ECB ön planda olabilir

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 Yeşim SARIŞEN / Yapı  Kredi Yatırım

Ağustos diplerinden toparlayan ve 29 Eylül’den bu yana yükselişlerin etkili olduğu global hisse senetlerinde sınırlı kar satışları ardından yükseliş eğilimi devam ediyor.  Geçtiğimiz hafta MSCI Dünya endeksi yüzde 0,58, MSCI EM endeksi dolar bazında yüzde 0,69 artarak kapanış yaptı. Böylelikle yükselişin başladığı 29 Eylül’den bu yana MSCI Dünya endeksi yüzde 8,59, MSCI EM endeksi ise dolar bazında yüzde 11,45 arttı.

Yurtiçi piyasalarda iç güvenlik ve politik risklerdeki artış soru işareti yaratırken, TL’deki değer artışı öncülüğünde yükselişlerin etkili olduğu hisse senetlerinde kar satışları görüldü. Öte yandan riskli varlık sınıfında yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarındaki yükselişlere paralel TL değer kazanıyor. Geçen hafta döviz sepeti yüzde 2,6 gerilerken, USD/TL 2.88 desteğini test etti. TL'deki dengelenme ile birlikte BIST-100 endeksinde hafta genelinde 80.000 direncini aşma denemelerinin süreceğini düşünüyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Piyasaları Kurulu (PPK) toplantısı, Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve güvercin vurguların yer alacağı Draghi konuşması, Ekim ayı öncü PMI endeksleri ve S&P 500’de açıklanacak finansallar takip ediliyor. TCMB’nin faiz kararında, Amerika Merkez Bankası'nı (FED) bekleyeceğini işaret etmesi ile genel seçim öncesi son PPK toplantısında kısa vadeli faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. 

Global merkez bankaları para politikaları, Çin’deki yavaşlamanın derecesi global piyasaları şekillendiren ana makro risk olayları olmaya devam edecek. ABD Eylül ayı tarım dışı istihdam verisi başta olmak üzere ISM imalat endeksi, yeni siparişler gibi son açıklanan birçok zayıf makro verilerle birlikte 2015 yılı FED faiz artırım beklentileri zayıflamış ve aşırı satım bölgesindeki riskli varlıklarda yükselişlere destek olmuş durumda. Baz senaryomuz, FED kararı ve içeride seçim sonuçlarının netleşmesi ile birlikte dördüncü çeyreğin ortalarına doğru aralarında Türkiye’nin de bulunduğu riskli varlıklar açısından daha olumlu bir piyasa ortamı yönünde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017