Canyon Ranch, 3 trilyonluk sağlıklı yaşam kapısını açar mı?

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Türkiye’nin ilk ‘Wellness Resort-Sağlık ve Yaşam’ merkezi olacak Canyon Ranch Kaplankaya, Milas- Bodrum’da açılacak. Lansmanı geçtiğimiz günlerde yapılan proje, Türkiye’de ilk olmanın yanında, Avrupa Bölgesi’nde de sayılı yatırımlardan biri… Bu yönüyle yeni bir konseptin başlangıcı olabilir.

Türkiye turizminin yeni bir çıkış aradığı bu dönemde, sağlıklı yaşam konsepti bir alternatif olabilir mi? Dünyada bu söktürün payı yaklaşık 3 triyon doları buluyor. Üstelik buna bakım ürünleri, spor ve yaşam aletleri gibi diğer yan ürün kolları da dahil değil. Dünyada bundan 5 yıl önce 2 trilyon dolar olan sektör hacmi, bu kısa süre zarfında 3 trilyon dolara çıktı.

Milas-Bodrum Kaplankaya’da bu konseptte açılacak, Türkiye’nin ilk ‘Wellness Resort’ü Canyon Ranch’in oluşturacağı algı ve yatırımcıların ilgisi belki de bu konuda bize bir ‘deniz feneri’ olabilir. Sağlıklı ve iyi yaşam merkezi olarak tanımlayabileceğimiz bu alanda dünyanın önde gelen sağlıklı yaşam kuruluşu Canyon Ranch, 250 milyon dolarlık bir yatırımla 1 Temmuz’da kapılarını açacak. 

Her iki taraf için de ilk

Türkiye bu konseptteki en kapsamlı yatırımla tanışırken, aslında Canyon Ranch için de bir ilk yaşanıyor. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk merkezini Türkiye’de açacak olan Canyon Ranch’in bu projedeki ana yatırımcısı ise Capital Partners…  Canyon Ranch ile tüm bölgeyi de kapsayan 30 yıllık sözleşme imzalayan yatırım şirketi Capital Partners’ın hedefi Kaplankaya Projesi’nin diğer fazlarını tamamlamanın yanında, Türkiye ve çevresinde benzer proje araştırmaları da yapmak. Proje Türkiye’nin doğal güzellikleri, sağlıklı suları gibi pek çok avantaj yaratabileceği bir alanda örnek oluşturabilir. 

‘Türkiye’ye inanıyoruz’

Capital Partners Kurucu Ortağı Burak Öymen ve İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat, “Canyon Ranch Kaplankaya, Türk turizminin çeşitliliği konusunda oldukça önemli bir mesaj verecek. Bu yatırım, dünyada gelişmekte olan sağlıklı yaşam sektöründe Türkiye’nin iddialı olduğunu gösteriyor, bu işin öncüsü olmaktan memnunuz. Çok emek sarf ettik ve doğru yolda olduğumuza inanıyoruz” diyerek projenin bu boyutuna dikkat çekiyor. Burak Öymen ayrıca özellikle zor bir dönemde açılan yatırımın, Türkiye’ye olan inançlarının da bir göstergesi olduğunu özellikle vurguluyor.

Arizona’da 38 yıl önce kuruldu 

Dünyanın en iyi sağlıklı yaşam merkezlerinden Canyon Ranch’in Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona ve Massachusets eyaletlerinde iki tam donanımlı sağlık merkezi bulunuyor. 38 sene önce açılan Arizona’daki merkezlerinde Türkiye’de açılacak yeni Canyon Ranch “bütünsel sağlık” yaklaşımıyla diğer örneklerinden ayrılıyor. Özellikle gerek insan kaynağı, doktor, uzman kadroları ile müşterilerinin hayatlarına sağlıklı yaşam motivasyonu getirmeyi hedefliyor. Canyon Ranch’in kurucusu Mel Zuckerman ve CEO Susan Docherty bu konuda bilgi verirken, Türkiye’de Kaplankaya’da da yaşatmayı hedefledikleri bu felsefeyi, böylece Avrupa’ya da taşıyacaklarını söylüyor.

GM’den Canyon Ranch’e

Canyon Ranch CEO Susan Docherty, uluslararası alanda da çok iyi tanınan bir yönetici. General Motors’da 30 yıllık bir yöneticilik kariyerinin ardından Canyon Ranch’e geçen sene CEO olarak atanan Susan Docherty Türkiye’de açılacak merkezilerinin kendileri için çok büyük önem taşıdığını ifade etti.  Bu yatırımın markalarının dünyaya açılımını simgelediğini söyleyen Docherty, aynı zamanda Kaplankaya’da açılacak merkezin dünyadaki en iyi merkezleri olacağını söylüyor.   

Kaplankaya'da bu ilk aşama

Güney Ege kıyılarının doğal güzellikleri arasında yer alan Kaplankaya Projesi’nin ilk aşamasının yatırım hacmi, 250 milyon dolar değerinde. Proje sahibinin Capital Partners olduğu ortaklık yapısında, işletme hakkı 30 yıl boyunca Canyon Ranch’te bulunuyor. Projenin ilk bölümü olan Canyon Ranch, Kaplankaya’nın yüzde 20’sini oluşturuyor. Canyon Ranch Kaplankaya’nın konutları inşaat aşamasında satıldı. Ev sahipleri yaz/kış kullanılabilecek bir altyapıya sahip olan evlerinin aynı zamanda dünyanın en gelişmiş sağlık, spor ve beslenme programının sunulduğu Canyon Ranch ile bağlantısından faydalanacaklar.  Canyon Ranch Kaplankaya’nın sunduğu hizmetlerden faydalanmak için otel misafiri veya ev sahibi olmak gerekiyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar