Bursa’da İş’le Buluşmalar'ın 41 kere maşallah dedirtecek 41. toplantısı...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2008 yılından bu yana gazetemiz DÜNYA’nın katkılarıyla düzenlenen Türkiye İş Bankası’nın İş’le buluşmalar toplantılarından 41’incisi Bursa’da yoğun bir katlımla “41 kere maşallah” dedirtecek şekilde gerçekleşti. “Digital dönüşüm ve yeni sanayi devrimi” başlıklı toplantıda Adnan Bali ve Faruk Eczacıbaşı’nın konuşmalarının ardından, Hakan Güldağ’ın moderatörlüğündeki panelde Arçelik’ten Ömer Faruk Özer, İş Bankası’ndan Hakan Aran ve gazetemiz DÜNYA’dan Rüştü Bozkurt dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 konusunda görüşlerini açıkladılar.

Benim Bursa toplantıları ile ilgili şöyle bir düşüncem vardır:”İşler iyi olduğunda toplantılara yeterli katılım olmaz. Kriz dönemlerinde ise toplantılara katılım yüksek olur.”

Bu düşünceme katılıp katılmadığını toplantıda yan yana oturduğumuz BTSO Başkan Yarrdımcısı Cüneyt Şener’e sordum. Aldığım yanıt şöyle oldu:

“Bursa’da iki önemli projemiz var. 25 milyarlık yatırım çeken Teknosab ve KOBİ OSB projelerimizi yürütüyoruz. Teknosab 10 milyon metrekarelik bir alanda kuruluyor. Birçok yabancı firma bu projede yer almak için başvurdu. KOBİ OSB’de önemli bir yatırım. Bursa’da canlılık söz konusu. Bana göre salondaki kalabalığın sebebi bu...”

Toplantıda konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, değişime ayak uydurmanın önemini belirtirken, “İş modelleri değişirken, o modelere ayak uyduramayan kurumların yok olacağını” vunguladı. “Bugün Türkiye’nin gündemi dujital değişim olmalı” değerlendirmesini yaptı. Dünyada değişen koşullara ayak uydurabilen 700 yıllık bir firmayı örnek olarak gösterdi. Fransız PSA grubun 1862 yılında kurulan 10 üretim tesisi 38 bin çalışanı, 50’nin üzerinde operasyon merkezi olan Opel’i 2.3 milyar dolara satın alırken, 1999 yılında kurulan teknolıji firması Mobileye’yi Intel’in 15 milyar dolara, satın aldığı bilgisini verip, ”Ünü dünyaya yayılmış Opel ile adı pek duyulmamış teknoloji firması Mobileye’nin satışı arasında 12.7 milyar dolar fark var. Bu geleceğin yazılım, kodlama gibi gelişmelerin odağında olan bilişim sektörünün elinde yükseleceğini gösteriyor. Bunu öngören işadamları bu alandaki markalara yatırım yapmaktan çekinmiyorlar” dedi.

Faruk Eczacıbaşı ise Berlin duvarının yıkıldığı ve internetin yaygınlaştığı1989 yılınn bir milad olduğunu vurguladı.”Değişimi doğru değerlendirebilirsek, gerek Türkiye’de gerekse dünyada çok farklı bir yere oturacağımıza inanıyorum” dedi. Eczacııbaşı, “Değişim hiçbir zaman yalnız başına gelmiyor. Kendi karanlık yüzüyle de geliyor. Teknoloji, verimliliğe aydınlık tarafa ne kadar çarpan etkisi yapıyorsa aynı şekilde karanlık tarafa da yapıyor. Bizim gibi verimliliğe katkıda bulunmak isteyenlere düşen ise karanlık taraftan uzak durarak, aydınlık tarafı kucaklamak. Ülkemiz ve toplumumuz yararına nasıl kullanmamız gerektiğini belirlemek" ifadelerini kullandı.

Bu iki konuşmanın ardından Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğündeki panelde konuşan Arçelik Üretim Teknolojileri ve endüstri 4.0 yöneticisi Ömer Faruk Özer, günümüzde ürünlerin çok hızlı değişim gösterdiğini ve ülkeden ülkeye müşterilerinin farklılaştığını belirterek, “Örneğin Türkiye’de yaptığımız bir ürünü Pakistan’da satamıyoruz. Hindistan, Romanya ve Almanya da farklı ünrünler istiyor” dedi. Yardımcı sanayilerle kol kola işbirliğinin, katma değer yaratmaya katkısı olduğunu, her firmanın startup firmalarının elinden tutup işbirliği yapmasının iyi olacağının altını çizdi. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran da startuplara destek verdiklerini, teknolojik iş yapmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu belirterek, “İş Bankası’na 2012 yılında yazılım hizmeti veren startup şirketinin 100 milyon dolara satıldığını, Silikon Vadisi'nde açtıkları ofisle startup firmalarına destek olarak yabancı yatırımcılarla buluşturduklarını, bu şirketlerin milyar dolarlık bir yatırım ortaya çıkaracaklarını düşündüklerini anlattı. Rüştü Bozkurt’ta endüstri 4.0’ın fırsatlar yanında tehditler de içerdiğini belirterek, iş dünyasının Ar-Ge, tasarım ve inovasyona değer vermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar