Çin Seddi'ni aşanlar (II)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

PAGDER Başkanı Reha Gür ve İKMİB Başkanı Murat Akyüz’ün “ChinaPlas 2016” değerlendirmelerini bugün, fuara  katılan firmalarımızdan üçünün değerlendirmelerini ise haftaya sizlerle paylaşacağım.

Reha Bey'in değerlendirmesi şöyle: 

“ChinaPlas 2016 fuarı, tüm dünya üreticilerini ve tüketicileri bir araya getirdi. Sadece Çin değil, Asya'nın büyük bir kısmındaki talebi görmek ve dünyanın her köşesinden yeni pazarlar, yeni müşteriler bulmak için de iyi bir platform oldu.

Hem yeni iş bağlantıları yaptık, hem de ciddi seviyede yeni bilgiler edindik. Elbette ölçek bakımından Çin ile rekabet zor, ama işin içine AR-GE'yi ve inovasyonu katarak yeni endüstriyel taleplere yönelik en rekabetçi ürünleri geliştirerek Çin dahil küresel boyutta her ülke ile gayet rahat rekabet edebileceğimizi ChinaPlas da bize bir kez daha gösterdi.

Fuarda, Türkiye plastik sektörünün hâlâ dünyadaki rakiplerinin birçoğunun ilerisinde olduğunu, ürünlerimizin dünyanın her yerinde alıcı bulabileceğini de yeniden görmüş olduk.    

Çok sayıda Türk firması ile yer aldığımız fuarda, hammaddede dışa bağımlılık nedeniyle rekabet gücümüzün bir kısmı olumsuz etkilense de, plastik sektörümüzün küresel rekabetteki iddiasını tekrar güçlü bir şekilde dile getirdik; fuar, dış pazarlardaki penetrasyonumuzu da geliştiren önemli adımlardan biri oldu. 

Güçlü ticari bağlantıların kurulduğu, firmalarımızın B2B görüşmelerle kendilerini, ürünlerini tanıtma fırsatı bulduğu fuarda; yine önemli bir ortamı, yeni dönemdeki son gelişmeleri yakından, bizzat görme ve deneyimleme olanağını da sektör olarak yakaladık.

Plastik başta gelmek üzere, Türkiye’deki sanayi sektörünü birkaç kanaldan etkileyecek bir süreç olan 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan yeni sürecin plastik ve kauçuk alanına etkileri de fuarda görülmeye başlamıştı.

Son teknolojiyi yansıtan inovatif ürünler, çeşitlilik ön plandaydı.

Türkiye’den katılan firmalarımızın stantları ziyaretçilerin ilgi odağı oldu çünkü yenilikçilikte ve dikkat çekici stantlarımızla da rakiplerimizi aratmadık.

Fuara katılan, dünyanın en önemli diğer fuarlarına katılım gösteren, yeni ve uzak pazarlara gitme cesareti ve özgüvenini taşıyan, bizleri başarıyla yurtdışında temsil eden tüm sektör mensuplarımıza teşekkür ediyoruz.

ChinaPlas 2016 gibi tüm dünyanın takip ettiği uluslararası fuarlara, kaliteye önem veren organizasyon anlayışımız ve deneyimlerimiz ile öncülük etmeye,  plastik sektörümüze yeni, alternatif pazarlar açacak ortamları yaratmaya devam edeceğiz.”

İKMİB  Başkanı Murat Akyüz ise şu bilgileri verdi:

“Otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten inşaata, ambalaja kadar tüm sektörlerde vazgeçilmez olan plastikler, kimya sektörümüz açısından da büyük önem taşıyor. Kimya ihracatında ilk sırada yer alan plastikler ve mamülleri, ihracat potansiyellerinin yüksekliği ile dikkat çekiyor.

Plastikler, geçtiğimiz yıl 15,5 milyar dolarlık kimya ihracatında 5,3 milyar dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı.

Aynı dönemde miktar bazındaki ihracat ise yüzde 4,5 artışla 2,2 milyon tona yükseldi.

2015 yılındaki plastikler ve mamulleri ihracatında Irak 496,2 milyon dolarlık ihracatla başı çekerken Almanya, Birleşik Krallık, İran, İtalya, Rusya Federasyonu, İsrail, Azerbaycan-Nahcivan, Fransa ve Romanya ilk 10’da yer alan diğer ülkeler oldu.

Plastikler ve mamülleri ihracatımız 2016 yılının ilk dört ayında ise 1 milyar 619 milyon dolara ulaştı.

Bu dönemde miktar bazında yapılan ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 6 artarak 735 bin tona yükseldi.

Dünyanın dört bir yanından üretici ve tüketicileri bir araya getiren ChinaPlas Fuarı’nda bu yıl da PAGDER işbirliği ile düzenlediğimiz milli katılımla beşinci kez yerimizi aldık.

Japonya, Avustralya, Vietnam, Kamboçya gibi yeni pazarlara ulaşmak açısından önem taşıyan Fuardan firmalarımız oldukça memnun ayrıldı.

Dünyanın en büyüklerinin olduğu bu fuarda yer almak her şeyden önce büyük bir prestij.

Bugün dünyanın en büyük altıncı, Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi konumuna yükselen Türk plastik sektörümüz Shangay’da, 'Dünya yarışında biz de varız ve iddialıyız' mesajı verdi. 

ChinaPlas zaman içinde hızla büyüyen ve gerek üretici gerekse ithalatçıları buluşturan bir organizasyon niteliğinde. 

Firmalarımızın yeni bağlantılar kurmaları ve kendilerini bu bölgede tanıtmaları bakımından fuarın başarılı geçtiğini ifade edebiliriz.

Plastik sektörümüzün ihracat hedeflerini desteklemek için çalışmalarımız hızla sürecek.”

Başarılı bir organizasyona imza atan iki başkanımızın “ChinaPlas 2016”ya ilişkin değerlendirmeleri özetle bunlar.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar