Faturanın şube yerine merkez tarafından düzenlenip düzenlenmeyeceği

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com

Özellikle az şubesi bulunan işletmelerde satılan mal veya hizmet ile ilgili faturaların şubeler tarafından değil de merkez tarafından düzenlenmesi eğiliminin bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu durum ayda bir/iki fatura düzenlemesi gereken şubeleri bulunan müesseselerde özellikle görülmektedir.

Ancak şubeler tarafından satılan mal ve görülen hizmetler ile ilgili faturaların ilgili şube tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

Vergi Usul Kanunu’nun “Faturanın Nizamı” başlıklı 231 inci maddesinde faturanın şekli ve faturanın düzenlenmesinde uyulacak kurallar açıklanmış olup, birinci bendinde; “Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturaları şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir.” hükmü yer almaktadır.

Gene Vergi Usul Kanunu’nun “Fatura Kullanma Mecburiyeti” başlıklı 232 nci maddesinde;

“Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;
2. Serbest meslek erbabına;
3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;
4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;
5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.”

Açıklamaları bulunmaktadır.

Bu hükümlere gore, Şube tarafından satılan mal veya verilen hizmete ilişkin faturanın yine ilgili şube tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu konuda İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilmiş 26.08.2013 tarih ve 11395140 - 105 [231-2012/VUK-1- . . .] – 1341 sayılı özelgesi bulunmaktadır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019