FED Eylül’de faiz artırabilir

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat BERK - Yapı Kredi Yatırım

Geçen haftaki yorumumuzda ifade ettiğimiz gibi Moody’s’ten Cuma günü bir karar çıkmadı. Aynı gün Amerika’da açıklanan tarım dışı istihdam verileri ise beklentinin oldukça üzerinde geldi.

Bu veri ile faizler yükseldi. ABD hisse senetlerinde yükseliş devam etti. S&P 500 ve Nasdaq gibi endeksler yeni rekor seviyeler gördü.  

Tarım dışı istihdam 255.000 ile beklentilerin oldukça üzerinde gelirken, saatlik ücretler aylık yüzde 0,3 arttı. Yıllık olarak ise yüzde 2,6 artışla 2009 yılından beri ya da bir diğer ifade ile 2008 krizinden sonra en güçlü artış seviyesine ulaştı.

Bu veri sonrasında Amerika Merkez Bankası’nın(FED) FED Funds vadeli fiyatlamalarına göre Eylül ve Aralık için faiz artışına gitme ihtimali sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 37’den yüzde 26 ve yüzde 47 seviyesine çıktı. 5/5 yıllık enflasyon swap oranları da 4 baz puan yükseldi.

Bizce, Kasım’da yapılacak ABD seçimleri olmasa piyasada, FED’in Eylül’de faiz artırım fiyatlaması daha yüksek olabilirdi. Her ne kadar ABD ekonomisi fazla ısınma görüntüsü vermese de ve FED temkinli gideceğini açıklasa da, salt verilere baktığımızda aslında Eylül’de bir faiz artırımı söz konusu olabilir. Açıkçası FED’in seçim konusunu ne kadar hesaba kattığını bilmiyoruz ve resmi söylemde hesaba kattıklarını ifade etmeleri de beklenmemeli. Bu bağlamda, özellikle son dönemde Hillary Clinton’ın, Trump ile arayı açtığına dair anketler dikkat çekici ki piyasaları olumlu etkileyen gelişmelerden biri de bu olabilir. 

Öte yandan, bu fark daha da açılırsa ki Trump’ın kampanyasında yaşanan son fiyaskolar bu olasılığı güçlendiriyor. Özellikle de ABD borsaları tarihi zirvelerde, volatilite göstergeleri dipte iken ve 2014 sonundan bu yana en yüksek seviyesini gören Bloomberg gibi ABD ekonomik sürpriz endeksleri bu seviyelere yükselmişken ve daha önce beklemelerine sebep olan Brexit ve Çin kaynaklı riskler kısa vadede gündemden düşmüşken, FED yine de seçim olacak diye faiz arttırmıyor görüntüsü vermek ister mi?  Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda FED’in en azından faizlerin her an artabileceğine yönelik bazı açıklamalar ve sinyaller ile kendi kredibilitesini güçlendirmeyi ve piyasalarda balon riskini azaltmayı isteyebileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemin piyasalar açısından en önemli konulardan biri bizce bu olmaya aday. Bu bağlamda 12 Ağustos ABD perakende satış verisi, 16 Ağustos Lockhart konuşması, 17 Ağustos Temmuz FED toplantısı özeti ve Bullard konuşması, 18 Ağustos Williams konuşması, 26 Ağustos Yellen Jackson Hole konuşması ve ABD tarım dışı istihdam verilerinin açıklanacağı 2 Eylül tarihlerinin önemi arttı. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017