Davut Çetin: 2018 fırsatlar barındırıyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Antalya TSO Başkanı Davut Çetin, 2018 yılını riskler ve fırsatlar açısından değerlendirirken, “2016 yılı ülkemiz için zor bir yıl oldu. 2017’yi toparlanma dönemi olarak değerlendirebiliriz. 2018 yılı ise doğru adımlarla desteklendiği taktirde önemli fırsatlar barındırıyor” dedi. Çetin, Antalya için de umutlu konuştu.

Antalya Ticaret Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, 2018 yılını riskler ve imkanlar açısından değerlendirirken, “2016 yılı ülkemiz için zor bir yıl oldu. 2017’yi bir toparlanma yılı olarak değerlendirebiliriz. 2018 yılı ise doğru adımlarla desteklendiği taktirde önemli fırsatlar barındırıyor” dedi.

Çetin, olumlu gelişmelerden söz ederken dünyadaki gelişmelere değinerek şöyle diyor:

“Dünya ve AB ekonomilerinde yaşanan büyüme, küresel enflasyon tehdidinin yüksek olmaması ve faiz artış trendinin hızlanmaması küresel ekonominin Türkiye ekonomisi için olumlu yansımaları olarak değerlendirebiliriz.

Suriye’de savaşın sona erme ihtimali, Irak, Suriye, İran ekonomilerinde gelişme beklentisi önemli fırsatlar olarak önümüzde duruyor. Diğer taraftan 2018’de, 2017 yılında turizmde yaşanan yükseliş trendinin devam edeceğini öngörüyoruz. Özel sektör yatırım isteğinde ise nispi artış bekliyoruz.”

Davut Çetin, riskler konusuna değinirken şu görüşleri dile getiriyor:

“Bununla birlikte 2018 yılı bazı riskleri de barındırıyor. Uluslararası ilişkiler anlamında Trump’ın dışa kapanma politikasının belirgin hale gelmesi, küresel anlamda milliyetçi söylemlerin keskinleşmesi, İsrail'in Lübnan’a müdahale ihtimali, ABD tarafından Türk bankalarına yaptırım kararı çıkması gibi riskler mevcut.

Ekonomik görünüme baktığımızda ise; kur artışı nedeniyle enflasyonun yüksek kalması, yabancı sermayenin Türk tahvillerinden çıkma ve borsada kar realizasyonuna girme riski, kur dalgalanmaları, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında yavaşlamanın sürmesi gibi riskler mevcut. Diğer taraftan; büyümenin baz etkisi ve yeni teşvikler olmaması durumunda %5 ve altına düşme ihtimali de önümüzde. Büyüme ve yatırımların istihdama yansımaması sorununa ise çare üretmek durumundayız. İşsizlik, gelir dağılımı ve siyasal gerginliklerin sosyal yaşam ve ticari hayat üzerindeki etkisini azaltıcı adımlar atmamız gerekiyor. Seçim takvimi gibi nedenlerle ekonomik reformların ertelenmesi durumunda bu riskler gündemimizde olmaya devam edecektir.”

Çetin 2018’i Antalya açısından değerlendirirken de şunları söylüyor:

“2018’de Antalya açısından Türkiye ortalamasından daha iyi bir yıl bekliyorum. Rusya pazarında turist sayısında 2017 yılında oldukça iyi rakamları yakaladık. Yaşanan yükselişin 2018’de gelir artışına da yansımasını diliyorum. Şimdiden önümüzdeki yıla dair turizmde Avrupa pazarında büyümeye geçiş sağlanacağı yolunda güçlü sinyaller alıyoruz. Tarım sektöründe yeni yatırımlarda artış eğilimi görüyoruz. Turizm ve tarımın ihracatı desteklemesinin devam etmesi halinde iki önemli sektördeki gelir artışlarıyla Antalya 2016 yılının yıkıcı etkilerini geride bırakacaktır.

Antalya TSO Başkanı Davut Çetin’in 2018 yılı için fırsat ve risk beklentileri böyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar