Çin Seddi'ni aşanlar (III)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

ChinaPlas 2016 Fuarı'na katılan firmalarımızdan üçünün değerlendirmeleriyle “Çin Seddi'ni Aşanlar” başlıklı yazı dizisini  sonlandırmak istiyorum. 

Aksoy Plastik Yönetim kurulu üyesi ve iş geliştirme direktörü Selçuk Aksoy’un görüşleri şöyle:

 “Ürettiğimizin yüzde 40'ını ihraç ediyoruz. Otuzdan fazla ülkede müşterilerimiz var. Bu yüzden uluslarası fuarlara düzenli olarak katılıyoruz. İlk defa 2011 yılında katıldık, bu dördüncüsü. Fuar, plastik sektörü için dünyadaki ikinci büyük buluşma noktası. Dünya ekonomisinin ağırlık merkezi Asya'ya doğru kaydıkça bu bölgedeki fuarlar daha da önem kazanıyor. 

İki tip katılımcı var: Çin'e ve bölgeye satmak isteyen yabancı firmalar ile Çin'e ve dünyaya satmak isteyen Çinli firmalar. Bizim için bu fuar kendi coğrafyamız ile bu coğrafya arasında kalan bölgede müşteri bulabildiğimiz bir fuar. Bu sene 27 ayrı ülkeden ziyaretçilerimiz oldu.

Hem mevcut müşterilerimiz ile görüştük, hem de birçok yeni bağlantı yapma fırsatı bulduk. 

Çin, bir çok açıdan zor ama çok büyük bir pazar.

Yüksek teknolojiye  sahip ürün ve makinelerde dünyanın en büyük ithalatçısı durumunda.

Bu pazarda ancak herkeste olmayan özellikli ürünler ile yer bulma şansınız var.” 

Vatan Plastik  İthalat Müdürü Sibel Bakırcı ise şöyle değerlendiriyor: 

“2006 yılından beri dönüşümlü olarak Guangzhou ve Shangai de yapılan ChinaPlas fuarına katılıyoruz. Her sene dünya plastik sektörünün kalbi burada atar, müthiş bir networkig fırsatı, makine ve ekipmanlarda kalite ve fiyat açısından uygun fırsatlar yakalıyoruz.

Hammadde de dışa bağımlı bir sektör olduğumuzdan Asya'lı büyük üreticiler ile de yakından görüşme imkanımız oldu.”

Son değerlendirmeyi ise, Pal Plastik Ambalaj İş Geliştirme Direktörü Bülent Özçınar şu sözleriyle yaptı:

“Çin gerçekten çok enteresan bir ülke. Komünizm ve kapitalizmin arasında sıkışıyorlar ve bu daha da devam edecek.

Bu karışıklık tüm ürünlerine ve herşeye yansımış durumda. Çok lüks arabaları, dükkanları da görebiliyorsunuz, yukarılara ve içerilere gittiğinizde yıkık, dökük, pejmürde yerler de karşınıza çıkabiliyor. Herkes aynı şeyi söylüyor, I-phone da Çin’de üretiliyor, ben buna katılmıyorum, Apple Çin’de üretim yapıyor, fabrikası ve yatırımı Çin’de. Aynı şeyi, plastik ürünlerinde ve makinelerinde de bulabilirsiniz.

Fuarı malzeme ve makine diye ikiye ayıralım.

Malzeme: Batılı fabrikaların batılı makinelerle Çin’de ürettiği ürünlerde problem yok, problem Çinlilerin Çin makineleriyle ürettiği malzemelerde. Çin’de çok büyük malzeme üreticileri var, ve Alman makinelerle üretim yapıyorlar. Burada genelde üründe bir problem yok fakat ürün güvenliğinde ve sürdürülebilir kalitesinde problem çıkabiliyor. Bir de en önemli konu iletişim, maalesef iletişim çok çok kötü. Bir seferde, tek maille sorulacak soruları bölerek çok seferde soruyorlar ve sorduğumuz soruyu anlamayıp anlamaya çalışmak için bir çok soru soruyorlar. Bu da zaman kaybına sebep oluyor.

Makine: Çin’de makine kalitesini 4’e ayırabiliriz. 

İyi-orta-kötü-berbat ve bunu görebilmek için bayağı teknik olmak lazım zira, kamuflajda da çok iyiler. İyi makinelerin nedeni de Batı, ya Batılı üreticiler Çin’e zamanında fason parça üretimi yaptırmışlar ve Çinli firmaları geliştirmişler ya da makinedeki kritik hayati parçaları batılı ülkelerden seçmişler. Örneklendirmem gerekirse bir film ekstruderinde en kritik parça mil, kovan, kafa ve bunun kalınlık dağılımını kontrol eden sistem. Bunları Tayvan, Avrupa ya da Amerikan üreticilerden seçiyorlar. En doğru seçim de bu tip firmaları araştırıp bulmak ve yerinde ziyaret etmek.

Hassas kontrol sistemleri, elektrik motorları, pnomatik sistemleri Çin malı olmayıp Tayvan, Japon, Avrupa menşeili olan makineler iyi makine olabiliyor fakat bu makineye de Çin malı demeye bin şahit ister. Örneğin; Çin makinelerinde bir çok servo motor ve PLC kullanılıyor fakat bunlar ya Japon ya Tayvan malı. Berbat ve kötü makinelerden kesinlikle uzak durmak lazım, bunun için de konuyu bilen teknik kişiler lazım.

Sonuç: Çin servo motor, 5 eksenli CNC tezgah, PLC ürettiği zaman makine konusunda yol almış olurlar aksi takdirde şase / demir işçilik ve montajcı kalırlar.

Bizden çok çok önce üretecekleri kesin. Seneye Çin fuarına gitmemeye karar verdim, zira her yıl birebir aynı makineyi sergileyen çok kişi gördüm.”

Görüşlerini alma olanağını bulduğum firmalarımızın değerlendirmeleri de özetle bunlar...

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar