‘Chat’ uygulamalarında transfer ve ödeme devrimi

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Öncelikle biraz Naspers’dan bahsetmek gerekli… Bir internet şirketi olarak dünyanın en büyüklerinden biri… Naspers, dünyanın önemli medya ve internet markalarını da bünyesinde bulunduruyor. 130’dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Naspers ayrıca Mail.ru Grubu’nun yüzde 29’una ve Çin’in büyük oyuncularından, dünyanın en büyük internet şirketlerinden Tencent’in ise yüzde 34 hissesine sahip. Naspers'ın ödeme hizmetleri alanındaki markası ise PayU. İşte bizim bugünkü sohbetimiz PayU Ülke Direktörü Emre Güzer ile. Aslında bir süre önce konuştuk ama ortalık çok toz dumandı… PayU bir fintech yani finansal teknoloji alanında bir ödeme sistemleri şirketi. Ödeme sistemleri çevresindeki dünya aslında geleceğin yaşam tarzlarını belirleyecek önemli bir gelişim içinde… Bu pencere kısaca geleceğin dünyasına açılıyor… Bu sefer mümkün olduğunca ben az devreye gireceğim, büyük ilgiyle takip ettiğim gelişmeler…

Fıntech 2.0’lar, 3.0’lar…

O zaman şimdi buradan sizi biraz şaşırtıcı gelişmelere doğru taşıyayım… İşin içinde olanların bile hepsini çok yakından takip edebildiklerinden emin değilim… PayU Ülke Direktörü Emre Güzer’den dinleyelim: “Şunu görüyoruz, biz 13 yıl önce kurulduk. Biz fintech 1.0’ız… Paypall da fintech 1.0. Fintech 2.0’lar artık bambaşka şeyler yapabilmeye başladı. Örneğin kredi derecelendirmesini, skorunu, yaptığı paylaşımlara göre değerlendiriyor, Facebook arkadaşlarını alıyor kredi veriyor ya da arka tarafta hiç banka olmadan para transferine aracılık ediyor… Artık bunları yapabilen fintech 2.0’lar, 3.0’lar var hayatımızda. Geldiğimiz noktada biz 1.0 olduğumuzun farkındayız, ikinci nesil fintech’lere yatırım yapmaya başladık. Bugün Polonya PayU’da bir partnerimiz aracılığıyla, Kreditech ile kullanıcılara kredi vermeye başladık. Afrika’da Jumo ile Afrikalı insanlara kredi veriyoruz. Artık ödemenin bir ötesine geçip başka neler yapabiliriz diye bakmaya başladık ve güzel örnekler de oluşmaya başladı. Amaç da şu stratejide kredi şirketleriyle birlikte, ‘online derecelendirme’ yapıp, para transferi yapıp, ölçümlemeyi görüp ona göre farklı bir alan yaratmak. Bunun için şirketlere yatırım yapacağız ya da bunu kendimiz yapacağız. Şu anda 16 ülke de testlere başladık. Türkiye’de de yakın zamanda bazı denemelerimiz olacak bununla ilgili. Amacımız şu; ödemelerin ötesine getirebilmek işletmelerimizi, Türkiye’de son kullanıcılara dokunmuyoruz BKM Express gibi ama Afrika’da dokunuyoruz mesela. Bunu yaparken işletmelerimizi de aynı zamanda dünyaya açabilmek istiyoruz. Dünyadaki birçok işletmeye de lokal ödeme yöntemlerini götürüyoruz.”

Chat yaparken transfer

Bunlar iyi güzel de devrim gibi gelen farklı bir gelişme var. Dikkatinizi buraya vermenizi öneriyorum. Emre Güzer’den dinleyelim yine: “Dünyada WhatsApp diye bir gerçek var. Çin’de WeChat var. WeChat’i biliyorsunuzdur belki bir milyar kullanıcıya yaklaştı. Bizim şirketlerden bir tanesi WeChat… Tencent WeChat’in yaratıcısı şirket. Şimdi bu altyapı üzerinde bir milyar kullanıcı birbiriyle sohbet etmenin yanında artık transfer ve ödemeler yapıyor. Bugün WhatsApp’da da yakında aktive olacak, bankalarına bağlanıyorlar para gönderiyorlar. Bir şekilde uçak bileti, sinema bileti sorgulayıp satın alıyorlar ve bunu sosyal uygulama ortamında yapıyorlar. Çin’in özel yılbaşı bayramında birbirlerine oradan ‘kırmızı zarflar’ ile dijital para gönderiyorlar. Şimdi her şeyi burada yaptığınız zaman eğer bir banka olarak buna sisteminizi açıp bir altyapı sağlamazsanız, orada olamazsanız. Yarın zaten bunun içinde doğup bununla büyüyen yeni neslin bankası olamayacaksınız. O insanların bankası WeChat olacak, siz de tamamen arkada servis sağlayıcı olarak kalacaksınız. Örneğin, biz 2015’ten 2016’ya girerken yılbaşında, Tencent’in kendi içinde bir uygulama yaptık. Uygulama şunu yapıyor; bir milyar kullanıcı var zaten WeChat’in içinde. Çinliler kendi aralarında para transferi yapmaya bayılıyorlar. ‘Kızıl mektup’ diyorlar ona, arkasında Çin’in özel bir hikayesi var. Onu WeChat’in içerisine koyduk. Buradan kendinize bir ‘kırmızı zarf’ta dijital para gönderebiliyorsunuz.”

8 milyar adet gönderdim

Yukarıda yapılan kampanyanın kaç işleme ulaştığını yazdım. İnanılmaz bir rakam… Tamam Çin ama ileriyi dönük alışkanlıklar için önemli bir ipucu… Güzer şöyle diyor: “Tam bir hafta, on gün içerisinde 8 milyar adet gönderim oldu. Dünyanın en büyük ödeme sistemi olarak görülen Paypall’ın 2015-2016 arasındaki bir yıllık işlem adedinin iki katı bu… Ve sadece WeChat üzerinden bir haftada insanların birbirine para göndermesiyle oluşuyor. Asya-Pasifik’i Avrupa ülkeleri ve Amerika birkaç yıl geriden takip etmeye başladı. Çünkü onlar interneti tamamen geçip direkt mobile adapte oldular. Ve mobille başladılar. Dolayısıyla bambaşka bir nesil var orada. Şimdi 5 yıllık süreçte biz de bu insanları geriden takip ettiğimiz için o zaman gelişmeleri daha iyi anlıyorsunuz. Neden Facebook, 19 milyar dolara WhatsApp’i satın aldı? Çünkü dünyanın gittiği yerde artık insanlar ne Facebook’a girecek ne bankalarının sitelerine gidecek, ne gidip Biletix’ten bilet alacaklar… Her işlerini mesajlaşma uygulamaları içerisinden halletmeye başlayacaklar. Hatta ‘mesaj bootlar’ girdi hayatımıza biliyorsunuz. Boot’larla insanlar direkt robotlarla yazışarak işlerini halletmeye başlıyorlar. Sigorta şirketleri şu an Facebook’tan sigorta satmaya başladı. Neden? Çünkü insanlar bugün değil yarın o işi oradan yapıyor olacak. Aslında Asya-Pasifik’te bugün de yapıyorlar. Böyle bir çevrede ben hiç kimsenin, ki ben eski bankacıyım, çok muhafazakar olmasını doğru bulmuyorum. Dünyada o yüzden her şey var artık; bankacılık artık bir platform olmalı… Bir platform haline gelip hızlıca işbirliği içerisinde bulunduğumuz firmaları WeChat’e, Whatsapp’a, PayPall’a artık her neyse platformlarınızı açıp beraber bir şey inşa etmeniz lazım. Yoksa bunu birileri yapacak ve biz onu takip etmek zorunda kalacağız bu çok net.”


Naspers Udemy'i satın almıştı

PayU Ülke Direktörü Emre Güzer’den Nasper ve PayU ile bilgi alalım… Öyle şirket bilgisi olsun diye değil… Gelişmelerin boyutunu görmeniz için… “Naspers’ın bir iştirakiyiz… Yıllar önce yarattıkları bir başarı hikayesi var Tencent gibi… Tencent’e 32 milyon dolar yatırıyorlar 2001’de yüzde 34’ünü alıyorlar. Bugün Tencent’in yüzde 34’ü hala Naspers’ın ve Tencent’in bugünkü değeri 200 milyar dolar ve dünyanın en büyük 5 şirketinden biri… Böyle bir yatırımdan sonra dünyanın her yerinde yatırımlar yapmaya başlıyor. Türkiye’de Markafoni’den LetGo’ya kadar 100’ün üzerinde internet projesine yatırım yapıyorlar. En son Türkiye’den Eren Bali’nin kurucuları arasında olduğu, Udemy eğitim platformuna yatırım yaptı. 60 milyon dolara onu aldık. Hızlı yatırım yapıyor şirketlere ama şu an radarda en üst sıralarda Latin Amerika, Hindistan, (Hindistan’ın bir Çin olma potansiyeli var) gibi ülkeler var. O yüzden biz PayU olarak yakın zamanda Hindistan’da ciddi bir yatırım yaptık. 130 milyon dolara bir fintech şirketi satın alındı.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar