Dahilde işleme izinleri yeni kurallara bağlandı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Özellikle Dahilde İşleme İzni kapsamında yurda geçici ithali yapılan eşyanın akıbetine göre teminat iadesi mümkün oluyor ve bu konuda şirketler bazı sıkıntıları yaşıyor. Bu sıkıntılar da merkeze yan-sımış bulunuyor. Sorunları çözmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı teminatların iadesi konusunda yeni düzenlemeler yaptı.

Esasen, Dahilde İşleme İzni kapsamındaki eşyanın, ihraç edilecek işlem görmüş ürünün bünyesinde kullanılıp kullanılmadığının tespiti büyük önem taşıyor. İlk etapta buna bakılıyor. Sonra, ihracat ta-ahhüdünün gerçekleştirilerek gümrük idaresince rejimin sonlandırılması gerekiyor. Bilahare firmalardan ithalat anında alınan teminatların iadesi yoluna gidiliyor.

Yaşanan sorunların önlenmesini bakımından, yurda geçici ithali yapılan eşyanın, ihraç edilecek işlem görmüş ürünün bünyesinde kullanılıp kullanılmadığının tespiti konusunda getirilen yeni uygulama şöyledir;

Dahilde İşleme İzni kapsamında ithal edilecek eşyanın ihracat sırasında ayniyat tespitinin yapılabilmesi için, ithalatın yapıldığı gümrük idaresince, Dahilde İşleme İzni Talep Formu’nun 10 no.lu “Diğer Hususlar” bölümüne yayınlanan kodlardan en az bir tanesinin yazılması isteniyor. (Örnek: (Kod-4) Fotoğrafının eklenmesi yada ayrıntılı teknik tanımının yapılması, (Kod-5) Ekspertiz raporunun ibrazı, (Kod-6) Laboratuar tahlili).

Keza; ithalatın yapıldığı gümrük idaresine de yeni görevler yükleniyor.

Bu görevler şöyle sıralanıyor;

Tamir amaçlı geçici ithal edilen makine ve taşıt araçlarının seri/şasi/motor numaralarının ve modelinin gümrük beyannamesinin 44 no.lu hanesine kaydedilmesi ve bu işlemlerin yapılmasını işaret eden ilgili kodun kullanılması zorunluluk haline getiriliyor.

“Karkas” niteliğindeki kullanılmış lastiklerin ithalatında jant çapı, üretim numarası, imal tarihi ve marka bilgisini içeren ek bilgi formunun beyannameye eklenmesi isteniyor.

Ticaret politikası önlemlerine tabi eşya, 2006/1 sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği’nin 1, 2 ve 3 no.lu eklerinde belirtilen eşya, İthalat Rejimi Kararı’nın 7’nci maddesinde belirtilen “eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) mallar, için nu-mune alınması, fotoğrafının eklenmesi yada ayrıntılı teknik tanımının yapılması şart olarak koşuluyor.

İthal edilen etiketler ile tekstil ana hammaddelerinden numune alınması veya fotoğrafının eklenmesi ya da ayrıntılı teknik tanımının yapılması, bunların mümkün olmaması halinde ise Gümrük Yönetmeliği’nin 194’üncü maddesinin altıncı fıkrası hükmü de dikkate alınmak suretiyle eşyanın hangi hatta işlem gördüğüne bakılmaksızın laboratuar tahliline tabi tutulması isteniyor.

İthali yapılan kıymetli maden ve taşlar için ekspertiz raporu isteniyor.

Numunesinin alınması mümkün olmayan eşyanın, tanınmasına yarayacak özelliklerinin ve gerek görülmesi halinde fotoğraflarını içeren bir tutanakla tespitinin yapılması gerektiği belirtiliyor.

İhracatın yapıldığı gümrük idaresine de yeni görevler yükleniyor.

Şöyle ki; Dahilde İşleme İzin Talep Formu’nun 10 no.lu hanesindeki meşruhat kontrol edilerek, bu meşruhata göre idarece memur görevlendirilmesi, teknik inceleme yaptırılması, ekspertiz raporu ha-zırlanması, laboratuar tahlili vb. işlemlerin tekemmül ettirilerek ayniyet tespitini müteakiben eşyanın ihracına izin verilmesi isteniyor.

Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahibi kişiler ile A ve B sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belge sahibi yükümlüler yukarıda belirtilen ayniyet tespitine ilişkin uygulamalardan istisna tutulmuş bulunuyor. Bu tür şirketler dış ticarette önemli yer tutan şirketlerdir. Bunların güvenirlilikleri gümrük otoritesince test edildiği için kolaylık sağlanmıştır.

Görüleceği üzere, yapılan yeni düzenleme oldukça ayrıntı içeriyor. Gümrük idarelerince verilen bu izinlerin akıbetlerinin takibi açısından iznin kapatılması işlemlerinin küçük firmaları ayrı tutarak yet-kilendirilmiş gümrük müşavirliği raporuna bağlanması sistemin nihayetlendirilmesi bakımından yararlı görünüyor. Nitekim nihai kullanım sisteminin sonlandırılmasında da benzer bir uygulama ile YGM’ler rapor yazmaktadırlar.

Not 1: DÜNYA Ekonomi TV’de İhracatçılara yönelik uyarıların yer aldığı programımızın linki şöy-ledir:

http://www.dunyaekonomi.tv/dis-ticaret-dunyasi/gumruklerdeki-ihracatcilar-nelere-dikkat-etmeliler/3337

Dış ticaret firmalarının yararlanacağı önemli bilgiler verilmiştir.

Not 2: bir önceki yazımda yer alan; “Kara hudut kapısından çıkış yapan yolcular, seyahat ettikleri ülkede, en az iki gün geçmeden kara hudut kapısından dönmeleri halinde muafiyet haklarından yararlandırılmıyor.” Cümlesindeki gün sayısını üç olarak düzeltiyorum. Uyarıda bulunan Gümrük Müşaviri Deniz Koyunoğlu’na teşekkür ederim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar