Elazığ’da birliktelik şart

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Yaklaşık iki haftadır gazetemizin çalışmaları için Elazığ'dayım. Kamu kuruluşlarının başındaki isimler, sivil toplum örgütleri yönetici ve temsilcileri, tüccar ve sanayicilerle epeyce görüş alışverişinde bulunup kenti değerlendirme fırsatım oldu.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerdağ ile sohbetimiz Başbakan’ın demokratikleşme paketini açıklamasından hemen sonra oldu. Kentin demokratikleşme paketinden beklentisini bulamadığı aşikar, ancak bunun kadar bugüne kadar ‘Cazibe Merkezi’ olarak ilan edilen kentte bu yönde de çalışmalar yapılmadığını öğreniyoruz.

Başkan Şekerdağ, fazla göç alan kentlerde ikincil metropoller oluşturularak İstanbul, Ankara gibi kentlere yeniden göç edilmesinin önüne geçen Cazibe Merkezi projesi kapsamında kente bir çivi bile çakılmadığını söylüyor. Çevre iller büyük bir hızla gelişirken Elazığ’ın yerinde sayması gelecek ile ilgili endişeleri de beraberinde getiriyor; herkeste olduğu gibi Başkan Ali Şekardağ‘da da.

KOSGEB Elazığ Şube Müdürü Ömer Erdoğan’la da kentteki çalışmalar hakkında bilgi alma fırsatımız oldu. Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop, hizmet vermeye başladıklarından itibaren Elazığ‘da 53 projeye destek sunduklarını belirtti.

MÜSİAD’ın eskiden şube başkanlığını yürüten ve şimdi tekrar başkanlık görevini devralan Avukat İbrahim Gök’de dernek çatısı altında gerçekleştirecekleri projelerden bahsetti. Fırat Üniversitesi bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi kurulmuş.

Teknokent’in başında bulunan Prof. Dr. Erhan Akın Fırat teknokentte iyi işler yapıyor. Gerçekten örnek olacak projeler hayat geçirmişler. Ticaret Borsası Genel Sekreteri Murat Çiçek borsa basın müdürü Yunus Üstündağ ile borsa ve Elazığ hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Son olarak Elazığ‘a yeni atanan Vali Ömer Faruk Koçak’ı ziyaret ettim.

Sohbetimiz boyunca Vali Koçak kent ile ilgili düşüncelerimi dinledi, notlar aldı. Kentin gelişmesi konusunda tüm imkanları seferber edeceğine inandığımız Vali Ömer Faruk Koçak’a yeni görevinde başarılar diliyorum. Elazığ tespitlerimiz elbette burada bitmedi.

Kentte Fırat Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu’nun da kurulduğunu not etmek isterim. Yedi ilin bir araya gelerek kuruduğu federasyonun başına ise Elazığ Madenciler ve Mermerciler Derneği (EMMAD) Başkanı Yahya Alper Bektaş getirildi.

1990 yılında kurulan şu anda ise başkanlıklarını Mehmet Güleç‘in yürüttüğü Elazığ Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi (Elzerem) ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfi (Ziçev) da gezi notlarımız arasında. Bu dernekler Türkiye’de bir ilki hayata geçirecekler.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in de büyük desteği ile Elazığ‘da engelliler çiftliği kurulacak. Bakan Eker’e, Mehmet Güleç‘e ve bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bütün bu temaslarım içinde gördüğüm; Elazığ’da tüm kurumlarda, sivil toplum örgütlerinde bir hareket ve sinerji var.

Ancak bunun bir bütün olarak hayata geçmesi gerek. Bunun ilk adımı da birlikte hareket etmekten geçiyor. Projeler bireyselde kalmamalı, uygun ortak kurum veya sivil toplum kuruluşları ile hareket edilmeli. Yoksa başarının gelebileceğini düşünmüyorum. Elazığ hep vizyon sahibi bir kent oldu. Bu vizyonu korumak adına kentin bir bütün olması gerekli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar