Diyarbakır OSB bir türlü doğalagaz ile tanışamadı

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Karavil ile yine keyifli bir sohbet yaptık.  Abdulkadir Bey, ticaret ile uğraştığı dönemde sanayiciliğe adım atmasını isteyen devlet üst kademe yetkililerine ' 'Benden yatırım istiyorsanız önce şu eksikleri giderin' diye bir bir taleplerini sıraladığını  dile getiriyor. O zamanki talepleri çevre yolu ve demiryolu bağlantıları kurulmuş, doğalgaz ve elektrik sıkıntısı giderilmiş bir OSB olarak öne çıkıyor. Kuşkusuz Karavil'in talepleri bir OSB'de olması gereken hizmetler.Düşünsenize bir demiryolunun Diyarbakır'a kazandıracaklarını. Demiryolu mermer ve maden sektörlerine tavan yaptırır.

Abdulkadir Bey,  hükümet temsilcilerinden aldığı sözlerle yatırımlarına başlıyor. Yaklaşık 300 kişinin istihdam edileceği 120 milyon TL'lik bir tesis kuruyor. Tesis Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 5'inci büyük  alçı, yapı kimyasalı entegre tesisi. Kent halkı bu yatırımdan dolayı heyecanlı.Biraz zaman geçince Abdulkadir Bey, rekabet şansını azaltan altyapı eksiklikleri konusunda devlet erkanının en üst kademesinin verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyor.

Sanırım 2009 yılında Diyarbakır kent merkezinde doğalgaz kullanımına başlandı. Ama öncelikle kullanması gereken OSB bir türlü doğalagaz ile tanışamadı. Bu sorun OSB'deki sanayicinin

kanayan yarası oldu. Bölgeye gelen bakanlara bu sıkıntı dile getirilbse de bir sonuç alınamadı. Cumhurbaşkanı geliince  bu sıkıntı yine dile getirildi ama  yine bir sonuç alınamadı. Bu nasıl bir bir bürokrasidir ki 4 yıldır Diyarbakır OSB'ye doğalgazı getiremedi? Gerçekten anlaşılır  gibi değil.

Bir şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişmesi için  gayret içinde olduğunuzu söyleyeceksiniz, ancak  4  yılda OSB'nin en büyük problemi olan doğalgazı çözemeyeceksiniz. Bu ne rahatlıktır?

Sözüm bu iş için gerçekten çırpınanlara değil.  Özellikle sivil toplum kuruluşlarının başına geçip, bu koltuğu kendi kişisel menfaatleri için kullanan 'Diyarbakır sevdalılarına' birşey hatırlatmak istiyorum. Abdulkadir Bey'in anlattıklarından çıkardığım kadarişya sadece son 4 yılda Karavil Grubu'nun doğalgazdan kaybı 12" milyon TL. Bu parayla yeni bir yatırım yapılır ve en az 100 kişi istihdam edilebilirdi. Diğer OSB firmalarının kayıplarını da ekleyin bu rakama doğalgaz problemine neden acilen bir çözüm bulunması gerektiğini daha rahat anlarsınız sanırım.

Abdulkadir Karavil gibi bütün olumsuzluklara rağmen  kentin yatırım ortamına katkı sunmaya devam eden bütün snayicileri saygı ile alkışlıyorum. Bugünlerde  Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği

(DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ve ekibinin kentte bir sanayi odası  kurulması konusunda ciddi çalışmaları var. Umarım olumlu sonuçlar alınır ve sanayi odasının başına , sanayiciliğinin tüm sıkıntılarını yaşayarak öğrenmiş Abdulkadir Karavil gibi bir isim gelir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar