Erken seçimin adını Bahçeli, tarihini Cumhurbaşkanı koydu: 24 Haziran 2018

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bahçeli’nin salı günü grup toplantısında gündeme getirdiği “Erken seçim” önerisi dünkü ikili görüşmelerinin adından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da benimsenerek ‘24 Haziran’da seçim’ açıklamasıyla yeni bir yapıya büründü. Bahçeli erken seçimin adını koyduktan sonra Cumhurbaşkanı da tarihini koydu.
Belirsizlik en önemli sorundur. Bu nedenle MHP lideri devlet Bahçeli’nin Salı günü grup toplantısında erken seçim çağrısının ardından dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yarım saatlik bir görüşme yaptı. Sonrasında partisinin yetkili kurulları ve Başbakanla bir araya gelmesinin ardından Külliye’de düzenlediği basın toplantısında erken seçim kararı alındığını, seçimin iki ay 7 gün sonra 24 Haziran tarihinde yapılacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı, Bahçeli’yle önerileri üzerine müzakere ettiklerini ve erken seçim teklifine olumlu yanıt verdiklerini belirterek, erken seçim tarihini ilan etti. Cumhurbaşkanı kararlarının nedenlerini ortaya koyarken, “Eski sistemin hastalıkları her adımda karşımıza çıkıyor. Gerek Suriye’de yürütülen sınır ötesi operasyon, gerek bölgemizde yaşanan tarihi önemdeki hadiseler belirsizliği aşmayı zorunlu hale getirmiştir. Yeni sisteme geçiş aciliyet kespettirmiştir. Bizim tercihimiz 2019 Kasım’ındaki seçimlere kadar dişimizi sıkmaktan yana olmuştur. Ülkemizin karşı karşıya olduğu fotoğraftan hareketle bu teklife olumlu yaklaşma konusunda görüş birliğine vardık” açıklamasını yaptı.
Bu seçim tarihi YSK’nın Cumhurbaşkanının açıklaması öncesi yaptığı ‘erken seçim Temmuz’dan önceye yetişemeyeceği’ açıklamasının yeniden ele alınarak, düzenleme yapması gereğini ortaya koyuyor.
Bir tarafta da daha önce YÖK tarafından açıklanan üniversite sınavlarının tarihinin değiştiilmesini de zorunlu kılıyor.
Cumhur ittifakı adayları belli olduğu için propaganda dönemini hemen başlatabilecek durumdalar.
Muhalefet kanadında İYİ partinin adayı da belli. Ancak, seçime girme hakkı konusu tartışmalı olduğu için, Akşener dünkü erken seçim açıklaması üzerine 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıkladı. Diğer partilerin de bugün yarın aday açıklaması ve propaganda döneminde geri kalmamaları gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bahçeli’nin önerisine olumlu yanıt vererek 24 Haziran’da erken seçim tarihini açıklaması bir yandan toplumda “Baskın seçim” tartışmalarını gündeme getirirken, bir yandan da “Belirsizliğin son bulması” nedeniyle rahatlamaya neden olacağını düşüncesini ortaya koyuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar