Burdur: Huzurun kenti

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com

Burdur’u ilk kez 1989 yılında gördüm.

Belediye Başkanı Av. Armağan İlci idi. Kendi güzel, icraatları güzel, dürüst. Herkesin sevgilisi idi. Onu, o güzel insanı Burdur kalbine gömdü.  

Burdur 1989’lu yıllardan bu yana çok gelişti. Artık belediye tarifeli oteller yerine birçok 4 - 5 yıldızlı oteli var. Birgidişimde, önceki konaklamalarımda unuttuğum, unuttuğumu da unuttuğum eşyalarım bir paket halinde bana verildi. Resepsiyondaki arkadaşlara, bu kadar genel kabul görmüş ahlak kurallarına aykırı hareketlerin bulunduğu yurdumuzortamında yaptıklarının kaidelere uymadığını sevgi kelimeleri eşliğinde söyledim. (!)

Burdur’u her sene Üniversite sınavlarında ilk 100 kişiye giren Burdurlu gençlerden dolayı duyarsınız. Burdur’lugençler her zaman en öndedir.

Burdur, Antalya’ya giderken dışından geçeceğiniz bir şehir değil.

Burdur’a geliniz, göl kenarında misafir olun. Alışmadığınız, görmediğiniz rengarenk doyumsuz gün batımını izleyiniz. Susamlık tepesinde yemeğinizi yerken gölü ve şehri kuşbakışı seyredin. Müzesini geziniz. Mehmet Akif Ersoy’u yaşayınız. İstasyon kafede kuş cıvıltıları eşliğinde çayınızı yudumlayın. Hele pazarı, gezinizi salı veya cuma günlerine denk getiriniz. Pazarı çok güzeldir. Hakiki ve ucuz besinin ne olduğunu burada göreceksiniz. Pazarcı dostların çok büyük çoğunluğu kadınlardan oluşur. Pazarı muhteşemdir.

Yolunuzu özellikle Burdur’dan geçirin.

Burdur’da ne mi var?

- Süt
- Pazarda Doğal Ürünlerini Satmak İçin Tezgah Açan Üreticinin Büyük Çoğunluğu Kadın
- Esnafın Çoğunluğu Kadın…….Döner, Pastane, Bakkal
- Alaca Dokumaları
- İnsuyu Mağarası
- Gün Batımı Göl Manzarası
- Şafak Sökerken Göl Manzarası
- Göl Kuruyor
- Genç Belediye Başkanı
- Duraklar Klimalı
- Duraklarda Kütüphane
- Yaz aylarında sanat festivalleri
- Spor karşılaşmaları,

Daha ne istiyorsunuz?

Bir de o muhteşem gün batımı manzaralı, dik kuyruklara ev sahipliği yapan gölü.

1989 yılında bu yana hep gidiyorum. İlk gittiğimde göl kenarında bir motelde kalmıştım. Gece yarısı bir gürültü ile uyandık. Gölün suyu cama vuruyordu.

Şimdi o motelin önünde tam boyutları ile bir futbol sahası ve göle kadar kalan mesafe iki futbol sahası büyüklüğünde.

Göl büyük oranda çekiliyor. Gölün çekilmesi çevre için doğa için büyük kayıp.

Yeni dönemde Güler yüzlü, dinamik, genç bir Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile vizyonel bir bakış açısı var. Şehircilik anlamında; yürüş yolları, aydınlatılmış caddeler, bisiklet yolları, çöpten ve güneşten enerji üreten, sürekli sosyal hayatı besleyen etkinlikler ve alternatif turizmin çeşitlendirildiği keşfedilmeyi bekleyen eski uygarlıklar vedoğal güzellikleri ile Burdur huzurun kenti haline geldi.

Burdur-Fethiye karayolu 8. kilometresinde bulunan göl kenarındaki Serenler Otel’de kalın. Gölün ne kadar çekildiğini gözlerinizle görün. Yalnız bu otelin bir sakıncası var.(!)Sabahleyin horoz ve inek sesi ile uyanıyorsunuz. Ben duyunca hemen balkona fırladım. Ve doğanın bu muhteşem armonisini içime doya doya çektim.

Genç kızlar huzurun ve düzenin verdiği rahatlık ile, gece yarılarına kadar şehir içinde trafiğe kapatılmış ortamlarda vakit geçirebiliyorlar.

Hadi gari Burdur’a.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019