Çay tutkusunu görünce Türkiye'yi hedef seçti!

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Almanya’nın su optimizasyonu alanında önemli firmalarından Brita’nın adı özellikle su filtreleyen sürahiler ile ön plana çıkıyor. Türkiye’yi hedef pazar seçen Brita’nın bu kararında çay tüketimi etkili oldu.

Dünyada su optimizasyon sektörünün önemli firmalarından biri olan Alman Brita Grubu bir aile şirketi. 2015 yılında toplamda 429 milyon euro’luk satış gerçekleştiren Brita 1480 çalışana sahip. 5 kıtada 60 ülkede yer alan Brita’nın Almanya, İngiltere ve İsviçre’de üretim tesisleri var. Birçok ülkede adı, su filtreleyen sürahiler ile eş anlamlı görülüyor. Aslında bu teknolojinin de yaratıcısı bugün CEO’luk görevini üstlenen Markus Hankammer’in babası Heinz Hankammer… Kurumsal alanda da kahve ve restoran zincirlerinden ofislere kurumsal çözümler sunuyor. 1966 yılında kurulan şirketin Almanya’daki tesislerini de gezme ve CEO Markus Hankammer ile görüşme fırsatı buldum. Brita’nın Türkiye’ye girmesinde özellikle çay tüketimi etkili olmuş. Kahve tüketimi de yanı sıra yüksek… Brita yetkilileri ürettikleri filtreler için temelde bir musluk suyu alt yapısının olmasının önemli olduğunu ve bunun da Türkiye’de var olduğunu söylüyor. Türkiye’deki suları analiz eden Brita uzmanları klor, organik maddeler, bazı ağır metaller nedeniyle bozulan su lezzetinin filtrelerle daha lezzetli ve sağlıklı hale getirilebildiğini, bunun için Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Türkiye pazarı heyecanlandırıyor

Son on yıldır yeni pazarlara açılarak hızlı bir büyüme yakalayan Brita’nın CEO’su Markus Hankammer Türkiye pazarının potansiyelinin de yüksekliğine ise şöyle dikkat çekiyor: “Türkiye bizi için ilginç bir pazar. Ayrıca çok büyük bir ülke. Nüfusu çok yüksek… En önemlisi su ile çay beklentilerinin çok yüksek olduğunu gördük. Türkiye’nin bu kadar çayı sevmesine çok şaşırdım. Kişi başına çay tüketiminin en yüksek ülke olduğunu öğrendiğimde benim için sürpriz oldu. Ben aslında Japonya ya da Çin diye düşünüyordum. Hiç tahmin etmemiştim. Türkiye’deki içme, içecek alışkanlığı bizim için çok büyük bir potansiyel barındırıyor. Bizim işimizi geliştirmemiz için de çok büyük bir dayanak oluşturuyor. Brita’nın bu içme alışkanlıklarına yönelik pek çok çözümü var. Ben inanıyorum ki Türk tüketicisine yönelik pek çok avantajlar sağlayabiliriz. Bu nedenle Brita olarak Türkiye pazarına yönelik çok heyecanlıyız ve çok iyimseriz”.

Önce bireysel tüketiciler

Dünyada özellikle kahve, restoran zincirlerine ve pek çok şirkete ofislerinde, kendi geliştirdiği makine ve sistemlerle kurumsal çözümler de sunun Brita CEO’u Markus Hankammer bu konuda Türkiye hedefiyle ilgi şunları söylüyor: “Bizim için ilk adım bireysel tüketiciler, aileler… Bunlar arasında farkındalık yaratmak, görünürlük sağlamak. Ama diğer tarafta bu adımı attıktan sonra pazarda var olduktan sonra başka imkanlarımız da olacak. Çünkü kurumsal pazarda da birçok ürün ve çözümlere sahibiz. Kahveler, restoranlar, iş yerlerindeki otomatik makineler 1980’lerden itibaren bu kısım şirketimizin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Ama biz önce Türkiye nihai tüketicide kendimizi tanıtmak ve oraya odaklanmak istiyoruz. Daha sonra da diğerlerini düşünebiliriz kuşkusuz”.

Çay için lezzetli su gerekli

Markus Hankammer, sudan beklentilere göre çözümlerin de farklılaştığına dikkat çekiyor. Su filtreleme alanında pek çok segment olduğunu kendilerinin “lezzetli ve sağlıklı” suda niş bir alada bulunduklarına dikkat çekiyor. Hankammer, “Biz ürünlerimiz ile ilgili konuştuğumuzda kaliteli, hijyenik suyun yanı sıra lezzetli bir suyu da hedefliyoruz. İyi ya da kötü sudan çok tüketicinin her kesiminde farklı beklentileri olduğunu öğrendik bu süreçte. Örneğin Türkiye’den konuşursak, içilen çayın kalitesi ve lezzetti için su önemli bir faktör. Suyu ne için ve nasıl kullanacağımız o yüzden önemli bir konu. Musluk suyunu pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Biz müşterilerimize içmek için kullandıkları sularda akıllı çözümler sunmak istiyoruz. Bunu yaparken de iyi bir kalite ve makul bir fiyat ile bunu yapmak istiyoruz. Akıllı çözümü de böyle konumlandırıyoruz”.

Hızlı büyüme stratejisi

Brita Türkiye operasyonlarını da tamamlamış… Brita Türkiye Genel Müdürlüğünü Uğur Öğlü, Türkiye pazarlama direktörlüğünü Mehmet Başeğmez üstlenmiş. Uğur Öğlü, Brita’nınTürkiye’ye uzun vadeli bir planla girdiğini belirtirken, “İlk etapta su filtreli akıllı sürahi kategorisini oluşturmak ve Brita markasını hem pazarda hem de tüketicinin zihninde yerleştirmek hedefindeyiz. Türkiye genişlemek için öncelikli ülke olarak belirlendi. Brita önümüzde 5 yılda Türkiye’de hızlı bir büyüme planı yaptı. Türkiye pazarına girerken 6 ay detaylı bir pazar araştırması yapıldı. Genel su tüketiminin Türkiye’de sıcak-soğuk yüzde 83 musluk suyundan yapıldığı görüldü. Daha sonra damacana ve paketli sular geliyor ve oranlar bölgelere göre farklılık gösterebiliyor. Tüketici şebeke suyunun kalitesini düşük olarak algılıyor. Kötü tat ve kireç önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Özellikle klor ve onun yarattığı tadın Türkiye’de önemli sorunlardan biri olduğu görülüyor. Özel filtreleme teknolojisiyle daha lezzetli su elde etmede Brita’nın Türkiye için iyi bir çözüm olacağını düşünüyoruz. Özellikle büyük market zincirleriyle girdiğimiz pazarda pek çok satış noktasında tüketiciye ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

Filtresinin özelliği nedir?

“Brita’nın sürahilerinde kullandığı Maxtra Filtreleme Teknolojisi doğal hindistan cevizi kabuğundan elde edilmiş karbon ve iyon değiştiriciler içeriyor. Bu teknolojinin arkasında ciddi bir Ar-Ge ve teknoloji yatırımı bulunuyor. Maxtra içerisinde bulunan aktif karbonun yüzey alanı hemen hemen 3 adet futbol sahası büyüklüğünde. Aktif karbon, klor ve organik maddeleri filtreleyerek musluk suyunu kokusuz ve lezzetli hale getiriyor. İyon değiştirici ise kireç ve kurşun, bakır gibi ağır metalleri filtreleyerek, sıcak tüketimde suyun berrak olmasını sağlıyor. Brita filtresiyle birlikte 69.9TL, 89.9TL’den satışa sunulan iki modeliyle öncelikle Türkiye pazarında yer alacak”.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar