Devrim otomobili üretiminden 56 yıl sonra atılan yerli marka oto adımı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İlk yerli marka otomobil üretimi Devrim’in akim kalmasının ardından 56 yıl sonra yerli oto üretimi için yeni bir şirket kuruldu. Şimdi de bu şirketin CEO koltuğuna uluslararası deneyimi dolan Gürcan Karakaş oturtuldu. Yerli marka otomobil adımının başarılı olmasını beklerken, Karakaş’a da başarılar dilerim.

Türkiye ile Güney Kore, sanayide gelişme konusunda karşılaştırılan iki ülkedir. Türkiye’de ilk yerli otomobil Devrim’in prototipi bundan 57 yıl önce Eskişehir’de cer atölyesinde 4 aylık gece gündüz yapılan bir çalışma ile üretilip 29 Ekim 1961 günü deneme sürüşü Ankara’da yapılmış, eksik benzin konulduğu için yolda kalınca, proje akamete uğramıştır. Ondan sonra, 70’li yıllarda yabancı markaların ağırlıklı olarak montajlarına dayanan, üretimi başlamış, yerli bir marka Anadol bir süre İngiliz moruyla üretildikten sonra devre dışı kalmıştır.

Güney Koreli Hyundai 1947 yılında kurulmuş bir inşaat firmasıdır. 1967’de firmanın otomotiv bölümü kurulmuş, 1975 yılında ilk modeli Peny piyasaya sürülmüştür. Bisiklet firkası olan diğer Koreli firma KİA 1974’te ilk kez otomotiv üretimine başlamıştır.

Şimdilerde Türkiye’de otomobil üretimi, yabancı markalara fason üretim yapılması şeklindedir. Hyindai ve KİA ise dünyada bilinen Kore markaları olarak üretimlerini sürdürmaktedirler.
Devrim deneyiminin atıl kalmasından 56 yıl sonra 2017 yılında yerli marka otomobil üretimi için harekete geçildi. Anadolu, BMC, KÖK ve Zorlu grupları ve Turkcell'in yüzde 19’ar , TOBB”un yüzde 5 payı ile yerli marka otomobil üretimi için bir şirket kuruldu.

Şimdi bu konuda yeni bir gelişme oldu. Şirketin CEO’luğuna Bosch Küresel Otomotiv Satış Hizmeteri'nin dünya satış ve pazarlama sorumlusu Gürcan Karakaş getirildi. Karakaş’ın, 1 Eylül 2018’de görevine başlayacağı açıklandı.

Gürcan Karakaş, amaçlarının “Kesinlikle küresel pazarda söz sahibi olmak olduğunu belirterek şu açıklamayı yapıyor: “Son 12 yıldır otomotiv teknolojilerinin içinde aktif yer alıyorum. Teknolojideki gelişim klasik otomobili bir mobilite eko sistemine dönüştürecek. Projemizdeki yüksek motivasyon ve kararlılığı, ülkedeki büyük potansiyelin kullanımıyla birleştirdiğimizde küresel pazarda söz sahibi olunacağına kesin gözüyle bakıyorum. Bu projeyle, küresel pazarda edindiğim bilgi birikimimi ve tecrübemi ülkeme aktarabilme fırsatım olduğu için mutluyum. Emin olun Türkiye, küresel ortamda rekabet edebilen bir marka ve otmobilden fazlasını yapacak.”

Türkiye’nin yerli marka otomobil üretimine adım atılırken uzmanlar, üretimin çağa uygun, ya hibrit ya da elektrikli bir model olması gerektiği üzerinde duruyorlar. En az bir milyonluk üretim kapasitesi ile yola çıkılmak gerektiği, bunun önemli bölümünün başlangıçta iç piyasaya sunulmasını ve mutlaka ihracat için yapılması gerektiğini vurguluyorlar. Yerli marka otomobil üretiminin hayata geçmesiyle, güçlü olan otomotiv yan sanayisinin daha da güçleneceğine inandıklarını belirtiyorlar.

Devrim’den 56 yıl sonra atılan yerli markalı otomobil üretiminin CEO’su Gürcan Karakaş’a başarılar dilerken, yerli oto konusundaki bu adımın başarılı olmasını dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar