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dünkü AK Parti kampanyası ve sloganların değerlendirilmesinden sonra, bugün de Özkan ile diğer partilerin kampanyalarını ve sloganlarını ele aldık. Tabii kampanyalarla ilgili asıl kararı siz vereceksiniz...

Necati Özkan’n dünkü AK Parti değerlendirmesinin ardından bugün diğer adaylar ve partilerin kampanya değerlendirmelerini sizinle paylaşıyorum.

Muharrem İnce’nin “Kervan yolda dizilir” kampanyası.

İnce’nin adaylığıyla birlikte “Türkiye’ye güvence, Muharrem İnce” sloganı gündeme geldi. Ancak, bu İnce’nin parti genel başkanlığı yarışındaki adaylığının sloganıydı. İnce, adaylık kampanyasında buna daha sonra “Tek davam Türkiye’m” sloganını ekledi. Görsel iletişim kılavuzu da buna göre tasarlanmıştı. Ancak, kısa süre sonra kılavuz baştan aşağı değişti. Ve yerini “Hepimizin Cumhurbaşkanı” sloganına bıraktı. Seçime iki hafta kala bu slogana “Türkiye’nin güvencesi” eklendi. "Zafer muhteşem olacak ” diye yayınlanan video klip, belki de İnce adına en etkili, en pozitif film olarak kampanya tarihinde yerini aldı. Profesyonel kampanyası ve stratejisinden çok, Muharrem İnce’nin kişisel gayreti, yeteneği, üslubu, tonu samimiyeti ve enerjisi 24 Haziran kampanyasına damga vurdu.

CHP’nin parti kampanyasının sloganı Erdoğan’dan geldi. CHP kampanya boyunca “Artık tamam, millet için geliyoruz" dedi. Henüz başka bir şey demedi. Ama bu kampanyaya bakınca CHP’nin ne yapacağını, seçmen tam olarak anladı mı kestirmek zor.

İYİ Parti kampanyası:Yeterli etkiyi yaratmadı ama güzeldi.

“Yüzünü güneşe dön Türkiye” ve “Milletin adayı Meral Akşener” sloganıyla kampanya yürütülüyor. Bu mesajları içeren reklam filmleri pek etkili değil, ancak İYİ Parti’nin “Yüzünü güneşe dön” şarkısının internette en çok dinlenen şarkılardan biri haline gelmesi, Google arama sonuçlarına göre reklam vererek emlak arayanlara “1150 odalı kelepir saray” teklif edilmesi gibi örneklerle İYİ Parti digital mecdayı en iyi kullanan parti oldu.

HDP Kampanyası:Demirtaş sensin, seninle her şey değişir

HDP kampanyası, müziğin ve seçmenin merkeze alındığı kampanya. Yerelliğin ve ezilen toplumsal kesimlerin sesi olmanın hedeflendiği kampanyada kısa ve etkili filmler kullanılıyor. HDP adayı Selahattin Demirtaş tutuklu olmanın verdiği her türlü imkansızlığa rağmen, seçmenini motive edecek ve medyaya çıkacak esprili yollar bulmasıyla dikkat çekiyor.

Karamollaoğlu ve Saadet Kampanyası:Basit, odaklı ve etkili

Karamollaoğlu için “Bilge Başkan” parti için de “Dağiştir” sloganı seçilmiş. Değiştir sloganı, “Güzel günler için değiştir, geleceğin için değiştir, hakça düzen için değiştir gibi versiyonlarla kullanıldı. Ancak, Saadet’in kampanyası, Karamollaoğlu’nun sosyal medya performansı kadar güçlü bir etki yaratamadı.

Vatan Partisi kampanyası:Profesyonel bir kampanyadan söz edemeyiz.

Vatan Partisi'nin “Güneş Doğu’dan doğar”sloganı iyi seçilmiş. Buna karşın, Doğu Perinçek’in önde durduğu, kurumsal özelliği olmayan bir kampanya söz konusu, bu yüzden etkisi düşük.
Son haftaya girereken iki gün Necati Özkan’ın değerlendirmeleriyle partilerin kampanyalarına ve sloganlarına değindim. Tabii ki karar ve kampanyaları beğenip beğenmeme size ait.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar