Bugün, zirve günü…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Ana teması; “Endüstriyel Dönüşümle, Geleceğin KOBİ’leri”

Ülkemizde, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve KOSGEB ‘in bir araya gelerek oluşturduğu geleneksel KOBİ zirveleri; işbirliği ve yaratılan sinerji, toplumumuzun her kesiminin beğenisini kazanan , övgüsünü ve ilgisini çeken, bu bağlamda sivil toplum kuruluşları ile kamunun bir araya geldiği platformlara başarı ile gösterilen bir örnek oldu.

Bu yıl 13. KOBİ Zirvesi, “Endüstriyel Dönüşümle, Geleceğin KOBİ’leri” ana temasıyla” Bugün saat 10:30 da ( CVK Park Bosphorus Otel) İstanbul’da gerçekleştiriliyor. TOSYÖV Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş,

Kredi Garanti Fonu AŞ Genel Müdürü İsmet Gergerli, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan, KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kalkınma Bakanımız Lütfü Elvan açılışta konuşacaklar.

Oturumların başlıkları

Geleceğin KOBİ’leri, Geleceğin KOBİ’leri’nin Digital Dönüşümü, Geleceğin KOBİ’lerinin Fırsat ve Tehditleri (Bu oturumun moderatörlüğünü ben yapacağım), Geleceğin KOBİ’lerine Destek ve Finansman Olanakları, Geleceğin KOBİ’lerinin Ekosistemi başlıklarıyla oturumlarda kendi alanlarında uzman kişiler görüşlerini paylaşacaklar.

"1989 yılında kurulan TOSYÖV bu güne değin KOBİ’lerin sivil toplum örgütü olma görevine günün şartlarına uygun bir biçimde sürdürerek ve yeni yaklaşımlarla bu durumu günümüzün gereksinimlerine göre yerine getirmeye çalıştığını aktaran TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin zirveye ilişkin değerlendirmelerini şu sözlerle anlatıyor, "Bu bağlamda ele alındığında TOSYÖV’ün her yıl düzenlemekte olduğu KOBİ Zirveleri KOBİ’lerin en güncel ve can alıcı sorunlarının irdelendiği en büyük KOBİ paydaşları toplantısı olma özelliğini taşımaktadır. Ülkemizin ve KOBİ’lerimizin şu anda yaşadıkları en önemli sorun orta gelir tuzağı dediğimiz tuzaktan çıkamamaktır. Dünya yeni bir endüstriyel sıçramaktan söz etmekte ve bunu Sanayi4’0 olarak adlandırmaktadır özünde bir verimlilik artışı olan bu projenin ülkemizde de yaşama geçirilmesinin yaşamsal önemi vardır.

Bu bağlamda TOSYÖV bir yandan konu ile ilgili küme kurmak farkındalık yaratmak gibi çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da Geleceğin KOBİ’lerini oluşturmak amacıyla bu yıl 13'üncüsü yapılacak olan KOBİ Zirvesi'nde ana temayı ‘Endüstriyel Dönüşümle Geleceğin KOBİleri’ olarak belirleyip soruna tüm boyutları ile çözüm arama arayışına girmiştir.

Ülkemiz KOBİ’lerini uluslararası arenada rekabetçi ve etkin kılmak için bu yılki KOBİ Zirvesi’nde geleceğin KOBİ’lerinin nasıl bir dijital dönüşüm geçirmesi gerektiği, bu dönüşümü gerçekleştiren firmaların deneyimlerinin de paylaşıldığı bir oturumla ele alınacaktır. Ayrıca KOBİ Zirvesi’nde geleceğin KOBİ’leri için var olan fırsat ve tehditler ile oluşan eke sistemin KOBİ’leri nasıl etkileyeceği, bu etkilenmeden ortaya çıkan olumsuz etkilerin gerek finans gerekse teknik dönüşüm ile nasıl düzeltilebileceği ayrıntılı olarak tartışılacaktır.

Zirve sonrası kamuoyuna açıklanacak sonuç bildirgesi, hükümetimize de sunularak bugüne kadar yapıldığı gibi bakanlıklarımızın, kamu kuruluşlarının yapacakları çalışmalarda yararlanılacağını özellikle belirtmek isterim.“

Nezih beyin değerlendirmelerini önemsiyor zirvenin ülkemiz ekonomisine, istihdamına, ihracatına büyük katkılar sunan KOBİ'lerimizi uluslararası pazarlarda rekabetteki yeni trendi, Ar-Ge, inovasyon, markalaşma gibi alanlarda gelişmeleri bilgilendiren bu tür toplantıların sayısı bir elin parmaklarıyla sınırlı.

KOBİ Zirvesi'ne katılmanızı öneriyorum;

Endüstri 4.0‘ temel unsurlarından; nesnelerin interneti, simulasyon, akıllı robotlar, bulut, siber güvenlik, bigdata’ya geçişin, bütünleşik digital devrim gibi alanlarda, küresel rekabetin giderek kızıştığı bu süreci özümseyerek yaşama geçirmeliyiz. Bu bağlamda işletmelerimizin sahip ve yöneticilerini, ilgili sivil toplum kuruluşlarını, kamu kuruluşlarımızın temsilcilerini, akademisyenlerimizi, başta kadınlarımız olmak üzere tüm girişimcilerimizi, üniversite öğrencilerimizi, bilgilendirecek, vizyonlarını geliştirilmesine katkıda bulunacak, ülkemizde yeni gelişmeleri ve dünyadaki gelişen trendleri sizlere sunacak 13'üncü KOBİ Zirvesi bu bağlamda çok önemli..

Programa www.tosyov.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar