Dört güzel haber

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

İzlediğim, katıldığım, posta kutuma düşen güzel haberlere Odak'lanacağız bu hafta… İşte onlardan dördü:İlk haberim, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile ilgili… TEV tarafından 1969 yılından bu yana verilen Yurt Dışı Yüksek Lisans, Doktora ve Üst İhtisas Bursu'ndan yararlanacak yeni bursiyerler açıklandı. 2017-2018 öğretim yılında 86 öğrenci daha yurt dışındaki eğitimleri süresince TEV tarafından desteklenecek.

Konuyla ilgili yapılan toplantıda TEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer M. Koç, Türk Eğitim Vakfı'nın 50 yıldır edindiği donanım ve aydınlık yarınlara verdiği hizmetlerle artık kendi kültürüne sahip köklü bir kurum ve Türkiye'nin eğitim vakfı olduğunun altını çizdi.

Bu dönemde burs almaya hak kazananların 46'sı kız, 40'ı erkek öğrencilerden oluşuyor. Mühendislik-Teknik alandan 48, Sosyal Bilimlerden 28, Ekonomi ve İşletmeden 6, Tıp'tan 3 uzman hekim ve Sanat alanında 1 öğrenci eğitimine yurt dışında devam edecek. TEV bu bursları verirken Almanya, Fransa, Singapur hükümetleri ve Danimarka, İtalya, İspanya resmi kurumları ile müşterek çalışıyor.

Önemli bir çalışma da Tohum Otizm Vakfı'ndan… Vakfın okul öncesinde kaynaştırma eğitiminin yaygınlaştırılması ve niteliğinin artırılması amacıyla Sabancı Vakfı'nın desteği, İstanbul İl Milli Eğitimi Müdürlüğü ve Öğretmenler Akademisi Vakfı (ÖRAV) ortaklığı ile başlattığı “Eğitime İlk Adım: Okul Öncesinde Kaynaştırma” projesi sona erdi.

2016 Temmuz'undan bu yana İstanbul'da yürütülen projede 20 eğitici belirlenerek kaynaştırma konusunda uzmanlaşmalarına yönelik 75 saatlik eğitim verildi. Ardından bu eğiticiler 20 okul öncesi kurumda 6 ay boyunca ayda 1 kez seçtikleri okula giderek sınıf içinde süpervizyon desteği sağladılar. Aralık ayında ise seçilen okul öncesi kurumlarda çalışan okul öncesi öğretmenlere yönelik 25 saatlik teorik eğitimler düzenlendi. Eğiticiler arasından 1 kişi ise 6 ay boyunca seçtiği kuruma haftada 1 kez giderek okul öğretmenlerinin yanı sıra kurum yöneticileri ve velilere yönelik de kapsamlı bir çalışma yürüttü. Sürece aileler de dâhil edilerek yaklaşık 300 aileye kaynaştırma eğitiminin önemi ve çocuk gelişimine yararları hakkında seminerler verildi.

Osmanlıca arşiv belgelerini okumanın zorluğunu yaşayanlar bilir. 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji ve Tarih bölümlerinden mezun olan ve halen İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nde din ve milliyetçilik üzerine doktora çalışmalarına devam eden Ahmet Abdullah Saçmalı bu zorlukları bizzat yaşadığı için araştırmacıların metinleri daha kolay okuyabilmesi amacıyla bir yazılım geliştirdi.

LexiQamus web sitesinde aralarında Kamûs-ı Türkî, (1901); A Turkish and English Lexicon, (1890); Memalik-i Osmaniye'nin Tarih ve Coğrafya Lûgatı, (1895-96) gibi kaynakların yer aldığı 19 farklı sözlükten derlenmiş 177 bine yakın kelime ve kelime öbeği bulunuyor. LexiQamus'un kullanıcıları, özellikçe okunması çok zor olan kelimeleri çözmeye çalışırken, Osmanlıca el yazması metinler üzerinde artık günler süren araştırmalar yapmak zorunda kalmadan saniyeler içerisinde aradıkları sözcüğü bu sitede bulabiliyor. Adresi https://www.lexiqamus.com/tr

Sözümüzü müzikle noktalayalım: Barış adına ortak bir dil yaratmak amacı ile 23 ülkenin müzisyenlerini bir araya getiren Tekfen Filarmoni Orkestrası Aziz Shokhakimov yönetiminde İstanbul Müzik Festivali kapsamında özel bir konserle yaza merhaba diyecek.

Bu sene 25. kuruluş yıldönümünü de kutlayan Tekfen Filarmoni Güney Afrikalı lirik soprano Pumeza Matshikiza ve tenor İlker Arcayürek'i festival dinleyicisiyle buluşturacak. Bu pazar saat 20.00'da Lütfi Kırdar'da gerçekleşecek olan konserde Sihirli Flüt, Aşk İksiri, La Bohème, La Traviata, Turandot, Mefistofele, Porgy and Bess, La Wally operalarının en sevilen arya ve düetleri seslendirilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar