Çok yönlü kullanışı olan bir kimyasal polimer

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bayegan tarafından yerli yabancı birçok katılımcı ile iki günlük bir polimer sempozyumu geçen hafta yapıldı. Yapı malzelelerinden elektronik aletlere, yalıtım, izolasyon malzemelerinden ayakkabı ve tekstil endüstrisine çok yönlü alanda kullanılan bu ürünün dünyadaki dev şirketlerinin CEO’ları ve Türk firma yöneticileri, Türkiye’de 9 milyon ton üretim, 35 milyar dolar ciro ve 5 milyar dolar ihracat potansiyeli olan polimer konusunda düşüncelerini ortaya koyup, tartışmalar yaptılar.

Bayegan Yöneim Kurulu Başkanı Ercamet Bayegan, polimerin bizim eknomimiz açısından önemli bir madde olduğunu belirterek, “Dünyanın 2. büyük ithalatçısıyız. Bu bağlamda dünyanın net bir şekilde önemli oyuncuyuz. Otomotivden sonra plastik ürünleri tekstille birlikte ikinci sırada yer alıyor.Sektördeki bu güzel gidişatı görmek durumundayız. Yeni yatırımlarla ve katma değeri yüksek malzemelere doğru geçişle bunu daha net göreceğimize inanıyorum.Yakın bir gelecekteki hedefimiz için var olan yapımızı artırarak Türkiye’nin yükselen ihracatına katkıyı hedefliyoruz. Bayegan olarak finans ve lojistik olarak 5-10 yıllık planlar yapıyoruz. Sadece polimerde değil, polmer hammaddesi olan olefinlerde de dünyada yer sahibiyiz” değerlendirmesini yaptı.

Hammadde de yüzde 85 dışa bağımlı olan polimer hammaddeli ürünlerde, katma değeri yükselten ünün çalışmaları sektörde yürütülüyor. İhracatta kilogram birim fiyatı son dönemde plastik sektöründe 2.8 dolardan, 4 dolara yükseltilmiş durumda.

Bu açıdan sektör temsilcisi firmaların ve derneklerin uluslararası kuruuşların katılımıyla düzenledikleri toplantıların maliyetlerin düşürülmesi, ithal ağırlıklı hammaddeli üretim alanlarında katma değer artırıcı çalışmaların yapılması ve ihraç birim fiyatlarının yükseltilmesi büyük önem taşıyor.

Bayegan’ın iki günlük uluslararsı polimer sempozyumu da bu açıdan önemli bir sektörel çalışma olarak görülmelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar