e-tebligat ve şirketlerce yapılması gerekenler

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

 

Hasan AKDOĞAN / GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET
hakdogan@akddenetim.com
 
Konu ile ilgili bilgileri bir sistematik içinde vermek gerekiyor. Esasen, uygulamanın 19/01/2013 tari-hinde yürürlüğe girmiş olması nedeniyle şirketlerin yapmak durumunda oldukları işler de aciliyet de kazanmış bulunuyor. Akla gelen soruları ve karşılıklarını şöyle özetleyelim;
 
1) Kimler e-tebligat kullanmak ile yükümlü?
Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Ancak; Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. Aksi takdirde e-tebligat adresinin edinilmesi için MERSİS'den sorumlu kurum tarafından bildirimde bulunulacaktır. (7201 sayılı Tebligat Kanunu 7/a maddesi)
Elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde Tebligat Kanunu'nda belirtilen diğer usullerle (klasik şekilde) tebligat yapılır. Ancak bu tebligata sonraki tebligatların e-tebligat şe-kilde yapılacağına dair şerh yazılacağı belirtilmiştir.
 
2) Yapılması Gerekenler Nelerdir? 
a) Şirketlerin en kısa zamanda PTT veya bu konuda hizmet veren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Ku-rumu (BTK) tarafından belirlenecek olan kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcıları (KEPHS) vasıtasıyla (elektronik hizmet sağlama sözleşmesi yapılarak) elektronik tebligata elverişli KEP (Kayıtlı elektronik posta) adresi temin etmeleri gerekmektedir.
 b) Kayıtlı elektronik posta başvurularında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan MERSİS No'suna ihtiyaç vardır.
c) Şirketlerin, yönetmelik kapsamında e-tebligat çıkarmaya yetkili idareler ile olan işlemlerinde, e-tebligat adreslerini ilgili idareye beyan etmek zorundadırlar.
d) Elektronik tebligat metni elektronik imza ile imzalanmalı, bu nedenle güvenli elektronik imza edinilmesi gerekmektedir.(15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nun 4'üncü maddesinde tanımlanan güvenli elektronik imza) 
e) Şirket elektronik tebligat hesabına, güvenli elektronik imzasını kullanarak veya hizmet sağlayıcı tarafından verilen parola ve şifre ile birlikte telefonuna kısa mesajla gelen tek kullanımlık şifre vası-tasıyla erişir.
 
3) e-tebligat karşı tarafa ne zaman ulaşmış sayılır?
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Zaman zaman bu tür yenilikleri, kaynaklarından aldığımız halini yorumlayarak okur-larımıza duyurmakta yarar bulunuyor. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar