Çocuk işçiliğiyle mücadele yılında önce çocuk işçiliğin fotoğrafı çekilmeli...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bakanlık 2018 yılını Çocuk İşçilikle Mücadele Yılı ilan etti ve kayıtdışılıkla mücadele için yıl içinde programlı ve programsız denetimler yapacağını açıkladı. Ancak, bunu yaparken doğru ve güvenilir verilere ihtiyaç vardır. Çocuk işçi nüfusunun sanayi, hizmetler ve tarımda kayıtlı ve kayıtsız çalışanlar olarak durumlarının saptanması gerekir. Suriyeli çocukların durumu da bilinmelidir. Doğru veriyle yola çıkmak, doğru çözüm önerilerine temel olacaktır.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, 2017-2023 Çocuk İşçilikle Mücadele Programı kapsamında 2018 yılını Çocuk İşçilikle Mücadele yılı ilan etti. Bunun için çocuk işçiliğin verilerinin en iyi şekilde ortaya konması, sorunların belirlemesi ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesinin programlanması gerekir.

Peki, çocuk işçilik konusunda rakamlar ve bilgiler bize ne gösteriyor:

- TÜİK 2016 yılı verilerine göre, 79 milyon 814 bin olan nüfusumuz içersinde 0-17 yaş çocuk nüfusumuz yüzde 28.7 ile 22 milyon 891 bin olarak belirtiliyor.

2018 Şubat ayında nüfusumuz 80 milyon 810 bin olarak açıklandığına göre çocuk nüfusu aynı oranda kabul edersek halen çocuk nüfusumuzun yaklaşık 23 milyon 72 bin olması gerekiyor.

- TÜİK 2016 Aralık ayında 1 milyon 708 bin çocuk işçinin yüzde 78'inin 1 milyon 332 bininin kayıtdışı çalıştığı belirtiliyor. Buna göre, 10 çocuk işçiden 2’si sigortalı ve kayıt altnda çalışırken 8’i kayıtdışında çalıştırılıyor. DİSK-Ar’a göre çocuk işçilerin haftalık çalışma süreleri de 54 saati buluyor.

- Çocuk işçilerle ilgili TÜİK’te bilgiler yer almasına karşılık, mevsimlik tarım işçisi olarak aileleriyle birlikte hiçbir sosyal güvencesi olmadan tarlalarda çalıştırılan çocuk işçilerle ilgili olarak ise hiçbir açıklayıcı bilgi söz konusu değil,

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, TÜİK verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’inin kayıtdışı çalıştırıldığı, 2016 yılında 56 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini açıklamış.

Kayıtdışı istihdamla mücadele konusunda yıl içersinde programlı ve programsız teftişler yürütüleceği bilgisini vermiş.

Çocuk işçiler konusuna ve kayıtdışı çoçuk işçiler konusuna, son yıllarda Suriyeli çocuk işçiler de eklendi. Onların sayıları ve durumlarıyla ilgili de veriler söz konusu değil..

2018 yılı bakanlık tarafından çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edildiği dönemde elde edip size aktarabildiğim veriler yukarıda aktarabildiklerimle sınırlı.

Bu da gösteriyor ki çocuk işçilikle mücadele için öncelikle doğru ve güvenilir verilere ihtiyacımız olduğu bilinmelidir. Hem, çocuk işçilerin sayısal durumunu, kayıtlı ve kayıtsız olarak, sanayi, hizmetler ve tarımda çalışanlara göre ele alıp doğru rakamlara ulaşmalıyız, hem de buna paralel bu alanlarda Suriyeli çocuk işçilerin durumlarını da ele almalıyız. Ancak, bunları doğru olarak saptadıktan sonra, gündeme gelen sorunların çözümü için uygulanacak programları hayata geçirebiliriz.

Bunlar belirlemeden çözüm arayışına girmek doğru sonuç vermeyecektir.

Onun için vakit kaybetmeden çocuk işçiliğin doğru fotoğraını çekmemizi sağlayacak çalışmaları yapmalıyız...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar