Dalgakıran “Makine alımında amortismanın iki yıla düşürülmesini önerdik”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın makine teçhizat alımlarında KDV alınmayacağı açıklamasını sektör temsilcilerine soran arkadaşımız Özarfat iki farklı yanıt almış. Ben haberi okuyunca Adnan Dalgakıran’la görüştüm. O bu iki farklı görüşü değerlendirdi. Kendi önerilerinin amortismanın iki yıla indirilmesi olduğunu söyledi.

Naci Ağbal’ın makine techizat alımlarında KDV alınmayacağı konusundaki açıklamasını ele alan arkadaşımız Esra Özarfat’ın haberinde kararı bir olumlayan, bir olumlamayan görüş yer alıyor. Bu nedenle konuyu bir de MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran’a değerlendirttim, "İki görüşe de tam katılmıyorum. Biz, firmaların makine yatırımlarının artması için amortismanın iki yıla düşürülmesini önerdik. Onun canlanma getireceğini belirtik” diyor.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan, “Makine imalatında birçok parça ve servis birleşimi yer alıyor. Dolayısıyla üretici tarafından kesilecek olan 0 KDV’li tek faturanın karşılığında üretici tarafında birçok yüzde 18 KDV’li mamul fatura girdisi oluşacaktır. Üretici firma makine üretimini gerçekleştirirken alımını yapacağı mamullere KDV öderken, kullanıcıya keseceği faturada ödediği KDV’nin karşılığını tahsil edemeyecek, söz konusu KDV tutarı üretici hanesinde birikecek, üretici bunlar için ancak iade talep edebilecektir” diyerek bunun bir firansman yükü getireceğini belirtiyor.

İğrek Makine Üretim ve Planlama Sorumlusu Fatih İğrek ise, “Yerli üretime yapılan destek sevindirici. KDV muafiyeti de elbette orta ve yüksek teknolojili yerli makine üreticilerinin yüzünü güldürecektir” değerlendirmesiyle farklı görüş ortaya koyuyor.

Konuyla ilgili bu açıklamaları değerlendirmesini istediğim MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, "İki görüşe de tam olarak katılmıyorum. Makine satışlarında ağırlıklı olarak üç ay vadeli satışlar var. KDV iadesi de yasal olarak üç ayda yapılacak. Yüzde 18 daha düşük fiyata satılması piyasaya artı getirir. Bu aynı zamanda ithalatı da hareketlendirebilir. Onlar gümrüğe geldiğinde KDV’yi ödüyorlar. Bu açıdan her iki unsurun da üste çıkan özelliği var” yorumunu yaptı.

Dalgakıran’a dün yazdığım ocak ihracat rakamlarında 1 milyar doları aşan dört sektör içinde makine ihracatının neden yer almadığını, ocak ihracatlarının ne kadar olduğunu sordum. "Makine ihracatı ayrı kalemlerde yer alıyor. Toplamı yapmadıkları için bu sonuçla karşılaşıyorsunuz. Makinanın ocak ihracat toplamı geçen yıl ocak ayına göre yüzde 22 artışla 1 milyar 100 bin dolar oldu. 2017 ihracatımız 15 milyar dolardı. 2018 gerçekçi hedefimiz de 17 milyar dolar” karşılığını verdi.

Makine ihracatı son yıllardaki gelişmesiyle ihraç kalemleri içersinde ilk dört içinde yer alıyor. Dalgakıran’ın açıklaması 2018’de de yer alacağını gösteriyor. Anlatılanlardan gördüğüm kadarıyla makine satışlarında KDV’nin sıfıra indirilmesi piyasaya canlılık getirebilir. KDV iadelerinin yasal sürede üç ay içinde ödenmesi de makine satışlarında Dalgakıran’ın söylediği gibi üç aylık vadeler olması söz konusu ise üreticilerin KDV yükü yüklenmeleri sorunu söz konusu olmayabilecektir. Bu açıdan karar olumlu gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar